Ροή Συνταγών

Τσιγαρίδες - Γουρουνοχαρά 2017 - 10

Παραδοσιακές Τσιγαρίδες (Τζουμπερίγκες)

« …Τα χριστούγεννα για τους γεωργούς ήταν ξεκούρασμα, γι αυτούς, και για τα ζώα τους, καλοπέραση! Την παραμονή έσφαζαν τα γουρούνια που τα έτρεφαν ως επί το πλείστον με βελάνι (βαλανίδια) και καλαμπόκι. Και ο φτωχότερος ακόμη είχε στο σπίτι του γουρούνι τουλάχιστον 50 οκάδων για τα Χριστούγεννα. Η σφαγή των γουρουνιών ήτο έθιμον παλαιόν, σχετιζόμενον με τα Κρόνια των αρχαίων, κατά τα οποία έσφαζαν χοίρους, θυσία στον Κρόνον. Κατά το σφάξιμο του γουρουνιού,  φρόντιζε ο σφαγεύς να μη σκούξει το γουρούνι και το ακούσει ο εχθρός και πει κακά λόγια, γιατί τότε το κρέας θα μύριζε και θα σκουλίκιαζε…»

Γουρουνάκια μικρά

Τα παραπάνω τα γράφει ο λαογράφος Φίλιππος Αφένδρας για το έθιμο της σφαγής του γουρουνιού ή γουρουνοχαράς, το οποίο έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας, αν και τηρείται πια μόνο από λίγους μερακλήδες. Παλιά κάθε οικογένεια είχε τουλάχιστον ένα γουρούνι στην αυλή. Το έπαιρναν από μικρό, ένα χρόνο πριν και το τάιζαν έτσι ώστε να καταφέρουν να το παχύνουν  όσο το δυνατόν περισσότερο. Με φροντίδα και καλό τάισμα το γουρουνάκι γινόταν…θρεφτάρι. «Καλό» θεωρούνταν ένα γουρούνι που έφτανε τις 100 οκάδες.

Γουρούνι - Τζουμπερίγκες

Ζωοτροφές σαν αυτές που υπάρχουν σήμερα  δεν υπήρχαν τότε. Το τάιζαν με βελανίδια, τσουκνίδες, χόρτα και αποφάγια ως την παραμονή των Χριστουγέννων, οπότε και ξεκινούσε το έθιμο της  χοιροσφαγής.  Μαζεύονταν 3-4 άνδρες, συνήθως γείτονες  και με τη χρήση βαριοπούλας ,το χτυπούσαν στο μέτωπο, το ζάλιζαν, το  έριχναν κάτω για να μπορέσουν να το σφάξουν. Βάρβαρη μέθοδος, αλλά το κρέας του πεντανόστιμο. Αφού το έσφαζαν, το έγδερναν και το κρεμούσαν σε τσιγγέλι,  για να στραγγίξει και μετά το τεμάχιζαν…

Τσιγαρίδες - Γουρουνοχαρά 2017 - 1

Άφθονο και νόστιμο χοιρινό κρέας σε αναμμένα τζάκια, εύφραινε τους πιστούς μετά την πολυήμερη νηστεία  και έδινε πανηγυρική ατμόσφαιρα στο δωδεκαήμερο των γιορτών. Ένα σημαντικό όμως μέρος του κρέατος έπρεπε να διατηρηθεί για τους ερχόμενους μήνες μέσα σε κιούπια σκεπασμένο με καυτό λίπος. Η σπατάλη ήταν γνωστή μόνο σαν λέξη, εκείνη την εποχή, όχι σαν νοοτροπία. Τίποτα από το σφάγιο δεν πετιόταν. Όλα, μα όλα τα μέρη του ζώου τα αξιοποιούσαν οι ντόπιες καλονοικοκυρές. Με τα αυτιά και τα πόδια έφτιαχναν την περίφημη πηχτή. Με το δέρμα του, που το ξύριζαν και το στέγνωναν, νοστίμιζαν τα όσπρια και άλλα φαγητά και με τα έντερα του, έφτιαχναν νοστιμότατα λουκάνικα.

Τσιγαρίδες - Γουρουνοχαρά 2017 - 6

Παραδοσιακές Τσιγαρίδες (Τζουμπερίγκες) - 9Αυτό που χρειάζονταν όμως περισσότερο ήταν το πολύτιμο ζωικό λίπος  και τις θερμίδες του γιατί  ο Φλωρινιώτικος χειμώνας ήταν βαρύς και διαρκούσε πολλούς μήνες. Έκοβαν το λιπώδη ιστό  σε μικρά κομματάκια και τα έλιωναν σε μεγάλα καζάνια. Αφού έλιωνε ένα τμήμα από το λίπος, έμεναν στο καζάνι μικρά τραγανά κομματάκια από λίπος και κρέας. Αυτά ήταν οι περίφημες «τσιγαρίδες» ή «τζουμπερίγκες», το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Μετά το ψήσιμο στα καζάνια άρχιζε το τσιμπούσι με άφθονο κρασί αλλά και χορό. Το υπόλοιπο λίπος το στράγγιζαν σε τενεκέδες και το χρησιμοποιούσαν όλο το χρόνο στο μαγείρεμα. Έφτιαχναν πίτες (ζέλνικ και μάζνικ), τηγανίτες και μπουκουβάλα ή το άλειφαν πάνω σε φέτες ψωμιού.

Τσιγαρίδες - Γουρουνοχαρά 2017 - 8

Μέρες που είναι, λοιπόν, λέω να θυμηθούμε λίγο τα παλιό έθιμο και να φτιάξουμε τσιγαρίδες. Σπιτικές, παραδοσιακές τσιγαρίδες, ξεροψημένες και λαχταριστές από έξω και ζουμερές από μέσα, με τον αυθεντικό τρόπο του παρελθόντος αλλά σε μικρή ποσότητα. Η συνταγή απλή, αλλά  είναι κάπως κουραστική γιατί τα κομμάτια του λίπους χρειάζονται ανακάτεμα συνεχώς για να μην κολλήσουν. Το αποτέλεσμα όμως σε αποζημιώνει. Εγώ το τηρώ το έθιμο και φτιάχνω τσιγαρίδες κάθε χρόνο, παραμονές των Χριστουγέννων και μοσχομυρίζει το σύμπαν. Πιστέψτε με, γίνονται ανάρπαστες και είναι το πιο περιζήτητο έδεσμα…!

Κρατάω και το λίπος, γιατί  είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι τα ζωικό λίπος (όχι μόνο το χοιρινό) είναι πολύτιμο και υγιεινό αν καταναλωθεί με μέτρο. Μετά τον ανελέητο πόλεμο που δέχτηκε από τις βιομηχανίες παραγωγής, (δήθεν φυτικών) λιπαρών, με χημικό τρόπο, οι οποίες το ενοχοποίησαν και το εξοβέλισαν από το τραπέζι μας, είναι καιρός να ξαναπάρει τη θέση που του αξίζει  στην κουζίνα γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά, ότι παράγεται στο εργοστάσιο της μητέρας φύσης, δεν μπορεί να σε βλάψει περισσότερο από αυτό που παράγεται  στο  εργοστάσιο από τους ανθρώπους… Συνέχεια ανάγνωσης “Παραδοσιακές Τσιγαρίδες (Τζουμπερίγκες)” <span class="meta-nav">→</span>

Νόστιμοι Λουκουμάδες - ηχωμαγειρέματα - 12

Νόστιμοι, τραγανοί λουκουμάδες (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια δοκιμασμένη πολλές φορές συνταγή για λουκουμάδες που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Οι λουκουμάδες είναι από τα αγαπημένα, παραδοσιακά γλυκά των Ελλήνων.

Πρέπει να είναι τραγανοί από έξω και μαλακοί από μέσα. Δοκιμάστε να τους φτιάξετε κι εσείς με τις ποσότητες και τον τρόπο που σας δίνουμε και αφήστε παρακάτω το σχόλιο σας ή τη βαθμολογία σας για τη συνταγή.

Δείτε μια ακόμα εναλλακτική συνταγή για λουκουμάδες που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Για περισσότερα βίντεο δείτε τη σελίδα με τις βιντεο-συνταγές μας ή ρίξτε μια ματιά στο κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο καινούργιο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι.

Βασιλόπιτα με γεύση τσουρεκιού - 42

Βασιλόπιτα γλυκιά με γεύση τσουρεκιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια συνταγή για πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα που έχουμε παρουσιάσει στα ηχωμαγειρέματα. Ειδικά αυτή η Πρωτοχρονιά θα είναι πολύ σημαντική γιατί όλοι και όλες ελπίζουν η νέα χρονιά να φέρει κάτι καλύτερο από την προηγούμενη που ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Η συνταγή είναι αρκετά βατή και αν ακολουθήσετε τις οδηγίες θα φτιάξετε μια βασιλόπιτα άλλο πράγμα αντί να τη προμηθευτείτε από τα σούπερ μάρκετ.

Δείτε και μια ακόμα συνταγή για βασιλόπιτα πανεύκολη χωρίς μίξερ…

Ας ευχηθούμε λοιπόν το 2021 να φέρει πιο όμορφα πράγματα και να μας οδηγήσει προς μια καλύτερη πραγματικότητα. Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά, χρόνια πολλά!

Αν σας αρέσουν τα βίντεο μπορείτε να δείτε περισσότερα στη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές μας.

Επίσης (αν δεν το ξέρατε) έχουμε και το κανάλι Youtube ηχωμαγειρέματα όπου δημοσιεύουμε συχνά βίντεο. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβαίνει εκεί κάποιο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

Κουραμπιέδες νηστίσιμοι - 40

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα (ΒΙΝΤΕΟ)

Για να σας ευχηθούμε Καλές Γιορτές, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2021, σας παρουσιάζουμε παρακάτω δυο βίντεο με παραδοσιακές συνταγές, δοκιμασμένες (σίγουρη επιτυχία) για κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Φέτος, αντί να αγοράσετε τα γλυκά από το ζαχαροπλαστείο, δοκιμάστε να τα φτιάξετε σπίτι. Η ικανοποιήση που θα πάρετε θα είναι διπλάσια και τριπλάσια και θα ξέρετε ότι τα έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας…

Και αν διαβάζετε αυτό το κείμενο πριν έρθουν οι γιορτές και νηστεύετε, τότε δείτε αυτή τη συνταγή για νηστίσιμους κουραμπιέδες ή και περισσότερες νηστίσιμες συνταγές που έχουμε δημοσιεύσει στον ιστότοπο μας.

Δείτε και περισσότερες γιορτινές συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα.

Για περισσότερα βίντεο δείτε τη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές. Για ακόμα περισσότερα επισκεφθείτε το κανάλι ηχωμαγειρέματα στο Youtube και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο νέο βίντεο, κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

κουλουράκια νηστίσιμα με πορτοκάλι - 28 - ηχωμαγειρέματα

Νηστίσιμα, μοσχομυριστά, τραγανά κουλουράκια πορτοκαλιού

Πόσες είναι οι συνταγές για κουλουράκια; Αμέτρητες θα μου πείτε. Κάθε σπίτι έχει και τη δική του. Κάποιες περισσότερο, κάποιες λιγότερο αγαπημένες. Ε, πάρτε άλλη μια για να έχετε κακό δεν θα σας κάνει..

Γιατί όταν μιλάμε για κουλουράκια όπως και να τα φτιάξει κανεις ποτέ δεν μένουν. Αυτά εδώ ήταν τα αγαπημένα της μάνας μου.. Δεν έλειπαν σχεδόν ποτέ από το σπίτι της και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας.

Ταιριάζουν με τα πάντα με το τσάι, με τον καφέ, με κάθε είδους ροφήματα. Θα τα φτιάξετε πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα και θα τα καταναλώσετε ακόμα γρηγορότερα γιατί κανείς δεν μένει μόνο στο ένα…

Δείτε και τη συνταγή για τραγανά κουλουράκια της παρέας αλλά και τη συνταγή για τα μοναδικά νηστίσιμα, αγιορείτικα κουλουράκια που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα…

Τι θα χρειαστείτε:

 • 200 γρ. ζάχαρη
 • 200 ml. σπορέλαιο
 • 200 ml. χυμό πορτοκάλι
 • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
 • 2 βανίλιες
 • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Πώς θα τα φτιάξετε:

Σε μπολ βάλτε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά για 2-3 λεπτά με το σύρμα κουζίνας ή με το μίξερ χειρός. 

Ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια και συνεχίστε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα. 

Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να γίνεται το μίγμα ζύμη. 

Βγάλτε τη ζύμη από το μπολ και ζυμώστε με προσοχή απαλά-απαλά και τόσο, όσο να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια σας…

κουλουράκια νηστίσιμα με πορτοκάλι - 17

Πλάστε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλετε και τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το πλάσιμο θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Μη μαλάξετε πολύ τη ζύμη γιατί όπως όλες οι ζύμες που περιέχουν λάδι με το πολύ ζύμωμα αρχίζουν και το ξερνάνε…

Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο, ανάλογα με τον φούρνο. 

Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι έτοιμα, ευωδιαστά και γεστικά όσο δε γίνεται! 

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Μη χτίζετε γύρω σας τοίχους για να καρατήσετε μακριά τη λύπη, γιατί αυτοί οι τοίχοι  κρατούν απ’ έξω και τη χαρά…» 

Σας φιλώ αυγή

Γλυκό Κυδώνι - 9

Απολαυστικό γλυκό κυδώνι (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια δοκιμασμένη πολλές φορές (και άρα σίγουρο ότι θα πετύχει), συνταγή για γλυκό κυδώνι. Ακολουθήστε τις οδηγίες και θα φτιάξετε αυτό το υπέροχο γλυκό κουταλιού που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Δοκιμάστε το τώρα που το κυδώνι είναι στο φόρτε του…

Δείτε περισσότερες συνταγές με κυδώνι που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Για περισσότερα βίντεο επισκεφθείτε τη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές μας και αν θέλετε ακόμη περισσότερα ρίξτε μια ματιά στο κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο καινούργιο βίντεο, κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

εκμέκ κανταΐφι με εύκολη κρέμα - 57 - ηχωμαγειρέματα

Εκμέκ κανταΐφι με πανεύκολη βελουδένια κρέμα

Ετούτο το γλυκό, που σε μεγάλα τραπεζώματα, σε γιορτές, πανηγύρια και κάθε λογής οικογενειακές συνάξεις το βάζουμε σε πρώτη ζήτηση, έχει ρίζες τούρκικες και μάλιστα είναι το βαρύ πυροβολικό της τούρκικης κουζίνας.

Παρ’ όλα αυτά το οικειοποιήθήκαμε και λίγο-πολύ του αλλάξαμε τον αδόξαστο αφού προσαρμόσαμε προς το ελληνικότερο τα υλικά του. Πού να τρέχεις τώρα να βρεις βουβαλίσιο γάλα για την απαλή βελουδένια κρέμα πατισερί και παχιά καϊμάκια; Μια χαρά την κάνει τη δουλίτσα του και το ελαφρύ αγελαδινό και η φυτική κρέμα.

Εν ολίγοις το εκμέκ κανταΐφι είναι εξελληνισμένο σιροπιαστό γλυκό με τούρκικη ρίζα.

Με μια πρώτη ματιά λές «είναι δύσκολο». Εντάξει, μπορεί για να το φτιάξει κανείς, να κάνει τρεις διαφορετικές παρασκευές. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα εύκολο γλυκό που απλά θέλει μεθοδικότητα και χρόνο.

Το σημαντικότερο όλων είναι, πως όταν έρθει η ώρα να στηθεί, πρέπει όλα τα υλικά να είναι κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Πολλοί το θεωρούν γλυκό χειμωνιάτικο όμως το αδικούν.

Προσωπικά όλες τις εποχές το βρίσκω υπέροχο. Για δοκιμάστε το καλοκαιρι με μια μπαλίτσα παγωτό από δίπλα και τα λέμε. Ωραιότερο συνδυασμό δεν έχετε γευτεί!

Αν δεν έχετε επιχειρήσει ποτέ να το φτιάξετετε γιατι το φοβηθήκατε, είναι ευκαιρία να το τολμήσετε τώρα…

Αν πάλι αυτό το μεγαλειώδες γλυκό δεν ήταν η συμπάθειά σας, ετούτη εδώ η συνταγή θα σας αλλάξει γνώμη. Θα κάνει επίσης όσους το συμπαθούν να πετάξουν τις συνταγές που είχαν ως τώρα και να κρατήσουν για πάντα, αυτήν εδώ.

Σκέφτείτε μόνο τούτο: Εγώ που δεν είμαι των γλυκών, αγάπησα το εκμέκ κανταΐφι μέσα από αυτήν εδώ τη συνταγή. Γιατί όταν έχεις κάνει απόπειρες να το φας και δεν το έχεις ευχαριστηθεί, το παίρνεις με στραβό μάτι.

Ποιος άραγε θέλει να γευτεί ένα κολλώδες σιρόπι γεμάτο ζάχαρη; Ποιος ευχαριστιέται ένα εκμέκ που μυρίζει αυγουλίλα; Κανείς!

Γι αυτό σας λέω. Φτιάξτε το κριτσανιστο, βελουδένιο, αφράτο, μυρωδάτο εκμέκ μου και θα με θυμηθείτε…

Δείτε και την κλασική συνταγή για εκμέκ κανταΐφι που έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα στα ηχωμαγειρέματα

Τι θα χρειαστείτε:

Για τη βάση:

 • 500 γρ. κανταΐφι
 • 300 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι:

 • 600 γρ. ζάχαρη
 • 400 ml. νερό
 • Χυμός μισού λεμονιού
 • Φλούδα πορτοκαλιού
 • 1 βανίλια
 • 1 κ.σ. μέλι

Για την κρέμα:

 • 1200 ml. γάλα φρέσκο
 • 200 γρ. ζάχαρη
 • 6 κρόκους αυγών
 • 40 γρ. κόρν φλάουρ
 • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • 2 βανίλιες
 • 70 γρ. βούτυρο

Για τη σαντιγύ:

 • 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
 • 1-2 βανίλιες

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Εκμέκ κανταΐφι με πανεύκολη βελουδένια κρέμα” <span class="meta-nav">→</span>
κυδώνια ψητά 2020 - 16 - ηχωμαγειρέματα

Κυδώνια ψητά με κόκα κόλα

Παλιά στο χωριό σε κάθε κήπο υπήρχε και μια κυδωνιά. Τα κυδώνια δεν ήταν τέλεια σε εμφάνιση όπως αυτά που βρίσκει κανείς σήμερα στην αγορά. Ήταν ασχημούτσικα και κακοσχηματισμένα και τις περισσότερες φορές είχαν και σκουληκάκι στη σάρκα τους.

Όμως το άρωμά τους – αχ αυτό το άρωμα αλλά και η γεύση τους και το χρώμα τους – ήταν ανυπέρβλητο. Δεν είχαν καμιά σχέση με ετούτα εδώ τα «σημερινά, τα μεταλλαγμένα που όλο μπόι και φιγούρα είναι και από λεζέτι τίποτα» όπως έλεγε η γιαγιά μου…

Σκουληκιασμένα ξεσκουληκιασμένα, η μαμά μου τα καθάριζε με προσοχή και τα έφτιαχνε γλυκό του κουταλιού, υπέροχο πελτέ και εννοείται μαρμελάδα. Η αγαπημένη μου!

Α, τώρα που είπα μαρμελάδα θα σας πω και τούτο: Λένε, πως η πρώτη μαρμελάδα έγινε με κυδώνια. Την εμπνεύστηκαν μάλιστα μάγειρες σε κάποια κουζίνα ευγενών της Πορτογαλίας.

Το κυδώνι πορτογαλικά λέγεται παρμέλο. Πάρμελο, μάρμελο, μαρμελάδα. Οι ευγενείς την δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν και την έστειλαν πεσκέσι σε άλλους ευγενείς συγγενείς τους στην Αγγλία. Αυτό ήταν! Έτσι διαδόθηκε, λένε, αυτή η υπέροχη χρυσοκόκκινη μαρμελάδα.

Υπάρχουν δε φήμες, πως οι βρετανοί ευγενείς την εξέλιξαν και γι αυτό η βρετανική μαρμελάδα κυδώνι είναι από τις καλύτερες του κόσμου.

Προσωπικά προτιμώ τη δική μου αυτή που τη φτιάχνω με παραδοσιακή συνταγή, από γιαγιά σε μητέρα και κόρη και εγγονή και δεν δέχομαι αντίρρηση καμία.

Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή που μου αρέσει περισσότερο: Η λέξη μαρμέλο προέρχεται (μάλλον) από το λατινικό melimelum, που κι αυτό με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό μελίμηλον, δηλαδή το κυδώνι, που ήταν μεν σαν μήλο αλλά στυφό και για να το γλυκάνουν και να το συντηρήσουν το έβραζαν ολόκληρο με μέλι, όπως αναφέρεται και σε συνταγή του Απίκιου.

Τώρα, σας τα λέω όλα αυτά γιατί έχω μπροστά μου κάτι κυδώνια, μα κάτι κυδώνια όνειρο. Είναι προσφορά της φίλης μου της Ιωάννας. Η γέρικη κυδωνιά της παραφορτώθηκε εφέτος και η Ιωάννα που έχει την καλή συνήθεια να μοιράζεται τα πάντα, μου χάρισε αρκετά.

Αποφάσισα λοιπόν και έψησα μερικά στον φούρνο γιατί ανακάλυψα στο διαδίκτυο μια συνταγή με κόκα κόλα. Την “πείραξα” βέβαια κάπως. Η συνταγή προέβλεπε σταφίδες, κανέλες, γαρύφαλλα και αποξηραμένα φρούτα.

Κράτησα την κόκα κόλα από καθαρή περιέργεια και αφαίρεσα τα υπόλοιπα. Πρόσθεσα ένα ποτηράκι κρασί και αρωμάτισα με βανίλια και ιδού το αποτέλεσμα. Έγιναν ωραιότατα και στην εμφάνιση και στη γεύση…

Δείτε και μια ακόμα συνταγή-πρόταση για κυδώνια ψητά που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 2½ κιλά κυδώνια καθαρισμένα
 • 2½ κούπες ζάχαρη
 • 1 κουτάκι κόκα κόλα
 • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
 • 2 βανίλιες

Πώς θα φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Κυδώνια ψητά με κόκα κόλα” <span class="meta-nav">→</span>
το τουρσί της Ντόινας - 18 - ηχωμαγειρέματα

Το τουρσί της Ντόινας

Το ότι το τουρσί είναι η πιο απλή και σίγουρη, παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης τροφίμων είναι γνωστό σε όλους. Την χρησιμοποιούσαν από τα παλαιότερα χρόνια για να συντηρήσουν τρόφιμα που δεν μπορούσαν να διατηρηθούν από μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα.

Η μέθοδος ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα ψύξης αλλά ούτε ήταν γνωστή η χρήση κονσερβών. Ταυτόχρονα, τα τρόφιμα που συντηρούνταν με αυτόν τον τρόπο, αποκτούσαν μια ιδιαίτερα ευχάριστη ξινή γεύση.

Το ότι αυτή η μέθοδος είναι πανάρχαια και προέρχεται απο την ιστορική Περσία ή αλλιώς το σημερινό Ιράν μάλλον δεν θα είναι και πολλοί αυτοί που το γνωρίζουν. Η λέξη τουρσί έχει τις ρίζες της στην περσική λέξη ترشی (turşi) που σημαίνει ξινός.

Αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν γενικώς το ξύδι και κυρίως εκείνο που ήταν αναμεμειγμένο με αρωματικούς σπόρους φυτών, όπως ο κόλιαντρος, το φασκόμηλο, η δάφνη. Συνήθιζαν μάλιστα πολλές φορές να διατηρούν μέσα σ’ αυτό κάποια φρούτα και λαχανικά.

Τουρσί μπορούν να γίνουν όλα τα λαχανικά, με πιο συνηθισμένα το λάχανο, καρότο, πιπεριά, κουνουπίδι, αγγουράκι, σελινόριζα, παντζάρι, μελιτζάνα και ότι άλλο κηπευτικό κατεβάσει ο νους σας. Τουρσί γίνονται και πολλά φρούτα. Αξέχαστα θα μου μείνουν τα αχλάδια τουρσί του θείου Βασιλάκη στα πήλινα κιούπια.

Τώρα, λοιπόν που άρχισαν οι πρώτες ψύχρες, φτιάξτε εύκολα και γρήγορα λαχανικά τουρσί για δύο λόγους: πρώτον γιατί συμπληρώνουν και νοστιμίζουν το κυρίως πιάτο, ιδιαίτερα τα όσπρια και τα λαδερά και δεύτερον γιατί χάρη στη ζύμωση την οποία έχουν υποστεί προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα προβιοτικά συστατικά, “καλά” βακτήρια δηλαδή που εποικίζουν το έντερο και συμβάλουν στην υγεία και την καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Τα τουρσιά, εξασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία του εντέρου, βελτιώνουν τα προβλήματα πέψης, το φούσκωμα και τα αέρια, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, συντελούν στην καλύτερη όψη της επιδερμίδας ακόμη και σε απώλεια βάρους.

Κι αν ακόμα, προβληματίζεστε γατί δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ, ιδού η ευκαιρία: Φτιάξτε το πιο απλό εύκολο και χωρίς πολλές απαιτήσεις τουρσί της ξαδέρφης μου της Ντόινας. Η Ντόινα ζει στη Ρουμανία και έχει ειδικότητα στα τουρσιά…

Τι θα χρειαστείτε:

Λαχανικά της αρεσκείας σας όπως:

 • Πράσινες ντοματούλες
 • Πράσινες και κόκκινες πιπεριές
 • Κουνουπίδι
 • Λάχανο
 • Καρότο
 • Σέλινο

…και ότι άλλο κηπευτικό έχετε στη διάθεσή σας.

Η αναλογία για την αλμύρα είναι:

 • 1 λίτρο νερό
 • 1 κ.σ. αλάτι χοντρό

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Το τουρσί της Ντόινας” <span class="meta-nav">→</span>
Γλυκό μήλο - 24 - ηχωμαγειρέματα

Το πιο εύκολο γλυκό μήλο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια πανεύκολη συνταγή για γλυκό κουταλιού μήλο που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε σπιτικό γλυκό κουταλιού τότε αυτή η συνταγή είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσετε. Δοκιμάστε το και θα ξετρελάνετε μικρούς και μεγάλους!

Τώρα που είναι η εποχή του μήλου δείτε και τρεις συνταγές για μηλόπιτα που έχουμε δημοσιεύσει και είναι από τις πλέον δημοφιλείς κάθε τέτοια εποχή (κλασική αφράτη, σιροπιαστή, τριφτή)…

Αν σας αρέσουν τα βίντεο, τότε δείτε αυτή τη σελίδα με μερικές από τις βίντεο-συνταγές μας.

Για περισσότερα βίντεο επισκεφθείτε το κανάλι μας Youtube ηχωμαγειρέματα και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο νέο βίντεο, κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι!

μυζηθρόπιτες κρητικές - 13 - ηχωμαγειρέματα

Μυζηθρόπιτες κρητικές

Αυτές τις καταπληκτικές πιτούλες είχα την τύχη να τις δοκιμάσω, περιχυμένες με θυμαρίσιο μέλι, ένα καλοκαίρι, όταν έκανα διακοπές (προ αμνημονεύτων χρόνων) στην Κρήτη.

Και δεν τις δοκίμασα απλά, έφτιαξα κιόλας μερικές, μπαίνοντας στα ενδότερα ενός κρητικού μαγειρειού στα Σφακιά. Παρακολούθησα την Σφακιανή νοικοκυρά, που τις έφτιαχνε και αποτύπωσα όλα τα μυστικά της.

Έκτοτε αυτή η γευστική εμπειρία έμεινε κλεισμένη στο συρτάρι της μνήμης μου μαζί με τις άλλες μου εμπειρίες από εκείνο το ανεπανάληπτο καλοκαίρι. Για να είμαι ειλικρινής εκεί θα έμενε, ξεχασμένη, αν δεν ερχόταν να μου τη θυμίσει φίλος παλιός, εκ Χανίων καταγόμενος, ο οποίος ήρθε να με δει μαζί με μια νταμιτζάνα τσικουδιά και ένα καλαθάκι κρητική ξυνομυζήθρα.

«Γιατί δε δημοσιεύεις και κάτι από την Κρητική κουζίνα;» μου είπε, «Κάτι εύκολο και γρήγορο που όμως, όταν το δοκιμάσουν οι αναγνώστες σου να μην το ξεχάσουν ποτέ. Τι θα έλεγες για μυζηθρόπιτες;» Κάθισα λοιπόν και τις έφτιαξα και έγιναν μούρλια και τις τιμήσαμε όλοι δεόντως.

Οι μυζηθρόπιτες, βέβαια, είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα από τα γευστικά αριστουργήματα της Κρητικής κουζίνας η οποία είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο ως η πιο νόστιμη και υγιεινή. Βασίζεται στα αγνά προϊόντα της Κρητικής γης, κυρίως στο λάδι, τα γαλακτοκομικά, τα άγρια χόρτα, τα λαχανικά και φυσικά το καλό κρασί, τα οποία κλείνουν μέσα τους τον πλούτο της κρητικής γης, τη ζεστασιά και το φως του μεσογειακό ήλιου και την αλμύρα της θάλασσας.

Αυτή ακριβώς η διατροφή εξασφάλισε στους Κρήτες μία από τις πρώτες θέσεις στο κατάλογο με τους μακροβιότερους πληθυσμούς του κόσμου. Οι λαχταριστές αυτές πιτούλες γίνονται σχεδόν πάντα με ξινή μυζήθρα γι αυτό άλλωστε λέγονται και ξυνομυζήθρες. Είναι όμως εξ ίσου νόστιμες και με καλή φέτα.

Τι θα χρειαστείτε:

(για 20-25 πίτες)

 • 2 κούπες χλιαρό νερό
 • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή έναν κύβο νωπή
 • 1 κουταλάκι ζάχαρη
 • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
 • ⅓ κούπας ελαιόλαδο
 • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη

Για τη γέμιση:

 • ½ κιλό ξυνομυζήθρα ή φέτα
 • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (ή σπορέλαιο)

Πώς θα τις φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Μυζηθρόπιτες κρητικές” <span class="meta-nav">→</span>
αφράτο γλυκό μήλου με παντεσπάνι στον φούρνο - 17

Αφράτο γλυκό με μήλο στον φούρνο

Αυτό το «μηλένιο γλυκό», έγινε με μήλα από τις μηλιές του κ. Τάκη του γείτονα. Οι μηλίτσες μας φέτος δυστυχώς κακόπαθαν και δεν κάρπισαν. Τις πρόλαβε ο παγετός επάνω στον ανθό τους και τις άφησε στέρφες. Όταν όμως έχεις καλό γείτονα ε, κάπως τη βολεύεις κι εσύ.

Οι μηλιές του κ. Τάκη ίσως γιατί είναι πιο προστατευμένες στην αυλή του, τα κατάφεραν, αψήφησαν την παγωνιά και στέκουν κατάφορτες και περήφανες για τη προκοπή τους.

Τα μήλα τα μάζεψα ένα-ένα μοναχή μου. Ε, όπως και το κάνουμε άλλη είναι η αίσθηση που έχεις όταν τα ψωνίζεις από τον μανάβη και εντελώς άλλη όταν τα κόβεις η ίδια από το δέντρο.

Έτσι, λοιπόν καθώς τρυγούσα τους ζουμερούς καρπούς και τους έβαζα με προσοχή στο καλάθι μου για να μην μου τραυματιστούν σκεφτόμουν πόσο μακραίωνη είναι η ιστορία τους και πόσο άπειροι οι συμβολισμοί.

Το μήλο συνδέθηκε με το προπατορικό αμάρτημα, όταν η Εύα το πρόσφερε στον Αδάμ, έγινε αιτία του Τρωικού πολέμου, όταν ο Πάρης αποφάσισε να το δώσει στην Αφροδίτη, και εμφανίζεται διαχρονικά σε ιστορίες και μύθους με πιο γνωστή ίσως αναφορά στις μέρες μας στο παραμύθι της Χιονάτης, η οποία μόλις δάγκωσε ένα κατακόκκινο λαχταριστό μήλο έπεσε σε βαθύ ύπνο.

αφράτο γλυκό μήλου με παντεσπάνι στον φούρνο - 30

Αλλά υπήρξε και πηγή έμπνευσης για τραγούδια, ρητά και παροιμίες: «Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο/ γιατί με μάρανες τον πικραμένο;», «Μηλίτσα πού ‘σαι στον γκρεμό με μήλα φορτωμένη τα μήλα σου λιμπίζομαι και γκρεμό φοβούμαι» «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», «το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει», και άλλα πολλά…

Το μήλο είναι αγαπημένο φρούτο σε όλες τις χώρες του κόσμου, με περισσότερες από 3.000 ποικιλίες. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στη μαγειρική: το ελληνικό φιρίκι γίνεται παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, και κάποια είναι κατάλληλα για σούπες, σαλάτες αλλά και σάλτσες συνοδευτικές για κρέατα (κυρίως χοιρινό).

Κι από όλα τα «μηλένια» γλυκά, η μηλόπιτα είναι η πιο διάσημη. Είμαι σίγουρη πως κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της. Δοκιμάστε όμως και τούτη εδώ. Μπορεί να γίνει η αγαπημένη σας.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 7 μήλα
 • 3 κ.σ. ζάχαρη
 • Λίγη κανέλα
 • 30 γρ. βούτυρο

Για το παντεσπάνι:

 • 4 αυγά
 • 50 γρ. ζάχαρη
 • 100 ml. λάδι
 • 100 ml. γάλα
 • 9 κ.σ. αλεύρι
 • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
 • 1-2 βανίλιες

Για την κρέμα:

 • 100 ml. γάλα
 • 360 ml. κρέμα γάλακτος
 • Κανέλα για το πασπάλισμα

Πώς θα την φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Αφράτο γλυκό με μήλο στον φούρνο” <span class="meta-nav">→</span>
χούμους - μια ανατολίτικη νοστιμιά - 17

Βελούδινο χούμους. Η Ανατολή στο τραπέζι μας…

Το χούμους είναι παραδοσιακό ανατολίτικο πιάτο, γνωστό σε όλον τον κόσμο. Μην φανταστείτε κάτι πολύπλοκο. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια βελούδινη κρεμώδης και διακριτικά νόστιμη αλοιφή που έχει σαν βάση το πολτοποιημένο ρεβύθι, το ταχίνι και το ελαιόλαδο.

Με σκορδάκι, κρεμμύδι και λεμόνι και μερικά ανατολίτικα μπαχαρικά όπως είναι το κύμινο αλλά και το δικό μας μπούκοβο, εξελίσσεται σε μια πολύ θρεπτική τροφή και ιδιαίτερα εύκολη για “βούτες” κάθε στιγμή της ημέρας…

Δείτε και τη συνταγή για φάβα αλοιφή που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα αλλά και τη συνταγή μας για ρεβυθόσουπα.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 350 γρ. ρεβύθια ξηρά
 • 1 ½ κ. γ. μαγειρική σόδα
 • 120 γρ. ταχίνι
 • Χυμός από 1 λεμόνι ή λίγο περισσότερο
 • 60 ml. ελαιόλαδο
 • 1 ½ σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένο)
 • Λίγο κύμινο
 • Αλάτι
 • Μπούκοβο, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κρεμμύδι για το σερβίρισμα

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Βελούδινο χούμους. Η Ανατολή στο τραπέζι μας…” <span class="meta-nav">→</span>
Συνταγή για πίτα με τσουκνίδες (τσουκνιδόπιτα)

Παραδοσιακή, χωριάτικη τσουκνιδόπιτα (Βλάχικη πίτα-βινίτα) [ΒΙΝΤΕΟ]

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη συνταγή για παραδοσιακή, χωριάτικη τσουκνιδόπιτα (οι Βλάχοι και ειδικότερα οι Αρβανητόβλαχοι τη λένε “πίτα-βινίτα“) που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή σε εμφάνιση πίτα και από γεύση; Το κάτι άλλο, δεν σας λέω τίποτα… Δοκιμάστε να τη φτιάξετε. Χρειάζεται κάποια μαεστρία κατά το άνοιγμα του φύλλου αλλά η εμπειρία όταν τη δοκιμάζεις ροδοψημένη, δεν περιγράφεται…

Αν σας αρέσουν τα βίντεο δείτε τη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές μας. Το ξέρατε ότι έχουμε και κανάλι Youtube ηχωμαγειρέματα; Βέβαια! Κάντε άμεση εγγραφή για να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο νέο βίντεο (έχουμε πάνω από 350 βίντεο ανεβασμένα στο κανάλι μας στο Youtube).

Κέικ τσουρεκάτο, κανέλα - ηχωμαγειρέματα - 10

Κέικ τσουρεκάτο με άρωμα κανέλας (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πρωτότυπη, εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για κέικ με υφή τσουρεκιού και άρωμα κανέλας. Δοκιμάστε να το φτιάξετε για τους αγαπημένους σας αλλά και για εσάς (ειδικά τα παιδιά θα το λατρέψουν) και δεν θα το μετανιώσετε. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο…

Δείτε περισσότερες συνταγές για κέικ που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε την δική σας αγαπημένη συνταγή και θα τη δημοσιεύσουμε! Μάθετε περισσότερα εδώ

Αν σας αρέσει να βλέπετε βίντεο δείτε τη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές μας ή επισκεφθείτε το κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο βίντεο στο Youtube κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι.

Κολοκυθάκια με τυρί και ντομάτα στον φούρνο - 33 - ηχωμαγειρέματα

Κολοκυθάκια με τυρί και ντομάτα στον φούρνο

Τα κολοκυθάκια είναι τα κορυφαία λαχανικά του καλοκαιριού, που τα τρώμε με χίλιους δυο τρόπους, μέσα σε κεφτέδες, σε μπριάμ, σαν γεμιστά, σε σούπες και σε έναν σωρό άλλα λαδερά, εποχιακά φαγητά.

Το μεγαλείο τους όμως αναδεικνύεται όταν τηγανίζονται και εξυψώνεται όταν στην συνέχεια μπαίνουν στο φούρνο, Εκεί βγάζουν όλη τη γλύκα και τη γεύση τους.

Έφτιαξα λοιπόν ένα ταψάκι με κολοκυθάκια και μελωμένη σάλτσα ντομάτας στο φούρνο και εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού. Μην το σκέφτεστε. Φτιάξτε αυτό το φαγητάκι όσο ακόμα υπάρχουν κολοκυθάκια, είναι πολύ εύκολο και νόστιμο…

Φτιάξτε το γιατί αν και το καλοκαιράκι την έκανε με ελαφρά, ο Σεπτέμβρης θυμίζει Αύγουστο και θέλει και αυτός μικρές και απλές χαρές.

Έναν καφέ με θέα… έστω τις απέναντι πολυκατοικίες, αν αυτός είναι στη σκιερή βεράντα του σπιτιού, ένας καλός φίλος που θα έρθει σπίτι να τσιμπολογήσουμε και να χαζολογήσουμε, λίγη παγωμένη μπύρα με τη μουσική που αγαπάμε, μια ωραία ταινία στην τηλεόραση ή ποδόσφαιρο για τους φιλάθλους και ελαφριά φαγητά που μας ξαφνιάζουν ευχάριστα, σαν το σημερινό..!

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 ½ κιλό κολοκυθάκια
 • ⅓ φλ. τσ. ελαιόλαδο
 • 1 μέτριο κρεμμύδι
 • 2 σκελίδες σκόρδο
 • 4 ώριμες ντομάτες
 • Αλάτι
 • Πιπέρι
 • Μια πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
 • Βασιλικό ή ρίγανη (προαιρετικά)

Πως θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Κολοκυθάκια με τυρί και ντομάτα στον φούρνο” <span class="meta-nav">→</span>
χωριάτικη ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδια - 27 - ηχωμαγειρέματα

Χωριάτικη ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδια

Μπορεί να είναι απλώς μια ομελέτα αλλά είναι τόσο νόστιμη! Ένα κάπως διαφορετικό, ορεκτικό ή κύριο πιάτο για βιαστικές νοικοκυρές. Στην ουσία χρειάστηκαν 6 αυγά, λίγες πατάτες και κρεμμύδια για να φτιάξω αυτήν την χωριάτικη, χορταστική ομελέτα που την απολαύσαμε με φρυγανισμένο ψωμί και ντοματοσαλάτα με ντομάτες από τον κηπάκο μας…

Δείτε και τις συνταγές για ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια και γιαούρτι και ομελέτα με μαγειρεμένο κιμά που περίσσεψε που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα…

Τι θα χρειαστείτε:

 • 4 μεγάλες πατάτες
 • 3 μέτρια κρεμμύδια
 • 6-7 αυγά
 • ¾ φλ. τσ. ελαιόλαδο
 • Αλάτι
 • Πιπέρι (μαύρο και προαιρετικά κόκκινο)

Πώς θα τη φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Χωριάτικη ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδια” <span class="meta-nav">→</span>
Συκωτάκια κοτόπουλου της Αρετής - 4 - ηχωμαγειρέματα

Συκωτάκια κοτόπουλου της Αρετής

Θα την πω την αμαρτία μου, γιατί όπως λένε αμαρτία εξομολογημένη, η μισή συγχωρεμένη: Πάνε χρόνια που έχω να μαγειρέψω συκωτάκια πουλιών και το ίδιο συμβαίνει, όπως μαθαίνω και με φίλες και φίλους.

Προφανώς τα βάλαμε στην άκρη, αθόρυβα και τα αποσύραμε απ’ τα σπιτικά μενού, όταν όλοι ήμασταν απασχολημένοι με άλλα θέματα… πιο σοβαρά.

Τα συκωτάκια κοτόπουλου, σπάνια τα βλέπεις σε συνταγές, σπάνια τα βλέπεις σε εστιατόρια και ταβέρνες, σπάνια πια μιλά κανείς για αυτά. Σαν να είναι πολύ ταπεινά για εκεί που νομίζαμε ότι φτάσαμε ως χώρα, τρομάρα μας.

Και όμως αυτά τα συκωτάκια είναι και διατροφικά και γαστρονομικά κορυφαίο υλικό και επί πλέον είναι και πάμφθηνα. Αυτό πάλι πού το πας;

Είναι δηλαδή, ένα κι ένα για ετούτες τις δύσκολες μέρες που μας προέκυψαν και που, κακά τα ψέματα, αναγκαζόμαστε να φέρουμε στην επιφάνεια παλιές αξίες και νοήματα από καιρό ξεχασμένα. Ειδικά στη γαστρονομία της καθημερινότητας.

Ας είναι καλά η Αρετούλα που μας τα μαγείρεψε και μας τα θύμισε. Έτσι, λέω να τα επανεντάξω στο μηνιαίο πρόγραμμα μας, και καλά θα κάνετε να με μιμηθείτε κι εσείς.

Συκωτάκια κοτόπουλου της Αρετής - 11

Μαγειρέψτε τα είτε με τη συνταγή της Αρετής, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί. Θαρρώ πως αξίζουν να τα ξαναφέρουμε στη μόδα!

Μπορείτε κι εσείς (όπως η Αρετή) να μαγειρέψετε την αγαπημένη σας συνταγή και να μας τη στείλετε να τη δημοσιεύσουμε: Μάθετε περισσότερα.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
 • 1 κρεμμύδι ξερό
 • 1 πράσινη πιπεριά
 • 1 κόκκινη πιπεριά
 • Αλάτι
 • Πιπέρι
 • Ρίγανη
 • ½ ποτήρι κρασί
 • ⅔ φλ. τσ. ελαιόλαδο
 • 1 κ. σ. μουστάρδα

Πώς θα τα φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Συκωτάκια κοτόπουλου της Αρετής” <span class="meta-nav">→</span>
Ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια και γιαούρτι - 43 - ηχωμαγειρέματα

Ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια και γιαούρτι

Χθες μάζεψα από τον κηπάκο μου ένα σωρό κολοκυθάκια… Γέμισα ένα ολόκληρο καλάθι. Βλέπετε αυτήν την εποχή γεννοβολάνε σαν κουνελάκια.

Καθώς γύριζα λοιπόν στο σπίτι, με το καλάθι μου γεμάτο τα ζαρζαβατικά και τα βότανα να με τρελαίνουν με τα αρώματά τους, στο μυαλό μου γυρόφερνα έναν σωρό συνταγές.

Κολοκυθάκια γεμιστά στη κατσαρόλα - 1

Πολλά σκεφτόμουν και μου τρέχανε τα σάλια. Με αυτά και μ’ εκείνα όταν έφτασα στο σπίτι η ώρα ήταν περασμένη και όλοι γύρω με περίμεναν ξελιγωμένοι από την πείνα.

Τι κάνει, λοιπόν, μια τέτοια δύσκολη ώρα η έξυπνη και καλή νοικοκυρά; Εντοπίζει με μια γρήγορη ματιά τα υλικά που έχει στη διάθεσή της, επιστρατεύει την φαντασία της και δημιουργεί κάτι εύκολο αλλά όχι πρόχειρο, κάτι βιαστικό αλλά όχι του πεταματού, κάτι που να χορτάσει αλλά παράλληλα να ευχαριστήσει κιόλας το πεινασμένο λεφούσι που περιμένει ανυπόμονο γύρω από τα τραπέζι…

Ε, μια τέτοια δύσκολη ώρα γεννήθηκε αυτή η καλοκαιρινή κολοκυθο-ομελέτα. Δηλαδή εγώ έτσι την βάφτισα. Εσείς αφού τη φτιάξετε και τη γευτείτε, πείτε την όπως σας προκύψει, ακόμα και “καλοκαιρινή πανδαισία”… Της ταιριάζει απόλυτα.

Δείτε και τις συνταγές για – κολοκυθάκια γεμιστάκολοκυθόρυζοκολοκυθόπιτακολοκυθοκεφτέδες – που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 3-4 τρυφερά κολοκυθάκια
 • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
 • 1 κρεμμύδι
 • 2 σκελίδες σκόρδο
 • 4 αυγά
 • ½ κεσεδάκι γιαούρτι
 • Αλάτι, πιπέρι
 • Μια χούφτα τριμμένα τυριά που λιώνουν

Πώς θα τη φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια και γιαούρτι” <span class="meta-nav">→</span>
Αρνάκι στη γάστρα με πατάτες - 16

Λουκουμαδένιο αρνάκι ή κατσικάκι στη γάστρα με μελωμένες πατατούλες μμμ… μούρλια! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια δοκιμασμένη συνταγή – πρόταση για να μαγειρέψετε το αρνάκι ή το κατσικάκι του Δεκαπενταύγουστου. Φέτος, μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες, πολλοί από εμάς ίσως να μη μπορούν να ξεχυθούν στις εξοχές για μπάρμπεκιου, για τη παραδοσιακή σούβλα κλπ.

Οπότε αυτή η συνταγή μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπες/ους και να σας δώσει την ευκαιρία να γιορτάσετε την πολύ σημαντική μέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου…

Αν σας αρέσουν τα βίντεο δείτε αυτές τις βίντεο-συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα. Για περισσότερα βίντεο ρίξτε μια ματιά στο κανάλι μας στο Youtube και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάποιο νέο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

Αρακάς Λαδερός - 23

Αρακάς ο λαδερός! Ένας… φίλος στο πιάτο μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Μιας και η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου έχει ξεκινήσει σας προτείνουμε να μαγειρέψετε κάτι που να ταιριάζει στην εποχή και να είναι νόστιμο και ελαφρύ.

Δείτε λοιπόν στο παρακάτω βίντεο, τη συνταγή για αρακά λαδερό που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Πιο θρεπτικό (αλλά και απλό) φαγητάκι απ’αυτό δύσκολα θα βρείτε… Δοκιμάστε να το φτιάξετε!

Δείτε περισσότερες νηστίσιμες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα.

Αν σας αρέσουν τα βίντεο τότε δείτε μερικά σε αυτή τη σελίδα. Για περισσότερα βίντεο ρίξτε μια ματιά στο κανάλι μας στο Youtube και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάποιο νέο βίντεο, κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

αφράτη καρυδόπιτα με κρέμα βελούδο - 112 - ηχωμαγειρέματα

Πάρα πολύ αφράτη & λαχταριστή καρυδόπιτα με κρέμα βελούδο

Σας έχω δώσει μια συνταγή για καρυδόπιτα (θα σας δώσω και άλλες) και την έχω παρουσιάσει σαν υπέροχη και μοναδική. Να σας πω την αλήθεια, όταν τις φτιάχνω, έτσι… αισθάνομαι ότι φτιάχνω κάτι υπέροχο, κάτι μοναδικό.

Άλλωστε, ακόμα κι αν όλες τους έχουν την κοινή ονομασία «καρυδόπιτα», κάθε μια από αυτές έχει αυτό το «κάτι τις» που δεν το έχει η άλλη και που την κάνει ξεχωριστή.

αφράτη καρυδόπιτα με κρέμα βελούδο - 115

Όμως ετούτη εδώ η σημερινή είναι μια καρυδόπιτα, θα έλεγα, το κάτι άλλο. Είναι μια καρυδόπιτα που έχει όλα όσα έχουν όλες οι άλλες και κάτι παραπάνω.

Είναι μια καρυδόπιτα… βασίλισσα, αφράτη, ζουμερή, μυρωδάτη, με στέμμα της μια πλούσια βελουδένια κρέμα που την κάνει ασυναγώνιστη, πρώτη ανάμεσα στις πρώτες.

αφράτη καρυδόπιτα με κρέμα βελούδο - 114

Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα για τα προσόντα της δεν έχετε παρά να την φτιάξετε. Είναι εύκολη αν και θα σας παιδέψει λίγο περισσότερο από τις συνηθισμένες.

Θα σας αποζημιώσει όμως, χαρίζοντάς σας στιγμές μοναδικής απόλαυσης. Φτιάξτε την και απολαύστε την χωρίς ενοχές, χωρίς μετρημένες θερμίδες, χωρίς υποκατάστατα. Άλλωστε θαρρώ πως τώρα είναι καιρός για αμαρτίες, τέτοιες που, πιστέψτε με, δεν θα θέλετε να σας τις ξεπλύνει κανείς…

Τι θα χρειαστείτε:

Για την παντεσπάνι:

 • 6 αυγά
 • 1 φλυτζάνι τσαγ. ζάχαρη
 • 1 φλυτζάνι τσαγ. καρύδια
 • 1 και ½ φλυτζάνι τσαγ. αλεύρι
 • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
 • ½ κουτάλι γλυκ. κανέλα σε σκόνη
 • ½ κουτάλι γλυκ. γαρύφαλο σε σκόνη (προαιρετικά)
 • 1 πρέζα αλάτι
 • 1-2 βανίλιες
 • 2 κουταλιές σούπ. κονιάκ (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

 • 2 φλυτζάνια τσαγ. ζάχαρη
 • 3 φλυτζάνια τσαγ. νερό
 • 1 βανίλια
 • Λίγη φλούδα από λεμόνι
 • 1 ξύλο κανέλας

Για την κρέμα:

 • 1 λίτρο γάλα
 • 2 αυγά
 • 2 βανίλιες
 • 40 γρ. κορν φλάουρ
 • 80 γρ. αλεύρι
 • 120 γρ. ζάχαρη
 • 100 γρ. βούτυρο
 • 400 ml. κρέμα γάλακτος πολύ καλά παγωμένη στο ψυγείο
 • 2 κουταλιές σούπ. ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα:

 • Τριμμένο καρύδι και κανέλα

Πώς θα τη φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Πάρα πολύ αφράτη & λαχταριστή καρυδόπιτα με κρέμα βελούδο” <span class="meta-nav">→</span>
μελιτζάνες

Συνταγές με μελιτζάνα: Μουσακάς, Ιμάμ Μπαϊλντί, Παπουτσάκια (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τρεις από τις συνταγές με θέμα τη μελιτζάνα που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Πρόκειται για τις συνταγές για παραδοσιακό μουσακά, για ιμάμ μπαϊλντί εναλλακτικό και για μελιτζάνες παπουτσάκια.

Επίσης μπορείτε παρακάτω να δείτε τα βίντεο για τη σάλτσα κιμά και την κρέμα μπεσαμέλ που χρησιμοποιούμε στον μουσακά και στα παπουτσάκια…

Για περισσότερα βίντεο δείτε αυτή τη σελίδα. Αν σας αρέσουν τα βίντεο πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει το κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube όπου δημοσιεύουμε πολλά…

Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που “ανεβαίνει” κάποιο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

Κομπόστα Ροδάκινο - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Κομπόστα ροδάκινο (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στα παρακάτω βίντεο τη δημοφιλή συνταγή για κομπόστα ροδάκινο που έχουμε παρουσιάσει παλαιότερα στα ηχωμαγειρέματα αλλά και το πως να αποστειρώσετε βαζάκια για τη κομπόστα.

Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή, ενώ το μυστικό είναι να βρείτε καλή πρώτη ύλη, δηλαδή ροδάκινα (κατά προτίμηση βιολογικά), αλλά και να αποστειρώσετε σωστά τα βάζα έτσι ώστε η κομπόστα να διατηρηθεί καλά και να μπορείτε να την απολαμβάνετε όλον τον χρόνο…

Αν σας αρέσουν τα βίντεο επισκεφθείτε τη σελίδα με τις βιντεο-συνταγές ενώ για περισσότερα βίντεο ρίξτε μια ματιά στο κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάποιο καινούργιο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

Σπιτικό λικέρ βύσσινο - 29 - ηχωμαγειρέματα

Σπιτικό λικέρ βύσσινο

Λικέρ βύσσινο! Εξαιρετικό σπιτικό λικέρ, ένας θαυμάσιος επίλογος στα γεύματά σας!

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για λικέρ βύσσινο. Αν με ρωτάτε ποια είναι η καλύτερη δεν θα μπορέσω να είμαι αντικειμενική. Προσωπικά λατρεύω και θεωρώ σπουδαία τα λικέρ που έφτιαχνε η μαμά και η γιαγιά μου. Η συνταγή όχι μόνο διασώζεται αλλά εφαρμόζεται κάθε χρόνο.

Όμως και ετούτο εδώ, που είναι δικής μου επινόησης σας το παρουσιάζω σήμερα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Το έφτιαξα για πρώτη φορά, πάνω-κάτω, με τον ίδιο τρόπο που έφτιαξα το λικέρ φράουλας, χωρίς βρασμό ή έκθεση στο ήλιο.

Ρίσκαρα γιατί δεν ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα. Το βύσσινο είναι κάπως ιδιαίτερο φρούτο. Δεν είναι ας πούμε αρωματικό σαν την φράουλα και εκτός από το υπέροχο, λαμπερό, βυσσινί του χρώμα και την κάπως όξινη γεύση του, στερείται εντελώς αρώματος.

Είχα λοιπόν, τους ενδοιασμούς μου γι αυτό που θα προκύψει. Τέλος, αποφάσισα να πειραματιστώ και είπα ας γίνει ότι γίνει. Στο κάτω κάτω, είπα, όπως και να βγει χαμένο δεν θα πάει. Όλο και κάπου θα το χρησιμοποιήσω…

Σπιτικό λικέρ βύσσινο - 1

Τελικά, άξιζε τον κόπο. Καλά έκανα και πήρα τα ρίσκα μου γιατί το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Βγήκε ένα λικέρ, μα ένα λικέρ… πώς να το χαρακτηρίσω για να μην με πείτε υπερβολική, για να μη θεωρήσετε ότι θέλω να περιαυτολογήσω.

Θα το πω υπέροχο, Θα το πω φίνο, αριστοκρατικό, με μια οξύτητα διακριτική και ένα χρώμα λαμπερό, προκλητικό βυσσινί που σε καλεί να το γευτείς.

Τέλος πάντων, όταν το φτιάξετε, που θα το φτιάξετε γιατί δεν απαιτεί και καμιά ιδιαίτερη δεξιότητα, δώστε του εσείς τον πρώτο χαρακτηρισμό που θα έρθει στο μυαλό σας μόλις η γλώσσα σας έρθει σε επαφή με την πρώτη γουλιά.

Προσωπικά θέλω να αποδώσω τα εύσημα και στην βυσσινιά της θείας Βέρας, η οποία παρ’ όλη την κακοκαιρία που την βρήκε ακριβώς πάνω στον ανθό της και σχεδόν τον κατέστρεψε, κάτι κατάφερε να κρατήσει κι εφέτος. Λίγους καρπούς αλλά υγιείς, μεγάλους και σφριγηλούς.

Σπιτικό λικέρ βύσσινο - 25

Μετράμε ήδη τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Τα βύσσινα είναι στην καλύτερή τους ώρα. Αν δεν έχετε μια θεία όπως εγώ που έχει βυσσινιά στην αυλή της, αγοράστε βύσσινα και φτιάξτε αυτό το καταπληκτικό λικέρ!

Όταν το απολαμβάνετε δροσερό-δροσερό, θα σκέφτεστε πόσο καλά κάνατε και φυλακίσατε αυτήν την ομορφιά μέσα σε μια φιάλη. Και επίσης φανταστείτε θαύματα που θα κάνει αυτό το λικέρ τις κρύες νύχτες του χειμώνα…

Δείτε και τη συνταγή για γλυκό κουταλιού βύσσινο, βυσσινάδα, λικέρ βύσσινο (3 σε 1).

Δείτε περισσότερες συνταγές για λικέρ από τα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1200 γρ. βύσσινα ξεκουκουτσιασμένα
 • 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
 • 700 ml. βότκα
 • Χυμός μισού λεμονιού
 • 1 βανίλια

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Σπιτικό λικέρ βύσσινο” <span class="meta-nav">→</span>
Σνίτσελ, το τέλειο - 20

Σνίτσελ το… τέλειο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την συνταγή για σνίτσελ χοιρινό που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη (πολλές φορές) συνταγή-πρόταση, που δεν απαιτεί κόπο και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χοιρινό με κοτόπουλο και να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία παναρίσματος και τηγανίσματος, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό.

Δείτε περισσότερες συνταγές με κρέατα από τα ηχωμαγειρέματα…

Για περισσότερα βίντεο ρίξτε μια ματιά στη σελίδα βιντεο-συνταγές ή επισκεφθείτε το κανάλι ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Για να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάποιο νέο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

το κέικ της γιαγιάς Μαρίκας - 31

Το κέικ της γιαγιάς Μαρίκας

Η γιαγιά Μαρίκα πάει καιρός που δεν είναι κοντά μας αλλά όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντοτε θα νοσταλγούμε τη νοστιμιά και τις μυρωδιές από τα μαγειρέματά της.

Έχω κρατήσει πάρα πολλές συνταγές της και προσπαθώ να την μιμηθώ, μερικές φορές με επιτυχία και άλλες όχι και αυτό γιατί η γιαγιά Μαρίκα ήταν κάτι σαν μάγος της κουζίνας.

Ήξερε τόσο καλά να συνταιριάζει τα υλικά, να τα ζυγίζει να τα μετράει, αλλά πάντα “με το μάτι”. Ένα μάτι ζωηρό που ήταν ταυτόχρονα και ζυγαριά και μεζούρα.

Όταν λοιπόν τη ρωτούσα «Έλα τώρα, πες. Πόσο έβαλες από αυτό και πόσο από εκείνο;», μου απαντούσε: «Εεεε, τι ρωτάς κι εσύ; Με το μάτι».

Οπότε έπρεπε να μπω στην διαδικασία, τις ποσότητες που η γιαγιά Μαρίκα ζύγιζε τόσο εύκολα με το εξασκημένο της το μάτι, να τις μετατρέψω σε γραμμάρια γιατί το δικό μου μάτι δεν σκάμπαζε γρι από τέτοιου είδους πρακτικές.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα σουξέ της, ήταν το κοτόπουλο με το τσιγαριστό ρύζι, οι πιτουλίτσες της, οι χυλοπίτες με τους κεφτέδες τα κεμπαπάκια και τούτο εδώ το κέικ, που το έφτιαχνε γρήγορα-γρήγορα ανακατεύοντας τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα χωρίς μίξερ, κάθε φορά που μας άκουγε να λέμε φωναχτά «αχ και να ‘χαμε τώρα ένα κομματάκι κέικ».

Αυτό το κέικ, είναι κάπως διαφορετικό. Είναι λίγο πιο υγρό από τα συνηθισμένα, εννοείται αφράτο και ιδιαίτερα νόστιμο…

Θυμάμαι, καθώς το έφερνε ζεστό-ζεστό, μοσχομυριστό, συνήθιζε να του πλέκει και το εγκώμιο. «Πω πω πω ένα κέικ που σας έφτιαξα. Τέτοιο κέικ δεν έχει ξαναγίνει..!»

Και να μην ήθελες, που λέει ο λόγος, να φας, -που πάντα ήθελες- σου έτρεχαν τα σάλια. Το ίδιο έκανε με όλα τα της τα φαγητά. Πριν τα σερβίρει μας τα παρουσίαζε εκθειάζοντάς τα σαν να ήταν κάτι μοναδικό.

Μετά μας κοίταζε με κρυφό καμάρι που πέφταμε με τα μούτρα και γλείφαμε τα πιάτα. Κέικ είμαι σίγουρη ότι φτιάχνετε και μάλιστα με πολλούς και διάφορους τρόπους. Φτιάξτε και αυτό. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Πού ξέρετε; Μπορεί και να γίνει το αγαπημένο σας…

Τι θα χρειαστείτε:

 • 4 αυγά
 • 150 γρ. ζάχαρη
 • 200 ml. σπορέλαιο
 • 110 γρ. γιαούρτι
 • 160 ml. νερό
 • 380 γρ. αλεύρι
 • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
 • 2 βανίλιες
 • 60 γρ. νιφάδες σοκολάτας

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Το κέικ της γιαγιάς Μαρίκας” <span class="meta-nav">→</span>
καλαμποκο-κολοκυθόπιτα - 28

Περί ορέξεως… καλαμποκο-κολοκυθόπιτα

Κολοκυθάκια! Τώρα, ακριβώς είναι η σωστή ώρα για να τα βρούμε στους πάγκους χλοερά, δροσερά, τρυφερά σαν μωρά. Έχετε σκεφτεί ποτέ, πόσες συνταγές με κολοκύθια υπάρχουν;

Φρέσκα και νόστιμα, με τους ανθούς από δίπλα ό,τι πρέπει για γέμισμα ή τηγάνισμα. Τριμμένα και στραγγισμένα, μαζί με ντομάτα, φέτα και μπόλικα μυρωδικά, γεμίζουν την κουζίνα χρώμα και νοστιμιά…

Παρ’ όλα αυτά το κολοκύθι, για πολλούς, είναι συνώνυμο του άνοστου και του βαρετού και έτσι ακούς σχόλια του τύπου «κολοκύθια με τη ρίγανη», «κολοκύθια τούμπανα», «σαν νερόβραστη κολοκύθα» και διάφορα παρόμοια.

Παρά τις απαξιωτικές εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιούμε ονομάζοντας κολοκύθια τα ασήμαντα πράγματα ή τις ανούσιες κουβέντες, τα έρμα τα κολοκυθάκια είναι βασικό συστατικό μερικών από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα και συνδυάζονται με πολλά και διάφορα υλικά.

Να, μόλις χθες ένας φίλος μου εξηγούσε ότι ποτέ δεν έχει φάει κολοκύθι και ούτε πρόκειται να δοκιμάσει. Δεν ήξερε όμως τι είχα ετοιμάσει για αυτόν. Κάτι απλό αλλά πεντανόστιμο, καλαμποκο-κολοκυθόπιτα…

Πίτα χωρίς φύλλο με αλεύρι καλαμποκιού και τριμμένο κολοκυθάκι. Την δοκίμασε διστακτικά στην αρχή και μετά καταβρόχθισε τρία ολόκληρα κομμάτια. Ομολόγησε πως του άρεσε πολύ, αλλά δεν πίστευε ότι η πίτα περιείχε αυτό το κατακαημένο κολοκύθι που κατηγορούσε για ανοστιά πριν λίγη ώρα.

Γι’ αυτό ποτέ μη λες ποτέ, δεν ξέρεις τι μπορεί να σου κάτσει… Φτιάξτε αυτή την καλαμποκο-κολοκυθόπιτα, είναι απλή και νόστιμη. Εξαιρετική για πρώτο πιάτο..

Ακόμα κι κρύα και την άλλη μέρα παραμένει αφράτη. Μπορείτε ακόμα να την απολαύσετε μ’ ένα κρασί ή μια παγωμένη μπύρα. Πάντως, ό,τι κι αν αποφασίσετε… περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!

Δείτε και τις συνταγές για κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα και μια ακόμα κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο (ή αλλιώς μπατσίνα η ξεβράκωτη)…

Δείτε περισσότερες συνταγές για πίτες (γλυκιές και αλμυρές) από τα ηχωμαγειρέματα…

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 μεγάλο κολοκυθάκι ή δύο μέτρια
 • 2 αυγά
 • 300 γρ. γιαούρτι
 • 100 ml. σπορέλαιο
 • 6 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο
 • 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
 • Λίγο αλάτι
 • Λίγο πιπέρι
 • Σουσάμι ή κολοκυθόσπορους για πασπάλισμα (προαιρετικά)
 • Τριμμένη φέτα (προαιρετικά)

Πώς θα την φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Περί ορέξεως… καλαμποκο-κολοκυθόπιτα” <span class="meta-nav">→</span>
Λικέρ αμαρέτο με κουκούτσια βερίκοκου - 16

Συνταγές με βερίκοκο: Μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, λικέρ αμαρέτο (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε σε αυτό το βίντεο τρεις από τις συνταγές με θέμα το βερίκοκο που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Πρόκειται για τις συνταγές για χρυσαφένια μαρμελάδα βερίκοκο, γλυκό κουταλιού βερίκοκο και λικέρ αμαρέτο από κουκούτσια βερίκοκου.

Δοκιμάστε να τις φτιάξετε και τις τρεις για να πάρετε το μέγιστο από αυτό το εξαιρετικό και ωφέλιμο φρούτο… Καλή επιτυχία!

Δείτε περισσότερες βίντεο-συνταγές ή επισκεφθείτε το κανάλι Youtube ηχωμαγειρέματα και για να μαθαίνετε πρώτοι πότε ανεβάζουμε καινούργια βίντεο, κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι μας…

σοκολατογλυκό - ηχωμαγειρέματα - 40

Απολαυστικό βελουδένιο σοκολατογλυκό

Είναι ένα γλυκό, θα έλεγα προκλητικό, ένα γλυκό σωστός πειρασμός, ένα γλυκό που ναι, τα έχει όλα: 1. Υπέροχη γεύση, 2. καταπληκτική εμφάνιση, 3. βελουδένια υφή.

Απόδειξη ότι ήταν το κλου στο προχθεσινό μου τραπέζι. Αφού να φανταστείτε δεν πρόλαβα καν να το φωτογραφίσω στην τελική του φάση. Μόλις βγήκε από τα ψυγείο εξαφανίστηκε.

Ίσα που πρόλαβα ένα μικρό κομμάτι στο τέλος και έβγαλα ένα δυο φωτογραφίες έτσι για να πάρετε μια ιδέα για τι γλυκό πρόκειται. Υπόσχομαι να σας το παρουσιάσω όπως του αξίζει όταν το ξαναφτιάξω. (εννοείται σύντομα).

Το τρικάκι τούτου του σοκολατογλυκού είναι το σιρόπι που θα το μουσκέψει όσο πρέπει, και το βελουδένιο πλούσιο σε σοκολάτα γλάσο. Άλλωστε το γνωρίζετε πως πραγματικά η σοκολάτα πάντα βοηθάει, να συνέλθεις από θλίψη..

Να νιώσεις το άγγιγμα της ικανοποίησης. Να κάνεις τσαχπινιές με την άκρη της γλώσσας. Φτιάξτε το. Είναι εύκολο γίνεται γρήγορα και κυρίως πετυχαίνει πάντα.

Τι θα χρειαστείτε:

Για τη βάση:

 • 5 αυγά
 • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
 • 6 κ.σ. νερό
 • 6 κ.σ. σπορέλαιο
 • 6 κ.σ. γάλα
 • 6 κ.σ. αλεύρι
 • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
 • 2 κ.σ. κακάο πικρό
 • 1-2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

 • 250 ml. νερό
 • 5 κ.σ. ζάχαρη

Για το γλάσο:

 • 500 ml. κρέμα γάλακτος (30% λιπαρά)
 • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Απολαυστικό βελουδένιο σοκολατογλυκό” <span class="meta-nav">→</span>
παγωτό αληθινό με γεύση βανίλια - 33

Παγωτό αληθινότατο με γεύση βανίλια (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλό Καλοκαίρι σε όλες και όλους!

Ας το υποδεχτούμε με ένα βίντεο με τη συνταγή για παγωτό αληθινό με γεύση βανίλια που έχουμε παρουσιάσει στα ηχωμαγειρέματα. Το λέμε αληθινό γιατί φτιάχνεται με τα χεράκια μας με υλικά που έχουμε επιλέξει και με ένα απλό μιξεράκι. Δείτε το βίντεο και δοκιμάστε να φτιάξετε το παγωτάκι (τι παγωτάκι δηλαδή, παγωτάρα!)

Δείτε μια ακόμα συνταγή για εύκολο παγωτό με ή χωρίς παγωτομηχανή.

Δείτε και μια ακόμα συνταγή για παγωτό από τα ηχωμαγειρέματα (εμείς το λέμε παγωτό του δεκάλεπτου).

Για περισσότερα βίντεο δείτε αυτή τη σελίδα ή ρίξτε μια ματιά στο κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάποιο νέο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι μας

λικέρ φράουλα - 34 - ηχωμαγειρέματα

Λικέρ φράουλα γρήγορο, εύκολο και μυρωδάτο

Και τι δεν κάνεις με τα λικέρ!

Πέρα από τη χαρά της ετοιμασίας, γιατί είναι απλούστατα να τα φτιάξεις στο σπίτι, είναι ιδανική αρωματική και γλυκιά κατάληξη για κάθε γεύμα ή δείπνο, μπορούν να συνοδεύσουν γλυκά, να σερβιριστούν σαν χωνευτικά, να εμπλουτίσουν ροφήματα και κοκτέιλ, να νοστιμέψουν σαλάτες!

Άντε λοιπόν στην κουζίνα μας να φτιάξουμε ένα γρήγορο σπιτικό λικεράκι φράουλα. Προλαβαίνουμε πριν πιάσουν ο ζέστες να φτιάξουμε ένα με βότκα και φρέσκες φράουλες;

Να ξέρετε ότι η βότκα, το αλκοόλ γενικότερα, αποτρέπει τη ζύμωση και ο χυμός διατηρεί τη φρουτώδη γεύση και το άρωμα για πολύ καιρό.

λικέρ φράουλα - 1

Δείτε και μια ακόμα συνταγή για λικέρ φράουλα που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 κιλό φράουλες
 • 700 ml. βότκα
 • 700 γρ. ζάχαρη

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Λικέρ φράουλα γρήγορο, εύκολο και μυρωδάτο” <span class="meta-nav">→</span>
Γλυκό Φράουλα - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Γλυκό φράουλα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη δημοφιλή συνταγή για γλυκό φράουλα που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Είναι μια δοκιμασμένη συνταγή και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Δείτε επίσης τη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα φράουλα αλλά και τη συνταγή για ντελικάτο λικέρ φράουλα.

Για περισσότερα βίντεο επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα ή ρίξτε μια ματιά στο κανάλι Youtube ηχωμαγειρέματα και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάποιο νέο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

Μαρμελάδα Φράουλα - 19

Μαρμελάδα φράουλα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη συνταγή για μαρμελάδα φράουλα που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε και με λίγη προσπάθεια θα σας βγει λαμπερή και τέλεια!

Δείτε και περισσότερες συνταγές για μαρμελάδες από τα ηχωμαγειρέματα.

Για περισσότερα βίντεο ρίξτε μια ματιά στο κανάλι Youtube ηχωμαγειρέματα και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο νέο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

σουφλέ με πένες - 28

Σουφλέ με πένες, γρήγορο και απολαυστικό

Θέλετε να παρουσιάσετε στο τραπέζι σας ένα γρήγορο, νόστιμο, απλό, χορταστικό αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό γεύμα; Αυτό εδώ το απολαυστικό σουφλέ με πένες και τυριά διάφορα, είναι ότι χρειάζεστε. Φτιάξτε το θα το τιμήσουν όλοι ιδιαίτερα τα παιδιά…

Δείτε και τη συνταγή για σουφλέ με σπανάκι της Στεριανής αλλά και τη συνταγή για σουφλέ στο άψε σβήσε που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 πακέτο πένες
 • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
 • 3 αυγά
 • 50 ml. ελαιόλαδο
 • Πιπέρι
 • 100 γρ. φέτα
 • 400 γρ. τυριά διάφορα
 • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες (πράσινη και κόκκινη)
 • 3-4 ντοματίνια ψιλοκομμένα
 • 150 ml. γάλα
 • 200 γρ. κασέρι τριμμένο
 • Αλάτι
 • Ελαιόλαδο
 • Ρίγανη, θυμάρι (προαιρετικά)

Πώς θα τις φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Σουφλέ με πένες, γρήγορο και απολαυστικό” <span class="meta-nav">→</span>
Πλαστός (καλαμποκόπιτα) της Λίας - 13 - ηχωμαγειρέματα

“Πλαστός” (καλαμποκόπιτα) με σπανάκι της Πασχαλίας

Η Πασχαλία ξαναχτυπά, αυτήν τη φορά με μια συνταγή για Πλαστό.

Ο πλαστός, ή πλαστό, ή πισπίνα ή πισπιλίτα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πίτα. Μια πίτα  απλή, απλούστατη, χωρίς φύλλο. Την συναντάμε κατά τόπους με διαφορετικές τεχνικές αλλά και με διαφορετικές  ονομασίες!

Στο χωριό μου για παράδειγμα τη λέμε πισπιλίτα και τη φτάχνουμε ραντιστή με καλαμποκίσιο αλεύρι και γέμιση κυρίως, τσουκνίδας ή πράσου.

Αλλού τη φτιάχνουν με αλεύρι λευκό ή  ανάμικτο, με χυλό και χόρτα κατά προτίμηση άγρια. Το ραντιστό πλαστό είναι πιο δύσκολο και απαιτεί πείρα και μαεστρία!

Το πλαστό  όμως με τον χυλό είναι παιχνιδάκι αλλά  δεν υπολείπεται καθόλου σε νοστιμιά. Μπορεί να το φτιάξει και η πιο αρχάρια νοικοκυρά.

Αν, λοιπόν, σας αρέσουν οι πίτες αλλά  δεν το  έχετε και πολύ με το άνοιγμα του φύλλου, η λύση είναι απλή και λέγεται Πλαστός.

Συγκεκριμένα Πλαστός της Πασχαλίας με σπανάκι. Συνταγή εύκολη, νόστιμη, απλή και κυρίως χωρίς  να απαιτεί ταχυδακτυλουργικές ικανότητες. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε μα φορά. Σας βεβαιώνω πως θα την ξαναφτιάξετε γιατί θα γίνει η αγαπημένη σας.

Τι θα χρειαστείτε:

 Γα τον χυλό της βάσης:

 • 800 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι
 • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • 2 αυγά
 • 2 ½ κούπες νερό
 • Αλάτι
 • ½ κούπα ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

 • 1 κιλό σπανάκι ή άλλα χόρτα
 • 1 ματσάκι μαϊντανό
 • ⅓ ματσάκι άνηθο
 • Δυόσμο
 • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
 • 1 ξερό κρεμμύδι
 • ⅕ κούπα λάδι (~50 ml.)
 • Αλάτι
 • Πιπέρι
 • Προαιρετικά λίγη φέτα

Πώς θα τη φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης ““Πλαστός” (καλαμποκόπιτα) με σπανάκι της Πασχαλίας” <span class="meta-nav">→</span>
καρυδόπιτα σιροπιαστή, αρωματική - food styling - 5

Αρωματική σιροπιαστή καρυδόπιτα

Την έχουμε για χειμωνιάτικο γλυκό την καρυδόπιτα αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω πως αυτό είναι μέγα λάθος. Εντάξει, τα υλικά της, η αρωματική κανέλα, το πιπεράτο γαρυφαλλάκι, το τραγανό καρυδάκι, θυμίζουν Χριστούγεννα αλλά τι πειράζει;

Με μια μπάλα παγωτό δίπλα ή και σκέτη δροσερή, δροσερή από το ψυγείο μετατρέπεται σε φουλ καλοκαιρινή απόλαυση. Ετούτη δε εδώ η καρυδόπιτα που σας προτείνω είναι εξαιρετικά αρωματική, πολύ γευστική, πολύ εύκολη και πάνω απ’ όλα με εγγυημένο αποτέλεσμα.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • 1 φλ. ζάχαρη
 • 1 φλ. σπορέλαιο
 • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
 • 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη
 • 1 φακελλάκι μπέικιν πάουντερ
 • 1-2 βανίλιες
 • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
 • Λιγο γαρύφαλλο σκόνη
 • 6 αυγά

Για το σιρόπι:

 • 2 φλ. ζάχαρη
 • 2 φλ. νερό
 • Πορτοκαλόφλουδα
 • Ξυλάκι κανέλας
 • Δυο τρία γαρυφαλλάκια
 • Χυμός από μισό λεμόνι
 • 1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)

Πώς θα τη φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Αρωματική σιροπιαστή καρυδόπιτα” <span class="meta-nav">→</span>
Πατάτες ογκρατέν/ - ηχωμαγειρέματα

Πατάτες ογκρατέν με κόκκινο πιπέρι και τυριά

Όταν σκέφτομαι πόσο δεμένη είναι η πατάτα σήμερα με το καθημερινό μας διαιτολόγιο, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι πριν από λίγους αιώνες μας ήταν σχεδόν ή εντελώς άγνωστη (βέβαια το ίδιο ισχύει και με τη ντομάτα).

Διότι, έστω κι αν έφτασε στην Ισπανία περί το 1550, η πατάτα άργησε πολύ να πάρει τη θέση που έχει σήμερα. Από την αρχή την αντιμετώπισαν με δυσπιστία, για διάφορους λόγους.

Καταρχάς, για κανα-δυο αιώνες κανείς δεν είχε σκεφτεί να την ξεφλουδίσει. Έπειτα, πολλοί δοκίμασαν να τη φάνε ωμή, με αποτέλεσμα να αρρωστήσουν –έτσι, διαδόθηκε ότι η πατάτα προκαλεί λέπρα.

Απωθητικό ήταν και το γεγονός ότι φύτρωνε κάτω από τη γη, και έδωσε λαβή να αναπτυχθούν διάφορες δεισιδαιμονίες. Έπειτα, δεν έκανε καμιά εντύπωση έτσι όπως ήταν άοσμη και άγευστη. Την καλλιεργούσαν κυρίως για ζωοτροφή.

\Στην Ελλάδα την πατάτα μας την έφερε ο  Ιωάννης Καποδίστριας το 1828 –τότε ήταν που την είπαν και «γεώμηλο».  Ωστόσο, κι εδώ τα πρώτα βήματα ήταν διστακτικά. Όλοι θα έχουμε ακούσει, στο σχολείο συνήθως, μια γουστόζικη ιστορία, ότι τάχα ο Καποδίστριας στην αρχή έβαλε να μοιράσουν τζάμπα τις πατάτες αλλά δεν τις έπαιρνε κανείς. Για να υπερνικήσει τη δυσπιστία των χωρικών, τότε, τις έκλεισε σε μιαν αποθήκη στο λιμάνι της Αίγινας που έβαλε να τη φρουρούν πάνοπλοι στρατιώτες –όμως, είχε δώσει εντολή στους φρουρούς να αποσυρθούν τη νύχτα ή να κάνουν ότι αποκοιμιούνται, και φυσικά οι ντόπιοι, που είχαν πεισθεί ότι κάτι πολύ πολύτιμο θα είναι αυτές οι πατάτες, άρχισαν να μπαίνουν στην αποθήκη και να τις κλέβουν! Αλήθεια η ψέμματα; Ποιος να το ξέρει.

Όπως και να’χει όμως η πατάτα μπήκε στη ζωή μας και εγκαταστάθηκε με τέτοιον τρόπο που δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα ζήσουμε χωρίς αυτήν.

Έγινε το αγαπημένο υλικό στην κουζίνα μας, αφού και φτηνή είναι  και νόστιμη είναι και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους,  σαν κύριο πιάτο σαν ορεκτικό σαν συνοδευτικό, τηγανητή (εκεί κι αν γίνεται χαμός) και να συνδυαστεί άψογα με πάρα πολλά άλλα υλικά.

Για σήμερα σας έχω πατατοσυνταγή μούρλια. Εύκολη, δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο να την φτιάξετε, είναι  άπειρα νόστιμη, και θα σας δώσει την ευκαιρία να αξιοποιήσετε και ότι τυριά ή αλλαντικά έχετε στο ψυγείο σας. Πάμε να φτιάξουμε πατάτες ογκρατέν με διάφορα τυριά.   

 Τι θα χρειαστείτε:

 • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και ολόκληρες
 • 1 κ.σ. πάπρικα
 • 100 γραμμάρια φέτα
 • 600 γρ. διάφορα τυριά, (έμενταλ, κεφαλογραβιέρα, ρεγκάτο)
 • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
 • 500 γραμ. κρέμα γάλακτος
 • 150 ml. γάλα
 • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Πατάτες ογκρατέν με κόκκινο πιπέρι και τυριά” <span class="meta-nav">→</span>
Κανελόνια της Πασχαλίας - 11 - ηχωμαγειρέματα

Τα κανελόνια της Πασχαλίας

Σε μια εποχή με γρήγορους ρυθμούς και επιρρεπή σε διατροφικές μόδες και δίαιτες της μιας μέρας, τα ζυμαρικά παραμένουν σταθερή επιλογή και ένα από τα πιο αγαπημένα γεύματα των Ελλήνων.

Τα απολαμβάνουμε όλοι μικροί και μεγάλοι στα οικογενειακά τραπέζια αλλά είναι και σταθερή επιλογή μας ακόμη και σε μια έξοδο σε εστιατόριο, πολυτελείας ή όχι..

Τα ζυμαρικά, τέλεια μέσα στην απλότητά τους είναι ένα βασικό τρόφιμο, φτηνό, προσιτό επομένως για όλα τα βαλάντια. Να σημειώσουμε ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής οπότε διατηρούνται για καιρό στο ντουλάπι της κουζίνας.

Αξίζει πράγματι να αναλογισθεί κάποιος ότι μόνο δύο τόσο απλά συστατικά όπως το νερό και το αλεύρι μπορούν να δώσουν αυτή τη γευστική, σχηματική και χρωματική πανδαισία.

Πράγματι, η ποικιλία των ζυμαρικών είναι πολύ μεγάλη: σπαγγέτι, πένες, λαζάνια, κανελόνια, χυλοπίτες, φαρφάλες κριθαράκι, κουσκουσάκι και τόσα άλλα αποξηραμένα ή φρέσκα, κοντά, μακριά, στρογγυλά ή ίσια.

Και αν η ποικιλία είναι μεγάλη, ακόμα μεγαλύτερη είναι η μαγειρική έμπνευση που έχει προκύψει από κάθε ορκισμένο λάτρη των ζυμαρικών και μας έχει προσφέρει άπειρα δημιουργικά, χορταστικά και νόστιμα πιάτα, ικανά να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο.

Μια τέτοια μαγειρική έμπνευση είναι και τα κανελόνια της Πασχαλίας Χατζηκωνσταντίνου, που παρουσιάζουμε σήμερα στα ηχωμαγειρέματα. Φτιάξτε τα! Τα δοκιμάσαμε και εντάξει…της βγάζουμε το καπέλο. Μπορείτε και εσείς να στείλετε τη δική σας συνταγή ή πρόταση και θα τη δημοσιεύσουμε…

Δείτε και μια ακόμα συνταγή για κανελόνια σπέσιαλ από τα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 2 κουτιά κανελόνια

Για τη γέμιση:

 • 900 γρ. κιμά
 • Ελαιόλαδο
 • 2 αυγά
 • 3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
 • 200 γρ. τυρί φέτα + 150 γρ. για πασπάλισμα
 • Λίγο κρασί κόκκινο
 • 1 κρεμμύδι ξερό
 • 2 δαφνόφυλλα
 • Αλάτι
 • Κόκκινο και μαύρο πιπέρι
 • Μια κουταλιά σούπας τοματοπελτέ αραιωμένο σε νερό
 • Μια πρέζα κανέλα

Για τη σάλτσα:

 • 650 γρ. σάλτσα ντομάτας
 • 300 ml. νερό
 • 1 πρέζα ζάχαρη
 • 1 πρέζα κανέλα
 • Πιπέρι, σκόρδο
 • 1 κουτί κονσέρβα ντοματίνια ψιλοκομμένα
 • 200 γρ. κίτρινο τυρί (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
 • 50 γρ. βούτυρο
 • 1 ½ κούπα γάλα

Πώς θα τα φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Τα κανελόνια της Πασχαλίας” <span class="meta-nav">→</span>
Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής- 70

Νηστίσιμη ρυζόπιτα της Αγγελικής! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη συνταγή για νηστίσιμη ρυζόπιτα που θα σας καταπλήξει και ευχαριστήσει με τη νοστιμιά της. Την παραδοσιακή αυτή συνταγή (με έτοιμο φύλλο) μας την έδωσε η Αγγελική από την Ήπειρο και πραγματικά σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Ταιριάζει απόλυτα και με τη περίοδο της Σαρακοστής που διανύουμε…

Δείτε και άλλες συνταγές για πίτες (αλμυρές και γλυκές) από τα ηχωμαγειρέματα.

Δείτε και άλλες νηστίσιμες συνταγές αν βρίσκεστε σε νηστεία…

Για περισσότερα βίντεο ρίξτε μια ματιά στη σελίδα βίντεο-ηχωμαγειρέματα. Για ακόμα περισσότερα βίντεο επισκεφθείτε το κανάλι μας στο Youtube και αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι Youtube.

πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη - 30

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη, εύκολη & αρωματική (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε σε αυτό το βίντεο τη συνταγή για νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Πρόκειται για μια πολύ εύκολη συνταγή και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο ενώ ταιριάζει και με την περίοδο της Σαρακοστής.

Δείτε περισσότερες συνταγές για πίτες (αλμυρές και γλυκές) ή μια ακόμα συνταγή για πορτοκαλόπιτα, επίσης αρκετά εύκολη…

Για περισσότερα βίντεο επίσκεφθείτε αυτή τη σελίδα και για ακόμα περισσότερα το κανάλι ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο βίντεο στο Youtube κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

Χαλβάς σιμιγδαλένιος χωρίς λάδι - Συνταγή ηχωμαγειρέματα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος χωρίς λάδι (ΒΙΝΤΕΟ)

Μιας και διανύουμε περίοδο Σαρακοστής και υπάρχουν πολλοί που τηρούν τη νηστεία (ειδικά στους δύσκολους αυτούς καιρούς), σας προτείνουμε να δείτε το παρακάτω βίντεο όπου παρουσιάζουμε τη συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο χωρίς λάδι (με ταχίνι) που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Φτιάξτε τη συνταγή και θα ξετρελαθείτε…

Το βίντεο περιέχει ομιλία και μουσική. Δείτε και το βίντεο μόνο με μουσική.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα δείτε τη σελίδα με τα βίντεο και για ακόμα περισσότερα βίντεο επισκεφθείτε το κανάλι ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Εκεί δημοσιεύουμε αρκετά βίντεο και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβαίνει κάποιο, κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι.

Φάβα, ένας διατροφικός θησαυρός - 24

Φάβα: ένας διατροφικός και νηστίσιμος «θησαυρός»

Τα όσπρια αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Στην Ελλάδα ειδικά  αποτέλεσαν, σε δύσκολους καιρούς, κορυφαίο φαγητό επιβίωσης, μιας και εκτός από ενέργεια περιέχουν και μπόλικες πρωτεΐνες. Στην Κρήτη αγάπησαν πάρα πολύ τα κουκιά.

Εμείς εδώ στη Μακεδονία λατρέψαμε τα φασόλια. Σε κάποια νησιά όπως στη Σίφνο έχουν έρωτα με τα ρεβύθια και φυσικά η Σαντορίνη έχει ταυτιστεί με τη φάβα της.

Φάβα, ένας διατροφικός θησαυρός - 1

Διάβασα κάπου πως για τους Σαντορινιούς ήταν τόσο κορυφαίο φαγητό, που από θηλυκό ουσιαστικό, «η φάβα», την είχαν κάνει αρσενικό. «Ο φάβας». Φάβας λέγανε και έτρεχαν σάλια τους.

Για να πω τη δική μου πικρή αλήθεια η φάβα είναι ένα φαγητό που άργησε πολύ να μπει στον διατροφικό μου κόσμο. Η μαμά μου δεν τη μαγείρευε καθόλου, ούτε και κανένα άλλο νοικοκυριό στο χωριό.

Μας ήταν παντελώς άγνωστη. Μόνο ακουστά την είχαμε από τη σχετική παροιμία που λέει «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» και που δεν καταλαβαίναμε για ποιον λόγο τον είχε αυτόν τον λάκκο και σε τι εξυπηρετούσε.

Όταν την πρωτοδοκίμασα, με αρκετή δόση δυσπιστίας είναι αλήθεια, σε ένα ταβερνάκι στην Πλάκα, μπορώ να πω, χωρίς καμιά δόση υπερβολής πως ένας νέος γαστρονομικός έρωτας γεννήθηκε

Φάβα, ένας διατροφικός θησαυρός - 2

Η βελούδινη υφή της, η μοναδική της γεύση με κατέκτησαν. Και ειλικρινά, έτσι όπως έχει και αυτό το χρυσοκίτρινο χρώμα, ένιωθα ότι ανακάλυψα θησαυρό! Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, από τότε τη μαγειρεύω συχνά πυκνά. Είναι ένα νόστιμο πιάτο εύκολο, και χρειάζονται λίγα και φτηνά υλικά. Φάβα, λάδι και κρεμμύδι.

Η φάβα είναι, όπως προείπα είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ταυτόχρονα η κατανάλωσή της, μας προσθέτει ελάχιστες θερμίδες. Για όλα τα παραπάνω  είναι μια εξαιρετική και ιδανική λύση για το νηστίσιμο και όχι μόνο τραπέζι.

Τι θα χρειαστείτε:

 • 500 γρ. φάβα
 • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
 • 1½ λίτρο νερό
 • 1/4 φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
 • 1 δόντι σκόρδο
 • Αλάτι
 • Χυμός λεμονιού
 • Επιπλέον λάδι για το σερβίρισμα

Πώς θα τη φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Φάβα: ένας διατροφικός και νηστίσιμος «θησαυρός»” <span class="meta-nav">→</span>