Το εγκώμιο της πίτας και ιδιαίτερα της παραδοσιακής Δροσοπηγιώτικης πίτας, το έχω πλέξει ουκ ολίγες φορές, οπότε σήμερα λέω να μην σας ζαλίσω και να μπω κατά’ευθείαν στο θέμα: Σας παρουσιάζω, λοιπόν, αυτήν εδώ την τραβηχτή, γλυκιά, σταφιδόπιτα.
Είναι μια πίτα ιδιαίτερη, ένα παραδοσιακό σπιτικό γλύκισμα, στριφτή, τραγανή, σιροπιαστή, γλυκιά όσο πρέπει, καθόλου λιγωτική και βαριά, με σταφιδούλες και χοντροκοπανισμένο καρυδάκι που η γεύση τους μπλέκεται γλυκά και ξεμυαλιστικά με τα υπόλοιπα υλικά…
Τη φτιάχνει η θεία μου η Βέρα, που στις πίτες έχει τον…. αέρα! Mε λίγα λόγια, δεν έχει ταίρι, δεν το συζητώ, κάνει τις καλύτερες.
Ετούτη εδώ φαίνεται δύσκολη αλλά, σας βεβαιώνω, δεν είναι και νομίζω πως αν τη λιμπιστήκατε και θέλετε να τη γευτείτε, πάρτε απόφαση και στρωθείτε να τη φτιάξετε.
Προσωπικά εγγυώμαι την επιτυχία σας…
Το λέω με τόση σιγουριά γιατί δεν απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία στο άνοιγμα των φύλλων, μιας και αυτά εδώ τα φύλλα θα τα ανοίξετε σε τραπεζομάντηλο!
Ναι, ναι, σε τραπεζομάντηλο και με μόνα εργαλεία τα χρυσά σας τα χεράκια.
Είναι μια έξυπνη, μια μοναδική τεχνική που κάνει το άνοιγμα των φύλλων παιχνίδι.
Πάμε να σας αποκαλύψω όλα τα μυστικά της θείας Βέρας και να τη φτιάξουμε μαζί βήμα-βήμα…
Δείτε περισσότερες συνταγές για πίτες από τα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε τη ζύμη:
- 4 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι για πίτες
- 2 φλυτζ. τσαγ. νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. σουπ. σπορέλαιο (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο)
- Σπορέλαιο για το ράντισμα
Τι θα χρειαστείτε για τη γέμιση:
- Σταφίδες
- Χοντροκοπανισμένα καρύδια προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
- 2 φλυτζ. καφέ νερό
- 3 κουτ. σουπ. γεμάτες ζάχαρη
- Λίγη κανέλα (προαιρετικά)
- Λίγο λεμόνι
Πώς θα τη φτιάξετε:
Όπως το έχω ξαναγράψει και σε άλλες αναρτήσεις για πίτες, η αναλογία για μια πετυχημένη ζύμη είναι 1 κούπα νερό και 2 αλεύρι.
Εννοείται, πως με την ίδια κούπα που θα μετρήσετε το νερό θα μετρήσετε και το αλεύρι.
Ξεκινήστε έτσι και μετά, αν χρειαστει προσθέστε λίγο-λίγο αλεύρι ώσπου να πετύχετε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα μαλακή, ελαστική και αφράτη.
Βάλτε σε ένα μπολ το νερό, το αλάτι, το αλεύρι και αρχίστε το ζύμωμα…
Μοιράστε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού. Ξαναζυμώστε τα μπαλάκια ένα-ένα, αλείψτε τα με ηλιέλαιο και αφήστε τα να ξεκουραστούν για ένα δεκάλεπτο ή και τέταρτο…
Εν τω μεταξύ στρώστε σε τραπέζι ένα καθαρό τραπεζομάντηλο.
Πάρτε ένα μπαλάκι και αφού πασπαλίσετε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι προσπαθήστε να το ανοίξετε με τον πλάστη σπρώχνοντας την ζύμη δεξιά και αριστερά ώσπου να τη φτάσετε στο μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου ή και μεγαλύτερο…
Μεταφέρετε το φύλλο στο κέντρο της επιφάνειας που έχετε στρώσει το τραπεζομάντηλο.
Αρχίστε να ανοίγετε το φύλλο με τα δάχτυλά σας τραβώντας από το κέντρο προς τις άκρες, μέχρι να γίνει το φύλλο διάφανο σαν ρυζόχαρτο…
Ραντίστε με λίγο ηλιέλαιο και σκορπίστε σταφίδες και καρύδια, αν σας αρέσουν…
Πιάστε το τραπεζομάντηλο από τις δύο άκρες και σηκώστε το. Αφήστε το φύλλο να κυλήσει ώσπου να τυλιχτεί και να δημιουργήσει ένα ρολό…
Στριφογυρίστε το ρολό και φτιάξτε μια σπείρα…
Βάλτε τη σπείρα στο κέντρο του ταψιού.
Συνεχίστε την ίδια διαδικασία τυλίγοντας κάθε ρολό γύρω από το προηγούμενο, ώσπου να τελειώσουν όλα τα μπαλάκια της ζύμης…
Ραντίστε με μπόλικο σπορέλαιο.
Ψήστε την πίτα στον αέρα, στους 180 βαθμούς ή στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς όπως μια κανονική πίτα, γύρω στα 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει…
Όσο η πιτούλα ψήνεται στον φούρνο, ετοιμάστε το σιρόπι αναμιγνύοντας σε ένα μπρίκι, τη ζάχαρη με την κανέλα και το νερό και μια σταγόνα λεμονιού.
Όταν αρχίσει ο βρασμός του σιροπιού, βγάλτε το μπρίκι από τη φωτιά. Σιροπιάστε την τραβηχτή σταφιδόπιτα μόλις τη βγάλετε από τον φούρνο καυτή, με το καυτό σιρόπι.
Αφήστε τη για λίγο να ηρεμήσει ώστε τα φύλλα και το σιρόπι να γίνουν ένα, να κρυώσει και λιγάκι η πιτούλα και μετά, ε… μετά, απολαύστε τη μόνη ή με παρέα και αναστενάξτε από την τραγανή υφή και την υπέροχη γεύση που θα γεμίσει το στόμα σας!
Μικρές συμβουλές
- Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε την πίτα στην κατάψυξη και να τη ψήσετε μια άλλη φορά.
- Μπορείτε επίσης να κάνετε μικρές ατομικές σταφιδόπιτες, να τις καταψύξετε και να τις ψήνετε όταν τραβάει η όρεξή σας.
- Μπορείτε αντί για σταφίδες να ετοιμάσετε μια αλμυρή γέμιση, από τυριά για παράδειγμα. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, θα αποφύγετε το σιρόπιασμα, εκτός και αν σας αρέσουν οι αλμυρόγλυκες γεύσεις.
Δοκιμάστε!
Στο κάτω-κάτω δείτε το σαν παιχνίδι. Σας βεβαιώνω πως θα απολαύσετε και τη διαδικασία και το αποτέλεσμα…
Καλή επιτυχία φίλες μου.
Να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας, όσους αγαπάτε και όσους σας αγαπούν. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, προσπαθήστε να σταθείτε με ευγνωμοσύνη τόσο μπροστά στα καλά όσο και στα άσχημα που φέρνει στον δρόμο η ζωή. Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Και το καλό και το κακό πάντα κάτι μας διδάσκει….»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση