Το θυμάστε εκείνο το υπέροχο παραμύθι, τις «Χίλιες και Μια Νύχτες», που ο Αλή Μπαμπά, με τους σαράντα κλέφτες του, όταν ήθελε να του φανερωθούν οι κρυμμένοι θησαυροί του, πρόσταζε συμβολικά: «Σουσάμι άνοιξε»;
Μικρή όταν άκουσα για πρώτη φορά αυτό το υπέροχο παραμύθι αναρωτήθηκα γιατί αυτός ο φοβερός λήσταρχος διάλεξε αυτό το μικρό σποράκι για να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει την σπηλιά με τους θησαυρούς του;
Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως ο καρπός του σουσαμιού αυτή η μικρή κάψουλα, που σκάει, όταν ωριμάζει και ξεχύνονται από μέσα του χιλιάδες μικρά «διαμαντάκια», οι σουσαμόσποροι είναι ο πολύτιμος λίθος της παγκόσμιας διατροφής.
Ποιος θα φανταζόταν ότι αυτοί οι μικροί σπόροι, που δίνουν γεύση σε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή σε μια φραντζόλα ψωμί, είναι ένα διατροφικός θησαυρός!
Πράγματι, το σουσάμι, καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, το ταχίνι, η πάστα δηλαδή του πολτοποιημένου και επεξεργασμένου σουσαμιού. και ο χαλβάς, αλλά και το σουσαμέλαιο είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, σε ωφέλιμα λιπαρά και σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά.
Όσο για τον χαλβά (όχι τον σιμιγδαλένιο χαλβά, αλλά τον “μακεδονικό”, του μπακάλη), έχει ως πρώτη ύλη το σουσάμι, επομένως διαθέτει και τα περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά.
Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα ο μακεδονικός χαλβάς μόνο τις περιόδους των νηστειών και ιδιαίτερα αυτήν της μεγάλης Σαρακοστής έχει την τιμητική του.
Αν θέλετε την άποψή μου κακώς, πολύ κακώς, γιατί το σουσάμι, το ταχίνι και ο χαλβάς προστατεύουν την υγεία…
Και δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στην Κίνα τα εκχυλίσματα σουσαμιού χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή φαρμάκων.
Τώρα σίγουρα κάποιες από εσάς που προσέχετε την σιλουέτα σας θα με ρωτήσετε…
Ο χαλβάς, το ταχίνι και το σουσάμι έχουν λιπαρά; Ε, ναι έχουν και μάλιστα πολλά.
Για την ακρίβεια και τα 3 αυτά προϊόντα έχουν αρκετές θερμίδες, γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους. Τα 100 γρ. χαλβά έχουν 536 θερμίδες, τα 100 γρ. ταχίνι 663 θερμίδες και τα 100 γρ. σουσάμι 576 θερμίδες.
Προσέξτε όμως! Στην πλειονότητά τους, αυτά τα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά, και πολύτιμα γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του.
Για αυτό σας λέω, επιβάλλεται να βάλουμε το ταχίνι το σουσάμι, και τον χαλβά, στην καθημερινή μας διατροφή και όχι να το ψάχνουμε μόνο τις περιόδους των νηστειών.
Μπορείτε να αλείψετε με ταχίνι μια φέτα ψωμί ή μια φρυγανιά, να το βάλετε στο γιαούρτι αντί για μέλι ή μαζί με μέλι, ή να το συμπεριλάβετε στις σαλάτες σας ή σε συνταγές μαγειρικής και γλυκών όπως αυτή εδώ για τα υπέροχα νηστίσιμα κουλουράκια με ταχίνι και χυμό πορτοκαλιου που δεν το συζητώ, θα τα φτιάξετε οπωσδήποτε γιατί είναι εύκολα, γίνονται γρήγορα και είναι πεντανόστιμα.
Σας το εγγυώμαι, θα σας ξετρελάνουν είτε νηστεύετε είτε όχι…
Αν σας αρέσουν τα κουλουράκια δείτε και την εύκολη συνταγή για κουλουράκια της παρέας, αλλά και αυτήν την συνταγή για κουλουράκια σμυρνέικα.
Τι θα χρειαστείτε:
- ½ φλυτζ. τσαγ. ταχίνι
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 φλυτζ. τσαγ. ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως χρειαστεί και λίγο ακόμα)
- 1 κουτ. γλυκ. σόδα
- 2 κουτ. σουπ. κανέλα
- 1 κουτ. γλυκ. γαρύφαλλο
- 1-2 βανίλιες
Πώς θα τα φτιάξετε:
Σε λεκανίτσα ρίξτε τον χυμό, τη ζάχαρη, το ταχίνι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα και τις βανίλιες…
Με το σύρμα ανακατέψτε τα υλικά να ομογενοποιηθούν και προσθέστε το αλεύρι…
Ανακατέψτε με ένα πηρούνι κυκλικά να ενσωματωθεί κάπως το αλεύρι και να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη και μετά βάλτε χεράκι.
Ζυμώστε ώσπου να πετύχετε μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια σας. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι.
Πάρτε ποσότητα ζύμης ίση με ένα μεγάλο καρύδι.
Πλάστε ένα κορδονάκι και δώστε στα ταχινοκουλουράκια σας την κλασική μορφή της πλεξούδας ή όποια μορφή εσείς προτιμάτε…
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις και σε 30 λεπτά θα έχετε στη διάθεσή σας, αυτά τα νόστιμα αλλά και θρεπτικά κουλουράκια, που θα συνοδεύσουν άριστα τον καφέ και το τσάι σας, αλλά θα κόβουν και τις λιγούρες και θα σας στηλώνουν στις περιόδους της νηστείας και όχι μόνο.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα!
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Μέρες νηστείας και περισυλλογής διανύουμε οπότε είναι και μια ευκαιρία για αποτοξίνωση σωματική αλλά και ψυχική.
Είναι επίσης και μια ευκαιρια να προσπαθήσουμε να απεξαρτηθούμε από τις περιττές ανάγκες που έχουμε φορτώσει τη ζωή μας. Η γιαγια Αθηνά έλεγε: «Όσα περισσότερα κατέχει ένας άνθρωπος παραπάνω από αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη, τόσο πιο αγχώδης γίνεται…»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση