Δεν απομένουν πολλές μέρες ως το Πάσχα. Προτεραιότητα, τα τσουρέκια. Θέλετε εφέτος να τα φτιάξετε μονάχη σας και να γίνουν αφράτα σαν το βαμβάκι και λαχταριστά;
Να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι γιατί όλοι αγαπούν τα τσουρέκια και όχι μόνο το Πάσχα αλλά όλο το χρόνο;
Να το παινευτείτε κι εσείς που όλο λέτε να τα φτιάξετε στο σπίτι σας αλλά σας έχουν τρομάξει με τις ιστορίες θρίλερ για τσουρέκια αποτυχημένα, άψητα, καμμένα, άγλυκα, πάνγλυκα και άλλα..;
Τελικά είναι τόσο δύσκολο πράγμα να φτιάξεις ένα καλό τσουρέκι; Η απάντηση είναι απλή: Δεν είναι (τόσο) δύσκολο αν δεν βιάζεσαι, έχεις τα σωστά υλικά και τα χρησιμοποιήσεις με τον σωστό τρόπο…
Εδώ ισχύει απόλυτα το «Δε θέλει κόπο θέλει τρόπο».
Οπλιστείτε, λοιπόν, με υπομονή και ακολουθήστε την πορεία που σας προτείνω. Μην το σκέφτεστε. Ήρθε η ώρα να πάρετε την γενναία απόφαση!
Ξεκινήστε επαναλαμβάνοντας μετά από εμένα τη φράση: Δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιάξεις ένα καλό τσουρεκάκι… και μπείτε στη μάχη της κατασκευής αυτών των τσουρεκακίων. Η νίκη είναι βέβαιη σας το εγγυώμαι..!
Ετούτο το Πάσχα θα σας πουν όλοι όσοι τα δοκιμάσουν «Γεια στα χέρια σου»!
Δείτε και τη συνταγή για τσουρέκι νηστίσιμο, τη συνταγή για κλασσικά, παραδοσιακά τσουρέκια της Ανάστασης και τη συνταγή για τα τσουρεκάκια της Στεφανίας που έχουμε δημοσιεύσει στα ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ.
Τι θα χρειαστείτε:
- 250 ml. νερό χλιαρό
- 50 γρ. μαγιά
- 2 αυγά
- 250 ml. κεφίρ
- 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κοφτό κ.γ. σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2-3 βανίλιες
- ½ κ.γ. κακουλέ
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- Λίγη μαστίχα (προαιρετικά)
Πώς θα τα φτιάξετε:
Αν συγκεντρώστε όλα τα υλικά στον πάγκο, θα σας φανεί παιχνιδάκι.
Διαλύστε καλά τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με ένα κ.γ. ζάχαρη και αφήστε τη στην άκρη.
Στο μούλτι χτυπήστε για λίγο τη ζάχαρη με όλα τα μπαχαρικά, τη βανίλια, τον κακουλέ, τη μαστίχα, το μαχλέπι.
Σε μπολ, ανακατέψτε όλα τα στερεά, το αλεύρι και το μίγμα της ζάχαρης και των μπαχαρικών που χτυπήσατε στο μούλτι.
Σε βαθύ σκεύος προσθέστε τα αυγά, το βούτυρο λιωμένο, το κεφίρ, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα και τη διαλυμένη μαγιά και ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα της κουζίνας ή με το μίξερ στη χαμηλή ένταση.
Προσθέστε το μισό μίγμα του αλευριού, ζυμώστε για λίγο και μετά προσθέστε και το υπόλοιπο. Δε θέλει πολύ ζύμωμα…
Θα πάρετε μια ζύμη που κολλάει στα χέρια.
Μην τη φοβηθείτε. Βουτήξτε τα χέρια σας σε λίγο σπορέλαιο ή βούτυρο λιωμένο και ταχτοποιήστε τη στο σκεύος.
Σκεπάστε τη με μεμβράνη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει καλά…
Για να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να φουσκώσει γρήγορα και σωστά η ζύμη κάντε το εξής: Ανοίξτε τον φούρνο στους 100 βαθμούς για 1 λεπτό και μετά κλείστε τον.
Βάλτε το σκεύος με τη ζύμη καλά σκεπασμένο στον φούρνο και κλείστε την πόρτα. Σε μία μιάμιση ώρα θα είναι έτοιμο…
Πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας σας με αλεύρι και αφού η ζύμη σας έχει διπλασιαστεί σε όγκο, ρίξτε την επάνω στο αλεύρι, ξεφουσκώστε την και διπλώστε την τρεις-τέσσερις φορές…
Χωρίστε τη ζύμη σας σε μπαλάκια των 100 γρ. (ή και μεγαλύτερα αν προτιμάτε) και πλέξτε τα όπως σας δείχνω ή όπως σας αρέσει.
Ταχτοποιήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήστε τα ένα μισάωρο ακόμα να ξεκουραστούν.
Στο διάστημα αυτό θα τα δείτε να ξαναφουσκώνουν, ωραία-ωραία και να αφρατεύουν…
Αλείψτε τα με αυγό το οποίο θα έχετε προηγουμένως χτυπήσει με λίγο νερό και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ψήστε στους 170ο C στον αέρα, στη δεύτερη σκάλα, από κάτω προς τα πάνω, για 15 λεπτά.
Μετά σκεπάστε τα με λαδόκολλα και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10–15 λεπτά…
Εντάξει, δε σας λέω πολλά. Έχετε φτιάξει τα πιο αφράτα, τα πιο νόστιμα τσουρεκάκια.
Θα τα απολαύστε σίγουρα όλοι σας, μικροί και μεγάλοι και θα έχετε τιμήσει το πασχαλιάτικο έθιμο που θέλει απαραίτητα τσουρέκι στο τραπέζι..!
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα, μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Άκου να σου πω, μάθε να αντιμετωπίζεις όλες τις καταστροφές σαν να είναι κάτι ασήμαντο, που θα περάσει. Πρόσεχε όμως, ποτέ μα ποτέ μην αντιμετωπίσεις κάτι ασήμαντο σαν είναι μεγάλη καταστροφή…”
Εύχομαι Καλή Ανάσταση, γύρω μας και εντός μας..
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση