Όπως και να το κάνουμε, φίλες μου τα λαδερά φαγητά, είναι η καρδιά της δικής μας, ελληνικής, σπιτίσιας, αγαπημένης κουζίνας. Μυρίζουν καλοκαίρι.
Οι κλασσικές συνταγές λαδερών με τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τις μπάμιες, τα γεμιστά, τα ντολμαδάκια, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να βρίσκονται στη Βίβλο της Παγκόσμιας Κουζίνας γραμμένες με χρυσά γράμματα, γιατί περιέχουν εκείνη την παραδοσιακή μαγειρική σοφία που παίρνει το ταπεινό υλικό και φτιάχνει το λιτό πλην όμως τέλειο φαγάκι, με την αρμονία των υλικών και το ανώτερο γευστικό τους αποτέλεσμα…
Κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα εδώ δεν υπάρχουν, παρά μόνο τα αυτονόητα, τουτέστιν: ολόφρεσκα λαχανικά, εξαιρετικό ελαιόλαδο και σερβίρισμα σε θερμοκρασία δωματίου.
Θυμάμαι τη γιαγιά Αθηνά που μου έλεγε: «Μη τυχόν και δεν τα μαγειρέψεις αμέσως, θα στενοχωρηθώ» και χώνονταν ανάμεσα στις πυκνές φασολιές για να μου μαζέψει φρέσκα φασολάκια και καθώς μάζευε μου έδινε και τις σχετικές οδηγίες.
«Είναι πολύ τρυφερά, να δες» και έσπαζε ανάμεσά στα ροζιασμένα της δάχτυλα ένα φασολάκι.
«Τέτοια φασολάκια δεν υπάρχουν κορίτσι μου. Είναι βραστερά, σκέτο βούτυρο, δεν έχουν κλωστές, κόψε μόνο τις άκρες τους. Μόνο κοίτα μην τα πνίξεις στο νερό και τη ντομάτα. Τα φασολάκια αυτό που θέλουν είναι μπόλικο λαδάκι, κατάλαβες…»
Και βέβαια κατάλαβα γιαγιάκα και αυτό έκανα τότε και αυτό εξακολουθώ να κάνω και τώρα που έχω το δικό μου περιβολάκι και μαζεύω τα δικά μου τρυφερά φασολάκια.
Ειρήσθω εν παρόδω τα φασολάκια μου είναι απόγονοι εκείνων των φασολακίων της γιαγιάς Αθηνάς, μιας και εξακολουθώ να φυτεύω τον ίδιο εκείνο παλιό σπόρο κάθε χρόνο.
Τα μαγειρεύω αμέσως μετά το μάζεμα και τώρα το καλοκαίρι, απαραιτήτως μια φορά την εβδομάδα, γιατί σας βεβαιώνω πως δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από το φρέσκο προϊόν του κήπου και του κόπου σου.
Και επειδή οι φασολιές μου είναι πολύ καρπερές και γεννοβολάνε ασταμάτητα φροντίζω να προμηθεύω γνωστούς και φίλους αλλά και να τα καταψύχω για να μπορώ να τα απολαμβάνω και μέσα στη βαρυχειμωνιά…
Η συνταγή είναι παραδοσιακή και εύκολη τόσο, που απ’ τη πολύ ευκολία δεν της δίνουμε τη δέουσα σημασία, την παραμελούμε και συχνά βγαίνει κάπως υποδεέστερη της ιδανικής.
Θα σας πάρει 15 λεπτά να καθαρίσετε τα φασολάκια και να προετοιμάσετε τα υλικά και άλλα 45 λεπτά για το μαγείρεμα.
Όμως πρέπει να είστε από πάνω, μέχρι και στο σοτάρισμα των φασολακίων και να ελέγχεται συχνά την πορεία του μαγειρέματος μιας και το νερό που θα χρησιμοποιήσετε είναι ελάχιστο και θέλει προσοχή.
Το πόσο βρασμένα τα θέλει ο καθένας τα φασολάκια του είναι υποκειμενικό. Εγώ τα θέλω καλοβρασμένα αλλά ξέρω πολλούς που τα προτιμούν “αλ ντέντε“…
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό φασολάκια πλατιά
- 1½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
- ½ φλυτζάνι τσαγιού χοντροκομμένο μαϊντανό
- ½ λίτρο ζεστό νερό
- 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
- 70 ml. ελαιόλαδο παρθένο (περίπου μισό φλυτζάνι του τσαγιού)
- 1-2 μικρές πιπεριές κέρατα (πράσινες ή κόκκινες)
- 2-3 δοντάκια σκόρδο
- Αλάτι, κόκκινο και μαύρο πιπέρι
Πώς θα το φτιάξετε:
Πλύνετε τα φασολάκια και καθαρίστε τα κόβοντας τις δυο άκρες.
Αν έχουν κλωστές δηλαδή τριχοειδείς ίνες στη πλάγια πλευρά, που τις αισθάνεστε να αντιστέκονται όταν κόβετε τις άκρες, αφαιρέστε τις, κόβοντας γύρω-γύρω το φασολάκι με ένα κοφτερό μαχαιράκι ή με το κατάλληλο εργαλείο.
Αν τα φασολάκια σας είναι πολύ μακρυά, κόψτε τα στη μέση.
Ψιλοκόψτε την πιπεριά.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι ή περάστε το από το μούλτι. Κάντε το ίδιο με τη ντομάτα…
Σε πλατιά κατσαρόλα βάλτε το λάδι για το σοτάρισμα να ζεσταθεί.
Ρίξτε το κρεμμύδι να σοταριστεί για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας.
Προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατέψτε και συνεχίστε με το σκόρδο και την πιπεριά.
Ανεβάστε λίγο την ένταση του ματιού και προσθέστε τα φασολάκια…
Συνεχίστε το ανακάτεμα ώστε να πάνε κάποια κάτω στο λάδι και ν’ αρχίσουν να σοτάρονται.
Για τα επόμενα 8 λεπτά περίπου και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανακατεύετε τα φασολάκια για να σοταριστούν όλα.
Προσθέστε το κόκκινο πιπέρι και τις τριμμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, ανακατέψτε και μετά από ένα δύο λεπτάκια ρίξτε το ζεστό νερό.
Αφού πάρουν βράση, χαμηλώστε την ένταση και αφήστε να σιγομαγειρευτούν.
Μετά από 20 λεπτά προσθέστε αλατοπίπερο και ανακατέψτε καλά.
Σιγά-σιγά τα υγρά θα λιγοστεύουν και μετά από 15 λεπτά, θα έχει μείνει ελάχιστο ζουμάκι ενώ τα φασολάκια θα είναι έτοιμα και τραγανά.
Επειδή η ποικιλία των φασολακίων, το σκεύος που μαγειρεύονται, η κουζίνα αλλά και οι προτιμήσεις του καθενός είναι ελαφρώς διαφορετικά, καλό είναι στο τελευταίο δεκάλεπτο να ελέγχετε τη ποσότητα των υγρών και να δοκιμάζετε κάθε τόσο τα φασολάκια.
Αν τα θέλετε καλόβρασμένα, προσθέστε λίγο ακόμη νερό, αλλά με προσοχή και λίγο-λίγο έτσι ώστε να μην περισσέψει στο τέλος και βγει το φαγητό σαν αντιαισθητικό νερομπούλι. 🙂
Αφήστε το φαγητό για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να δέσουν οι γεύσεις.
Σερβίρετε και απολαύστε τα με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και απαραιτήτως βάλτε δίπλα καλή φέτα.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλή σας όρεξη.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τον υπέροχο εαυτό σας.
Να τον επιβραβεύετε τακτικά για όλα τα θετικά του και να αντιμετωπίσετε με θάρρος αλλά κυρίως και ειλικρίνεια κάθε αρνητική του πλευρά γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «Η ψείρα τρώει τα φυτά, η σκουριά το σίδερο, αλλά η ψευτιά τρώει τη ψυχή….»
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση