Είναι μικρά και χαριτωμένα, είναι τραγανά, είναι μοσχομυριστά, είναι γευστικότατα, είναι ανάλαφρα, γίνονται εύκολα.
Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι αρκετά για να πειστείτε πως αξίζει τον κόπο να διαθέσετε ελάχιστο από τον χρόνο σας για να φτιάξετε αυτά τα μηλοπιτάκια της Αρετής.
Τα είδα, τα λιμπίστηκα, δοκίμασα ένα, μετά δεύτερο, στο τρίτο σταμάτησα από ευγένεια. Ξετρελάθηκα, ζήτησα τη συνταγή και σας την παρουσιάζω.
Σας προκαλώ, φτιάξτε τα μια φορά! Θα τα ξαναφτιάξτε σίγουρα. Θα γίνουν το αγαπημένο σας γλυκάκι…
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φτιάξετε κάποια από τις συνταγές για μηλόπιτα που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό μήλα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 κούπα καρύδια
- ½ κούπα φυστίκι Αιγίνης
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 συσκευασία βούτυρο
- 2 κουτ. σουπ. νισεστέ
- ½ κουτ. γλυκ. γαρύφαλλο
- 1 κουτ. γλυκ. κανέλα
- Λίγες σταφίδες (προαιρετικά)
- Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Πώς θα τα φτιάξετε:
Αφήστε το φύλλο κρούστας εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου για δύο-τρεις ώρες ώσπου να ξεπαγώσει. Λιώστε το βούτυρο.
Καθαρίστε τα μήλα.
Τρίψτε τα με τη χοντρή μεριά του τρίφτη…
Χρησιμοποιήστε ένα τούλι και στραγγίστε τα τριμμένα μήλα για να φύγουν τα περιττά ζουμιά.
Θρυμματίστε στο μούλτι τα καρύδια και τα φυστίκια Αιγίνης.
Σε μπολ ανακατέψτε καλά τα τριμμένα μήλα, τα θρυμματισμένα καρύδια και φυστίκια, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τη ζάχαρη, τον νισεστέ και τις σταφίδες, ώστε να προκύψει ένα ομοιογενές μίγμα.
Με λίγο από το λιωμένο βούτυρο αλείψτε ένα ταψί.
Κόψτε τα φύλλα κρούστας κατά μήκος, σε τρείς ίσες λωρίδες…
Τοποθετήστε τις λωρίδες τη μία επάνω στην άλλη έτσι ώστε να έχετε μια στοίβα από φύλλα κρούστας.
Πάρτε ένα φύλλο από τη στοίβα και με ένα πινέλο αλείψτε με το λιωμένο βούτυρο, όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Πάρτε με ένα κουταλάκι το γλυκού λίγο από το μίγμα των μήλων και τοποθετήστε το στην κάτω άκρη του βουτυρωμένου φύλλου.
Διπλώστε τις πλαϊνές άκρες και τυλίξτε το σαν σαρμαδάκι.
Τοποθετήστε το μηλοπιτάκι στο βουτυρωμένο ταψί. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Περάστε το πινέλο βουτυρωμένο επάνω από κάθε μηλοπιτάκι.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήστε τα μηλοπιτάκια για 1 ώρα περίπου ανάλογα με τον φούρνο, να ροδίσουν, να τραγανίζουν, να μοσχομυρίσουν.
Ξεφουρνίστε και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και φυστίκι Αιγίνης. Καλύψτε το ταψί με ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα!
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Ο ανόητος ούτε συγχωράει ούτε ξεχνά. Ο αφελής και συγχωράει και ξεχνά. Ο έξυπνος συγχωράει, αλλά δεν ξεχνά...”
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση