Το γλυκό αυτό, το έφτιαξε με τα χεράκια της η κ. Χρυσούλα Τάσση από το Βαρικό Φλώρινας -εξ’ ού και το όνομα που του έδωσα-. Μας το σέρβιρε στη βεραντούλα του σπιτιού της μαζί με μυρωδάτο ελληνικό καφέ.
Ίσως είναι από τα νοστιμότερα που έχω φάει ποτέ. Πρωτότυπο, ελαφρύ και δροσερό.
Της ζήτησα τη συνταγή και την άδεια να τη δημοσιεύσω και ξαφνιάστηκε. «Μα είναι πολύ απλό» μου είπε σεμνά. «Είσαι σίγουρη πως αξίζει τον κόπο;».
Ξέρετε τι διαπιστώνω φίλες μου; Δεν είναι μόνο τα υλικά, δεν είναι μόνο η τέχνη που βάζεις για να φτιάξεις ένα γλυκό ή ένα φαγητό.
Είναι και ο τρόπος που θα το προσφέρεις. Είναι και η ευγένεια και το χαμόγελο και η ειλικρινής διάθεση να ευχαριστήσεις αυτούς που φιλοξενείς.
Είναι η σοφία και η γοητεία της απλότητας που την έχουμε ξεχάσει, την έχουμε βάλει στην άκρη, προσπαθώντας να εντυπωσιάσουμε με πράγματα σύνθετα και κραυγαλέα.
Τέτοια, που αντί να μας δίνουν χαρά και να μας ανακουφίζουν, μας ζαλίζουν και μας μπερδεύουν και μας αποπροσανατολίζουν και κάνουν τη ζωή μας δύσκολη.
Ναι καλή μου κ. Χρυσούλα Τάσση από το Βαρικό, σε διαβεβαιώνω πως αξίζει τον κόπο να δημοσιεύσω την «απλή» συνταγή σου.
Και στο λέω με σιγουριά! Οι φίλες της ιστοσελίδας που θα τη φτιάξουν, θα συμφωνήσουν μαζί μου πως το γλυκάκι σου είναι χάρμα. Γεια στα χέρια σου!
Υλικά:
- 2 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 1 κουτί κάστερ πάουντερ
- 1 σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
- 1½ κιλό γάλα φρέσκο (με λίγα λιπαρά)
- 10 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Για την κρέμα:
- 1 κρέμα μόρφατ
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 2-3 βανίλιες
- ½ σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Θρυμματίστε τα μπισκότα και στρώστε τα σε ένα μέτριο ταψί τετράγωνο ή στρόγγυλο, δεν έχει σημασία…
Φτιάξτε μια συνηθισμένη κρέμα πιάτου ως εξής:
Βάλτε σε κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη (εγώ έβαλα λιγότερη) και αφήστε το να ζεσταθεί.
Διαλύστε το κάστερ πάουντερ σε λίγο κρύο νερό.
Όταν το γάλα αρχίσει να βγάζει ατμούς, προσθέστε την κουβερτούρα και ανακατέψτε με σύρμα κουζίνας, ώσπου να λιώσει η σοκολάτα…
Ρίξτε με μιας το διαλυμένο κάστερ πάουντερ ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβωλιάσει η κρέμα.
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο.
Ανακατέψτε με προσοχή και ρίξτε το μίγμα όπως είναι καυτό επάνω στα μπισκότα.
Αφήστε το ταψί στην άκρη μέχρι να κρυώσουν καλά τα υλικά.
Εν τω μεταξύ χτυπήστε σε ένα μπόλ την κρέμα μόρφατ (εγώ χρησιμοποίησα κρέμα γάλακτος φυτική με 30% λιπαρά) με το ζαχαρούχο γάλα, το λικέρ και δυο-τρεις βανίλιες μέχρι να πήξουν τα υλικά.
Να γίνουν μια κρέμα σφιχτή, να στέκεται στο σύρμα.
Απλώστε την πάνω στο κρύο γλυκό…
Γαρνίρετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα, ή τριμμένα φουντούκια ή καρύδια.
Ακόμα μπορείτε να αραιώσετε γλυκού κουταλιού ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας με δυο-τρεις κουταλιές ζεστό νερό και να το περιχύσετε, ή απλά να τρίψετε μπισκότα ή σοκολάτα ή ότι άλλο κατεβάσει η φαντασία σας…
Καλή επιτυχία φίλες μου.
Θα τα ξαναπούμε στην επόμενη συνταγή. Αλλά μέχρι τότε να θυμάστε τούτο: Ένας φίλος, μ’ ένα τηλεφώνημα, μια ξαφνική επίσκεψη, ένα σύντομο πέρασμα απ’ το σπίτι μας, μια τυχαία συνάντηση, μια μικρή αναπάντεχη έκπληξη, προσθέτει λίγη μαρμελάδα στο καθημερινό ψωμί και βούτυρο και το κάνει να φαντάζει γεύμα πολυτελείας.
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση