Αυτά τα αφράτα, τα στρουμπουλά τυροπιτάκια, τα πασπαλισμένα με σουσάμι, που θυμίζουν λίγο κρουασανάκια είναι… είναι απλά τέλεια!
Παλιά παραδοσιακή συνταγή και ως εκ τούτου αλάνθαστη.
Τα έφτιαχνε η γιαγιά Αθηνά, τα έφτιαχνε η μαμά μου, τα έφτιαχνα κι εγώ πολύ συχνά όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά και συνεχίζω να τα φτιάχνω, γιατί αν και μεγάλωσαν εξακολουθούν όποτε έρχονται να τα ζητάνε…
Τα λέγαμε «τα τυροπιτάκια με τα χίλια πρόσωπα» γιατί είναι μεν τυροπιτάκια αλλά μπορούν να γίνουν και…σπανακοπιτάκια και λουκανικοπιτάκια και γλυκά πιτάκια και ότι πιτάκια τραβάει η όρεξη του καθενός.
Είναι τα τυροπιτάκια που μέσα στην φουσκωτή τους κοιλίτσα κρύβουν την έκπληξη.
Δεν σας λέω πολλά, μόνο τούτο: Φτιάξτε τα γιατί είναι εύκολα, νόστιμα, ταιριάζουν με το καφέ το τσάι, το γάλα, είναι ότι πρέπει για κολατσιό και επίσης σας δίνουν τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσετε…
Δείτε και τη συνταγή για πεντανόστιμα αλμυρά σνακ για κάθε στιγμή.
Τι θα χρειαστείτε:
Για τη ζύμη:
- 1½ κούπα γάλα
- ½ μαργαρίνη τύπου βιτάμ λιωμένη ή ½ κούπα σπορέλαιο
- 1 κύβος (40 γρ.) νωπή μπυρομαγιά
- 2 αυγά + 1 για το άλειμμα
- 1 κουτ. γλυκ. γεμάτο αλάτι
- 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει. Παίρνει γύρω στο 1 ½ κιλό
Για τη γέμιση:
- ½ κιλό μυζήθρα ή φέτα ή και τα δύο μαζί ή ότι τυριά έχετε στο ψυγείο σας
- 3 αυγά
- Αλάτι (αν το χρειάζεται)
- Πιπέρι
- Μισό λιωμένο βιτάμ για τα ταψιά που θα ψήσετε τα τυροπιτάκια
Πώς θα τα φτιάξετε:
Χλιαρώστε το γάλα και ρίξτε το σε βαθύ μπωλ.
Διαλύστε μέσα στο γάλα την ζάχαρη και την μπυρομαγιά.
Προσθέστε τα αυγά ολόκληρα, το λιωμένο βούτυρο ή το σπορέλαιο, το αλάτι και ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα ή με ένα πηρούνι.
Προσθέστε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας στην αρχή με ένα πηρούνι και μετά με το χέρι σας.
Με το αλεύρι χρειάζεται πάντα να προσέχετε λιγουλάκι γιατί η επιτυχία της ζύμης εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού οπότε μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο από την προτεινόμενη ποσότητα ή λίγο περισσότερο…
Ζυμώστε με τα χέρια σας ώσπου να πετύχετε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια σας και να είναι ελαστική…
Αφήστε την να “ησυχάσει” για ένα μισάωρο…
Έν τω μεταξύ φτιάξτε τη γέμιση αναμειγνύοντας τη μυζήθρα ή τη θρυμματισμένη φέτα με τα αυγά και το πιπέρι και αν χρειαστεί αλατίστε…
Αφού φουσκώσει η ζύμη, χωρίστε τη σε έξι (6) κομμάτια…
Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε στρόγγυλο φύλλο.
Χωρίστε κάθε φύλλο, πρώτα σε τέσσερα και ύστερα σε οχτώ τριγωνικά κομμάτια…
Πάρτε με ένα κουταλάκι μια ποσότητα γέμισης και βάλτε τη στην μία πλευρά του τριγώνου.
Φέρτε τις δυο πλευρές προς τα μέσα όπως φαίνεται στη φωτογραφία και τυλίξτε τη ζύμη. Το τυροπιτάκι είναι έτοιμο.
Κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα τρίγωνα…
Βάλτε τα τυροπιτάκια στα ταψιά (θα χρειαστείτε 2) αφού προηγουμένως τα έχετε αλείψει με το λιωμένο βούτυρο και αφήστε τα τυροπιτάκια για λίγο να φουσκώσουν…
Τέλος αλείψτε τα με αυγό, πασπαλίστε τα με σουσάμι και ψήστε και τα δύο ταψιά μαζί στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς ή αν προτιμάτε ένα-ένα ταψί στις αντιστάσεις στους 180 με 190 βαθμούς.
Είναι τέλεια ζεστά αλλά και κρύα. Μπορείτε να τα φυλάξετε και στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα!
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.
Τολμήστε να κοιτάξετε με καθαρό μάτι τα ελαττώματά σας και να τα αποδεχτείτε. Μην προσπαθείτε να τα κρύβετε όπως η γάτα τις ακαθαρσίες κάτω από το χαλί.
Μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Αρετές μας είναι τα ελαττώματά μας που τα παραδεχτήκαμε…»
Σας φιλώ αυγή.-
Αφήστε μια απάντηση