Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 10

«Τα Παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας»

Το Φθινόπωρο φίλες μου, είναι εποχή αγαπημένη. Για μένα που έχω μεγαλώσει μέσα στο βουνό, θεωρώ ότι αγγίζει και ενεργοποιεί -ειδικά ο Οκτώβρης-  όλες σχεδόν τις αισθήσεις. Η όραση, η ακοή, η αφή, η γεύση, η όσφρηση συμμετέχουν σ’ αυτό το πανηγύρι της φύσης, λίγο πριν ο Χειμώνας σκεπάσει τα πάντα κάτω από τη λευκότητά του. Είναι αυτό που είχε πει κάποιος καλλιτέχνης, το όνομα του οποίου μου διαφεύγει: «Ο Χειμώνας είναι μια χαρακτική, η Άνοιξη μια υδατογραφία, το Καλοκαίρι μια ελαιογραφία και το Φθινόπωρο ένα μωσαϊκό από όλα αυτά!».

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 11

Κάντε μια βόλτα στη Δροσοπηγή (Φλώρινα) και θα καταλάβετε τι εννοώ. Η φύση γύρω μοιάζει με τεράστιο πίνακα. Σαν κάποιος αόρατος ζωγράφος, να άπλωσε στην παλέτα του  πλούσια τα χρώματα του πορτοκαλί, του χρυσού, του κίτρινου, του κόκκινου, του χαλκού και το πράσινου. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη μαγειρική; Έχουν, πώς δεν έχουν! Γιατί το Φθινόπωρο, εκτός από το ότι αλλάζει μαγικά τη φύση γύρω, μας αναγκάζει να αλλάξουμε και συνήθειες.

Ήδη ο Οκτώβρης  μας έδωσε μια χειμωνιάτικη γεύση και μας έκλεισε μέσα. Μας ανάγκασε να αναζητήσουμε τη γλυκιά θαλπωρή  του σπιτιού,  τη ζεστασιά δίπλα στο αναμμένο τζάκι ή τη σόμπα, παρέα με ένα ζεστό ρόφημα, τσάι ή καφέ.  Ένα «ζεστό» όμως, πάντα πρέπει να συνοδεύεται από κάτι… τραγανό. Και εδώ είναι που όλα τα προηγούμενα συνδέονται με τα ηχωμαγειρέματα, που έρχονται και σας προτείνουν να φτιάξετε «Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας»!

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 12

Κάτι παξιμαδάκια μούρλια, που έχουν και αμερικάνικη ταυτότητα. Γιατί, μη νομίζετε, μέχρις εκεί έχει φτάσει η χάρη μας…!  Μας παρακολουθούν και πολλοί ομογενείς από το εξωτερικό και έρχονται πολύ τακτικά σε επαφή μαζί μας, στέλνοντας μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τη συνταγή την έφτιαξα και σας τη συστήνω χωρίς καμία επιφύλαξη. Άλλωστε σας βεβαιώνω πως δε θα σας πρότεινα κάτι που δε θα το είχα προηγουμένως δοκιμάσει.

ΥΛΙΚΑ:

– 250 γραμ. βούτυρο της αρεσκείας σας
– 1 κούπα λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο)
– 6 αυγά
– 2 ½  κούπες ζάχαρη
– 1 μπέικιν πάουντερ
– 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
– 1 κρόκος αυγού
– Αλεύρι (όσο πάρει)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αφήστε το βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να μαλακώσει. Κοσκινίστε το αλεύρι. Ρίξτε σε λεκανίτσα το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη και χτυπήστε τα με το μίξερ να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 1

Στη συνέχεια,  ρίξτε ένα – ένα τα αυγά και τη βανίλια.

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 2

Αναμείξτε τη σόδα με λίγη ποσότητα αλευριού και ρίξτε τη στο μείγμα.

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 3

Σιγά – σιγά προσθέστε και το υπόλοιπο αλεύρι, και δουλέψτε με το χέρι μέχρι να πετύχετε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, σαν αυτή που φτιάχνουμε για τα κουλουράκια.

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 4 Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 5

Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και φτιάξτε με το κάθε κομμάτι ζύμης ένα μακρύ, χοντρό ρολό.

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 6

Στρώστε το ταψί της κουζίνας με λαδόκολλα και απλώστε τα τέσσερα ρολά μέσα στο ταψί σε απόσταση το ένα από το άλλο. Χτυπήστε με λίγο νεράκι τον κρόκο και αλείψτε τα ρολά. Αν θέλετε, πασπαλίστε τα και με σουσάμι.

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 7

Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 – 45′ λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Είναι έτοιμα όταν έχουν ροδίσει από πάνω.

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 8

Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε τα ρολά να κρυώσουν. Μετά, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα ρολά σε φέτες, πάχους ενός χοντρού δαχτύλου.

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 9

Απλώστε τις φετούλες στο ταψί και ξαναβάλτε το ταψί στο φούρνο. Αφήστε να ψηθούν στους 100ο C ώσπου να ροδίσουν και ξεφουρνίστε.

Τα παξιμαδάκια της Βαγγελίτσας - Ηχωμαγειρέματα - 10

Όταν τα παξιμαδάκια σας κρυώσουν, μπορείτε να τα φυλάξετε σε μέρος ξερό για πολύ καιρό και να τα απολαμβάνετε μαζί με τον καφέ ή το τσάι σας. Εγώ τα προσφέρω αντί γλυκών στους αγαπημένους, συγγενείς και φίλους, που με καλούν για καφέ και πιστέψτε με, κανείς μα κανείς δεν έχει αντισταθεί στη νοστιμιά τους! Φτιάξτε τα και περιμένω εντυπώσεις. Θα τα ξαναπούμε στην επόμενη συνταγή. Μέχρι τότε, φροντίστε να περνάτε καλά!

Σας φιλώ αυγή!


ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ / ΣΕΛΙΔΑ:


Συνολική βαθμολογία:

0
0,0 rating
0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Απαίσια0%

Είπαν για αυτήν την συνταγή:


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ:

Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες συνταγών:

ΡΟΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ | ΑΛΜΥΡΑ | ΓΛΥΚΑ | ΠΑΡΑΔΟΣΗ | ΠΙΤΕΣ | ΨΑΡΙΚΑ | ΣΟΥΠΕΣ | ΓΡΗΓΟΡΑ | ΖΥΜΑΡΙΚΑ | ΛΙΚΕΡ | ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ | ΚΕΙΚ | ΔΗΜΟΦΙΛΗ | ΓΙΟΡΤΙΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ |

MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

Κοινοποίησε το στους φίλους ή στο κοινό σου...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *