Επέλεξα αυτό εδώ το σουφλέ γιατί πέρα από τη νοστιμιά του, που είναι αναμφισβήτητη, περιέχει αγαπημένη πατάτα και μάλιστα βραστή, πράγμα που σημαίνει λιγότερες θερμίδες, είναι εύκολο, πετυχαίνει και μπορεί να το κάνει ακόμα και αυτός που και μόνο η λέξη «σουφλέ» αρκεί για να την… κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από την κουζίνα.
«Παίξτε» με όσα υλικά έχετε ήδη στο ντουλάπι και στο ψυγείο σας: πατατούλες, κεφαλοτύρι ή άλλο τυρί, λίγο μπέικον ή άλλο αλλαντικό, αλευράκι, γαλατάκι και φτιάξτε σουφλέ…
Όχι την κομψή Γαλλική εκδοχή του, που είναι δύσκολη, που χρειάζεται πολλές φροντίδες για να μην «πέσει», και καταλήξει οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που πρέπει να είναι ένα σουφλέ.
Το δικό σας… εργένικο σουφλέ, χορταίνει και ξεχειλίζει από νοστιμιά χωρίς πολλές πολλές απαιτήσεις. 🙂
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό πατάτες (τέσσερις μεγαλούτσικες)
- 250 γρ. καπνιστό τυρί ή κεφαλοτύρι τριμμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανός ή δυόσμος ψιλοκομμένος
- 150 γρ. μπέικον κομμένο σε κυβάκια (ή άλλο αλλαντικό π.χ καπνιστή γαλοπούλα)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
- 1½ λίτρο γάλα
- 150 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- Αλάτι
Πώς θα το φτιάξετε:
Πλύνετε καλά τις πατάτες και βάλτε τις σε μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσουν με τη φλούδα τους.
Μην τις αφήσετε να βράσουν πολύ, όπως, ας πούμε κάνετε στην πατατοσαλάτα. Πρέπει να κρατάνε λίγο.
Αφού βράσουν και κρυώσουν, ξεφλουδίστε τις και κόψτε τις σε κυβάκια ή ακανόνιστα κομματάκια.
Αλατοπιπερώστε τις και ασχοληθείτε με τη μπεσαμέλ.
Αν σας έχουν πιάσει οι τεμπελιές σας και θέλετε κάτι γρήγορο ή είστε αρχάριες και φοβάστε ότι θα τα κάνετε θάλασσα, υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ έτοιμες μπεσαμέλ.
Εγώ πάντως θα σας συμβούλευα να τολμήσετε να τη φτιάξετε μοναχή σας…
Σε βαθιά κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο.
Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για τρία-τέσσερα λεπτά.
Προσθέστε το μισό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να διαλυθούν τελείως οι σβώλοι που θα δημιουργηθούν και ρίξτε και το υπόλοιπο γάλα…
Συνεχίστε το ανακάτεμα ώσπου προκύψει μια κρέμα λεία, βελούδινη και αρκετά πηχτή.
Κλείστε το μάτι και προσθέστε τα αυγά, ένα-ένα, ανακατεύοντας γρήγορα-γρήγορα με το σύρμα της κουζίνας.
Περιμένετε πρώτα να απορροφηθεί το ένα και μετά ρίχνετε το δεύτερο…
Ρίξτε το τριμμένο τυρί στην καυτή κρέμα και ανακατέψτε για να γίνουν ένα σώμα.
Δοκιμάστε και αλατίστε.
Προσθέστε το μπέικον και τον μαϊντανό και τέλος τις πατάτες.
Ανακατέψτε καλά από κάτω προς τα επάνω και ρίξτε το μίγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο ταψί.
Στρώστε την επιφάνεια και πασπαλίστε με 50 γρ. κεφαλοτύρι.
Ψήστε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ώσπου να ροδίσει και να φουσκώσει ελαφρώς.
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, παιδάκι μου! Αυτό είναι το μόνο εύκολο. Το δύσκολο είναι να θυμώσεις με τον σωστό άνθρωπο, στον σωστό βαθμό, για τον σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο…”
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση