Δοκιμάστε το εξής: τρώτε για ένα μήνα 100 γρ. σαρδέλες ανά 3-4 μέρες. Στο τέλος του μήνα παρατηρήστε τη διαφορά:
- στα μαλλιά σας
- στο δέρμα σας
- στον τρόπο που δουλεύει το μυαλό σας και η μνήμη σας
- στη σιλουέτα σας
- στις αρθρώσεις σας (αν έχετε προβλήματα)
Δεν γνωρίζω κανένα άλλο τρόφιμο που να κάνει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα…
Είμαστε χώρα που βρέχεται κατά τα τρία τέταρτα από θάλασσα και ως εκ τούτου, ή σαρδέλα, το ψάρι γενικά, ήταν ανέκαθεν βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας.
Υπάρχουν τοιχογραφίες αλλά και κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που μαρτυρούν πως οι Έλληνες αγαπούσαν και είχαν τα ψάρια στο τραπέζι τους από τα αρχαία χρόνια.
Ακόμα από την εποχή της Ιλιάδας, φαίνεται πως ήταν φαγητό των φτωχών.
Στην κλασική εποχή το ψάρι μετατράπηκε σε φαγητό πολυτελείας αλλά ακόμα και τότε, η σαρδέλα ανήκε στην κατηγορία των οικονομικών ψαριών.
Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από πιάτα και εδέσματα που έχουν σαν κύριο συστατικό τη σαρδέλα. Τα τελευταία χρόνια όμως, φαίνεται πως οι ελληνίδες νοικοκυρές την έχουν κάπως παραμελήσει…
Θες η έλλειψη χρόνου, θες ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η συχνή κατανάλωση φαστ-φουντ και φαγητού εκτός σπιτιού, έκαναν την σαρδέλα, το ψάρι γενικότερα, στην μπάντα.
Άλλωστε, το καθάρισμα και μαγείρεμα του ψαριού, σε πολλές νοικοκυρές φαντάζει βουνό ενώ η γεύση του δεν αρέσει σε πολλούς.
Έλα όμως που η κατανάλωσή του είναι άκρως απαραίτητη και ευεργετική. Η σαρδέλα εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, προσφέρει πολύτιμα λιπαρά οξέα και πολλές βιταμίνες και μέταλλα.
Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αρτηριακής πίεσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας συμβουλεύει να τρώμε μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον λιπαρά ψάρια.
Και προτείνει τα λιπαρά ψάρια, γιατί φαίνεται πως οι ευεργετικές ιδιότητες οφείλονται στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν…
Στα λιπαρά ψάρια λοιπόν, ανήκουν και οι παρεξηγημένες σαρδέλες, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται στην εντεκάδα των ψαριών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Επιπλέον, όταν την τρώτε με το κόκαλο τότε αντλείτε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D.
Η προσφορά της σαρδέλας δε τελειώνει εδώ, περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο.
Υπάρχει μια έρευνα η οποία ασχολήθηκε με την κατανάλωση σαρδέλας από μητέρες θηλάζουσες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100 γρ. σαρδέλας 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Επίσης πρέπει να σας πω και τούτο γιατί το θεωρώ σημαντικό: Η «ταπεινή» σαρδέλα, ακριβώς λόγω της ταπεινότητας της και της χαμηλής θέσης που κατέχει στη τροφική αλυσίδα, ζει μικρότερο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια.
Το μικρό διάστημα ζωής της όμως, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου όπως γίνεται με τα μεγάλα ψάρια (π.χ σολωμό)…
Η ευλογημένη σαρδέλα ευτυχώς αφθονεί στις θάλασσές μας και μπορούμε εύκολα να την απολαύσουμε φρέσκια και σε χαμηλή τιμή, ιδιαιτέρως αυτήν την εποχή και μέχρι το φθινόπωρο.
Επειδή, όπως είπαμε η σαρδέλα είναι ένα λιπαρό ψάρι, αν έχει και το κατάλληλο μέγεθος γίνεται πολύ ωραία στη σχάρα, ιδιαίτερα αν έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε θράκα με κάρβουνα.
Της ταιριάζουν πολύ ωραία τα διάφορα φρέσκα αρωματικά βότανα (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο), μπαχαρικά όπως το μπούκοβο και το κύμινο, ενώ καθόλου δεν τη χαλάει το ξύσμα λεμονιού και του πορτοκαλιού.
Εγώ τις έφτιαξα στο φούρνο με διάφορα μυρωδικά γρήγορα, εύκολα και έγινε μμμ… μπουκιά και συγχώριο..!
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό σαρδέλες
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Μπούκοβο (προαιρετικά)
- Μαυροπίπερο (κατά βούληση)
- Ρίγανη (κατά βούληση)
- Αλάτι
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
Πώς θα το φτιάξετε:
Για να σας πω την αμαρτία μου δεν τα πάω καθόλου καλά με το καθάρισμα της σαρδέλας, των ψαριών γενικότερα.
Οπότε, προκειμένου αυτό να σταθεί αιτία να μην τρώμε σαρδέλα, παρακαλάω κάθε φορά τον ψαρά μου να τις καθαρίσει και το κάνει ευχαρίστως.
Αν ανήκετε και εσείς στην ίδια κατηγορία, κάντε το ίδιο.
Πλύντε τις καλά καλά και έτσι όπως είναι στο τρυπητό σκεύος αλατίστε τις και αφήστε τις για λίγη ώρα να μείνουν με το αλάτι.
Σε ταψί ρίξτε δυο τρεις κουταλιές ελαιόλαδο.
Περάστε μία-μία από το λάδι της σαρδέλες να λαδωθούν και από τις δύο πλευρές.
Τοποθετήστε τις σε σειρά σε ταψί έτσι ώστε να μην καλύπτει η μία την άλλη.
Αλατίστε… Πιπερώστε… ριγανίστε, σκορδίστε, κατά βούληση..!
Βάλτε φετούλες λεμονιού εδώ και εκεί.
Πασπαλίστε με το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό και τελειώστε ραντίζοντας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αν δεν σας αρέσει το μπούκοβο – που όμως πάει πάρα πολύ – αντικαταστήστε το με κόκκινο γλυκό πιπέρι (πάπρικα).
Προσθέστε οποιοδήποτε μυρωδικό της αρεσκείας σας ή αφαιρέστε όποιο δεν σας αρέσει…
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα ή στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για ένα εικοσάλεπτο και μετά καθίστε και απολαύστε αυτό το φτωχό πλην όμως πολύτιμο αγαθό…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλοφάγωτες οι σαρδελίτσες.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους εαυτούς σας.
Προσπαθήστε να απολαμβάνετε με μέτρο τα πάντα χωρίς να εξαρτάστε από τίποτα γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Ο Χρόνος τα παίρνει στο τέλος όλα, είτε μας αρέσει είτε όχι..»
Σας φιλώ αυγή
Αφήστε μια απάντηση