Ροή Συνταγών

Μπακαλιάρος σκορδαλιά - 6

Μπακαλιάρος σκορδαλιά παραδοσιακός (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Η 25η Μαρτίου και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου πλησιάζουν και είναι διαφορετικές από κάθε άλλη φορά. Εμείς ας επιμείνουμε παραδοσιακά και ας γιορτάσουμε φτιάχοντας αυτό το θεσπέσιο πιάτο. Ακολουθήστε τις λεπτομερείς οδηγίες και θα φτιάξετε κάτι το πεντανόστιμο τιμώντας ταυτόχρονα την παράδοση μας…

Δείτε περισσότερες συνταγές με μπακαλιάρο που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα ή αν προτιμάτε δείτε περισσότερες νηστίσιμες συνταγές για την περίοδο της Σαρακοστής ή συνταγές με ψαρικά/θαλασσινά όλες δοκιμάσμένες και με λεπτομερείς περιγραφές και εικόνες. Χρόνια Πολλά!

Αν σας αρέσουν τα βίντεο δείτε τη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές μας. Για περισσότερα βίντεο δείτε το κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο καινούργιο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

Παραδοσιακή Λαγάνα- Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Λαγάνα παραδοσιακή, σπιτική, βήμα προς βήμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη δοκιμασμένη συνταγή για λαγάνα παραδοσιακή της Καθαράς Δευτέρας που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Φέτος, που γιορτάζουμε διαφορετικά, δοκιμάστε να φτιάξετε λαγάνες στο σπίτι αντί να τις προμηθευτείτε από τον φούρνο της γειτονιάς.

Η συνταγή είναι σχετικά απλή και απευθύνεται τόσο σε έμπειρους όσο και σε αρχάριους. Το μυστικό είναι η σωστή και πετυχημένη ζύμη.

Για τη Σαρακοστή που ακολουθεί μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις νηστίσιμες συνταγές που έχουμε δημοσιεύσει στον ιστότοπο μας.

Αν σας αρέσουν τα βίντεο δείτε περισσότερα στη σελίδα με τις βιντεο-συνταγές μας. Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφθείτε το κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιευουμε κάποιο νέο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι.

Το μπρόκολο αλλιώς... - 40 - ηχωμαγειρέματα

Το μπρόκολο αλλιώς… (σουφλεδάκι με μπρόκολο)

Το μπρόκολο είναι από τα λιγοστά μη εξωτικά οπωρολαχανικά που έχουν περίπου την ίδια ονομασία, με μικρές διαφοροποιήσεις, σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες -ίσως μάλιστα να είναι και το μοναδικό, δεν μου έρχεται άλλο στο μυαλό.

Το μπρόκολο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, παρουσιάζει αξιόλογα οφέλη για την υγεία, αλλά πολύς κόσμος τα βρίσκει πικρά ή άγευστα κι έτσι σπάνια θα βρεις κάποιον που να τα εκθειάζει από γαστρονομική άποψη -το πολύ να ακούσεις για τα διατροφικά τους πλεονεκτήματα ή για το ότι έχουν «αρνητικές θερμίδες» (με την έννοια πως ο οργανισμός καταναλώνει για να τα πέψει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες παίρνει, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει ο ισχυρισμός).

Επίσης είναι και η μυρωδιά που αναδίδει κατά τον βρασμό που λειτουργεί ανασταλτικά. Θα έλεγα, εν κατακλείδι πως έχει ορκισμένους εχθρούς και ορκισμένους φίλους.

μπρόκολο

Κάπου διάβασα πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπους ο πρεσβύτερος, μόλις ανέλαβε καθήκοντα έβαλε βέτο και τροποποίησε το μενού του Λευκού Οίκου εξοβελίζοντας τα μπρόκολα, που τα είχε άχτι, λέει, επειδή όταν ήταν μικρός τον ανάγκαζαν να τα τρώει. Κάνουν κάτι τέτοιες χειρονομίες… οι ηγέτες για να δείχνουν ανθρώπινοι και κοντά στον μέσο άνθρωπο.

Στα φρασεολογικά μας βρίσκουμε τη φράση «Τι λάχανα, τι μπρόκολα». Λέγεται για πράγματα που ελάχιστα διαφέρουν. Είναι σαν λέμε «μια από τα ίδια». Λέγεται ότι η φράση έγινε διάσημη όταν τη χρησιμοποίησε ο Χαρίλαος Φλωράκης για να σχολιάσει τον επιχειρούμενο εκδημοκρατισμό το 1973 με τον Μαρκεζίνη (για όσες και όσους θυμούνται).

Επίσης δεν γνωρίζω γιατί το μπρόκολο χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιον εντελώς βλάκα. «Άστο μωρέ το μπρόκολο», λέμε. Άλλη αξίωση δεν βρήκα να έχει το ταπεινό μπρόκολο στη φρασεολογία μας, οπότε το αφήνω για να περάσω στην μαγειρική του αξιοποίηση.

μπρόκολο

Η πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή του είναι αυτή που γνωρίζουμε όλοι: Μαγειρεμένο στον ατμό ή βρασμένο, σκέτο, ως απλή σαλάτα με λάδι και λεμόνι, ή δίπλα σε ψαρικά και ψητά κρέατα.

Η πιο νόστιμη όμως, η μια από τις πιο νόστιμες, είναι αυτή που σας προτείνω: Μαγειρεμένο “αλλιώς”, στον φούρνο, με πιπεριές, μια ελαφριά σάλτσα και κάμποσα τυριά. Είναι συνδυασμός που αξίζει να δοκιμάσετε, αν μη τι άλλο για να δείτε τα μπρόκολα αλλιώς…

Δείτε και τη συνταγή για τη ξυδάτη πιπεροσαλάτα της Σοφίας.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό μπρόκολα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά
  • 2 μέτριες πιπεριές πράσινες
  • 3 αυγά
  • 2 ποτήρια γάλα (400 ml.)
  • 4 κ. σ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Άνηθος ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • 100 γρ. διάφορα τυριά που λιώνουν
  • Λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Το μπρόκολο αλλιώς… (σουφλεδάκι με μπρόκολο)” <span class="meta-nav">→</span>
Μανταρινάτα - Γλυκό με μανταρίνι - 42

Μανταρινάτα! Σούπερ γλυκό με μανταρίνι… (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρόλο που ο χειμώνας πάει προς το τέλος του, μπορούμε να βρούμε ακόμα μανταρίνια στις λαϊκές και στα σούπερ μάρκετ. Οπότε αν βρείτε καλά (κατά προτίμηση βιολογικά) μανταρίνια, δείτε στο παρακάτω βίντεο πως να φτιάξετε αυτό το σούπερ γλυκό τη μανταρινάτα με εμφάνιση που τραβάει το μάτι, μοσχοβολιστό και με γεύση που θα λατρέψουν μικροί και μεγαλοι…

Οι οδηγίες είναι πολύ αναλυτικές, ακολουθήστε τις και φτιάξτε το! Δείτε και περισσότερες συνταγές για γλυκά που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Επίσης δείτε τη συνταγή για λικέρ μανταρίνι (άλλο πράγμα!)

Για περισσότερα βίντεο δείτε τη σελίδα με τις βιντεο-συνταγές μας. Επίσης (αν δεν το ξέρατε) έχουμε και κανάλι Youtube ηχωμαγειρέματα, ρίξτε μια ματιά και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάποιο καινούργιο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι μας…

Κουνέλι στιφάδο στη γάστρα - ηχωμαγειρέματα

Κουνέλι στιφάδο στη γάστρα

Αν σας έλεγαν, «…σήμερα λέω να μαγειρέψω κουνέλι;», ποια θα ήταν η πρώτη σκέψη που θα ερχόταν στο μυαλό σας; Σίγουρα το «στιφάδο». Και αυτό γιατί ο πιο κλασικός τρόπος για να μαγειρέψει κανείς το κουνέλι είναι στιφάδο.

Όμως το κρέας του κουνελιού, το άπαχο αυτό λευκό κρέας που είναι πράγματι μια απόλαυση μπορεί να μαγειρευτεί εκτός από στιφάδο και με πολλούς άλλους τρόπους.

Να γίνει ας πούμε ψητό, βραστό, τηγανητό, κοκκινιστό, λεμονάτο, γεμιστό, φρικασέ κ.α.

Με όποιον τρόπο, όμως και αν το μαγειρέψετε, δύο πράγματα πρέπει να έχετε κατά νου:

α) Να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά και για αρκετό χρόνο και
β) Να σερβιριστεί ζεστό…

Παλαιότερα ήταν το ιδανικό έδεσμα για τις μικρές γιορτές. Το νόστιμο και τρυφερό του κρέας, δένει υπέροχα με κάθε είδους καρυκεύματα, λαχανικά, φρούτα, μπαχαρικά και σάλτσες διάφορες.

Σήμερα και εγώ δεν έχω σκοπό να πρωτοτυπήσω. Προτείνω να το μαγειρέψουμε με τον κλασικό τρόπο, στιφάδο!

Ένα φαγητό που θεωρείται χειμωνιάτικο, αλλά το απολαμβάνεις όλες τις εποχές, Ένα φαγητό για μερακλήδες, μαγειρεμένο στη γάστρα, με ολόκληρα κρεμμύδια, λευκό κρασί και μπαχαρικά.

Σιγοψημένο στο φούρνο, μελωμένο, γλυκό σαν αμαρτία και γευστικό όσο δεν πάει. Να γλύφετε και τα δάχτυλά σας!

Δείτε και τις συνταγές για γριβάδι στιφάδο και για μοσχαράκι στιφάδο που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε:

Για τη μαρινάδα:

  • 1 ποτήρι ξύδι
  • 2 ποτήρια νερό

Για το στιφάδο:

  • 1 κουνέλι 1½ με 2 κιλά
  • 2 κιλά κρεμμύδια για στιφάδο η κρεμμύδια μικρά
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κούπα ντομάτα τριμμένη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Λίγο κόκκινο πιπέρι
  • Λίγο μαύρο πιπέρι
  • Κόκκους πιπεριού σε τούλι
  • Αλάτι
  • 1 κοφτό κουτάλι γλυκού ζάχαρη

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Κουνέλι στιφάδο στη γάστρα” <span class="meta-nav">→</span>
Τυροκασερόπιτα - 47

Τυροκασερόπιτα, μπουκιά και συχώριο..!

Δε θα σας πως πολλά για αυτήν εδώ την τυρένια νοστιμιά. Θα περιοριστώ μόνο σε τούτο: Αν τη φτιάξετε μια φορά, θα την απολαύσετε τόσο, που σίγουρα θα τη ξαναφτιάξετε και θα τη ξαναφτιάξετε γιατί θα σας ξετρελάνει…

Είναι μοσχομυριστή, αφράτη, με γεύση πλούσια και φανταστική (βάλτε και μερικά δικά σας επίθετα), εύκολη και γρήγορη στην κατασκευή. Δεν θέλει τέχνη και επιμέλεια.

Όσο πιο άτσαλη νοικοκυρά είσαι, τόσο το καλύτερο, καθώς τα φύλλο δεν χρειάζεται να είναι ίσια στρωμένο στο ταψί, ούτε αλφαδιασμένο, ούτε τεντωμένο.

Είναι μια τσουπωτή πιτούλα παντός καιρού και κλιματολογικών συνθηκών. Δεν έχει εποχή, ούτε μέρα, ούτε ώρα. Παίζει παντού και πάντα…

Δείτε περισσότερες συνταγές για πίτες (αλμυρές και γλυκιές) που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
  • 2 κουταλιές σπορέλαιο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. τυρί φέτα
  • 100 γρ. κασέρι και τυριά διάφορα

Πώς θα την φτιάξετε:

Σε λεκανίτσα ρίξτε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το γάλα και το ένα αυγό.

Χτυπήστε λίγο τα υλικά με το σύρμα της κουζίνας για να ομογενοποιηθούν κάπως και προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι…

Με μια σπάτουλα ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά ώσπου να πετύχετε μια ζύμη κολλώδη.

Προσθέστε το σπορέλαιο και συνεχίστε με τη σπάτουλα παίρνοντας από κάτω τη ζύμη σαν να τη διπλώνετε. Συνεχίστε για λίγο ώσπου να απορροφηθεί κάπως η λιπαρή ουσία.

Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Η ζύμη θα εξακολουθήσει να είναι μαλακιά, αλλά κάπως πιο λεία και πιο ομοιόμορφη.

Σκεπάστε με πετσετούλα καθαρή και αφήστε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Τυροκασερόπιτα - 17

Ανακατέψτε τα τυριά. Κρατήστε το ⅓ του μίγματος σε ένα μπολ και το υπόλοιπο πιέστε το στην χούφτα σας και φτιάξτε μια μεγάλη τυρένια μπάλα.

Αφού περάσει το τριαντάλεπτο η ζύμη σας θα έχει φουσκώσει και θα έχει αφρατέψει. Αλευρώστε γενναία μια επιφάνεια και ρίξτε τη ζύμη επάνω στο αλεύρι.

Αλευρώστε την και από πάνω. Μη βάλετε χέρι για να τη ζυμώσετε. Είναι πολύ μαλακιά και θα κολλήσει. Με τη βοήθεια της σπάτουλας αρχίστε να τη διπλώνετε…

Διπλώστε την τρεις τέσσερις φορές και μετά βάλτε χέρι και φτιάξτε απαλά απαλά μια ωραία μπάλα. Πατήστε με τις παλάμες σας τη μπάλα και ανοίξτε τη σε ένα μικρό, στρόγγυλο, παχουλό φύλλο.

Βάλτε τώρα στο κέντρο του φύλλου την τυρένια μπάλα που φτιάξατε προηγουμένως…

Τυροκασερόπιτα - 32

Κλείστε την παίρνοντας ζύμη από δεξιά και αριστερά. Ενώστε τις άκρες της ζύμης καλά ώστε να κολλήσουν και δώστε με απαλές κινήσεις σχήμα μπάλας.

Απλώστε πάλι σε φύλλο, πατώντας με τις παλάμες σας.

Τυροκασερόπιτα - 36

Ντύστε με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) ένα ταψάκι 32 εκ. και βάλτε μέσα το φύλλο…

Αλείψτε την επιφάνεια με το άλλο αυγό και σκορπίστε από πάνω τα τυριά που έχετε κρατήσει.

Ψήστε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25 με 30 λεπτά. Θα μοσχομυρίσει το σύμπαν και θα ευφρανθεί η καρδούλα σας.

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: “Όταν ακολουθείς το δικό σου μονοπάτι, και είναι αληθινά το δικό σου μονοπάτι, τότε θα σου ανοίγονται πόρτες εκεί που δεν υπάρχουν πόρτες για κανέναν άλλον…

Σας φιλώ αυγή.

Νόστιμοι Λουκουμάδες - ηχωμαγειρέματα - 12

Νόστιμοι, τραγανοί λουκουμάδες (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια δοκιμασμένη πολλές φορές συνταγή για λουκουμάδες που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Οι λουκουμάδες είναι από τα αγαπημένα, παραδοσιακά γλυκά των Ελλήνων.

Πρέπει να είναι τραγανοί από έξω και μαλακοί από μέσα. Δοκιμάστε να τους φτιάξετε κι εσείς με τις ποσότητες και τον τρόπο που σας δίνουμε και αφήστε παρακάτω το σχόλιο σας ή τη βαθμολογία σας για τη συνταγή.

Δείτε μια ακόμα εναλλακτική συνταγή για λουκουμάδες που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Για περισσότερα βίντεο δείτε τη σελίδα με τις βιντεο-συνταγές μας ή ρίξτε μια ματιά στο κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο καινούργιο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι.

Βασιλόπιτα με γεύση τσουρεκιού - 42

Βασιλόπιτα γλυκιά με γεύση τσουρεκιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια συνταγή για πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα που έχουμε παρουσιάσει στα ηχωμαγειρέματα. Ειδικά αυτή η Πρωτοχρονιά θα είναι πολύ σημαντική γιατί όλοι και όλες ελπίζουν η νέα χρονιά να φέρει κάτι καλύτερο από την προηγούμενη που ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Η συνταγή είναι αρκετά βατή και αν ακολουθήσετε τις οδηγίες θα φτιάξετε μια βασιλόπιτα άλλο πράγμα αντί να τη προμηθευτείτε από τα σούπερ μάρκετ.

Δείτε και μια ακόμα συνταγή για βασιλόπιτα πανεύκολη χωρίς μίξερ…

Ας ευχηθούμε λοιπόν το 2021 να φέρει πιο όμορφα πράγματα και να μας οδηγήσει προς μια καλύτερη πραγματικότητα. Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά, χρόνια πολλά!

Αν σας αρέσουν τα βίντεο μπορείτε να δείτε περισσότερα στη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές μας.

Επίσης (αν δεν το ξέρατε) έχουμε και το κανάλι Youtube ηχωμαγειρέματα όπου δημοσιεύουμε συχνά βίντεο. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβαίνει εκεί κάποιο βίντεο κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

Κουραμπιέδες νηστίσιμοι - 40

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα (ΒΙΝΤΕΟ)

Για να σας ευχηθούμε Καλές Γιορτές, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2021, σας παρουσιάζουμε παρακάτω δυο βίντεο με παραδοσιακές συνταγές, δοκιμασμένες (σίγουρη επιτυχία) για κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Φέτος, αντί να αγοράσετε τα γλυκά από το ζαχαροπλαστείο, δοκιμάστε να τα φτιάξετε σπίτι. Η ικανοποιήση που θα πάρετε θα είναι διπλάσια και τριπλάσια και θα ξέρετε ότι τα έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας…

Και αν διαβάζετε αυτό το κείμενο πριν έρθουν οι γιορτές και νηστεύετε, τότε δείτε αυτή τη συνταγή για νηστίσιμους κουραμπιέδες ή και περισσότερες νηστίσιμες συνταγές που έχουμε δημοσιεύσει στον ιστότοπο μας.

Δείτε και περισσότερες γιορτινές συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα.

Για περισσότερα βίντεο δείτε τη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές. Για ακόμα περισσότερα επισκεφθείτε το κανάλι ηχωμαγειρέματα στο Youtube και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο νέο βίντεο, κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

κουλουράκια νηστίσιμα με πορτοκάλι - 28 - ηχωμαγειρέματα

Νηστίσιμα, μοσχομυριστά, τραγανά κουλουράκια πορτοκαλιού

Πόσες είναι οι συνταγές για κουλουράκια; Αμέτρητες θα μου πείτε. Κάθε σπίτι έχει και τη δική του. Κάποιες περισσότερο, κάποιες λιγότερο αγαπημένες. Ε, πάρτε άλλη μια για να έχετε κακό δεν θα σας κάνει..

Γιατί όταν μιλάμε για κουλουράκια όπως και να τα φτιάξει κανεις ποτέ δεν μένουν. Αυτά εδώ ήταν τα αγαπημένα της μάνας μου.. Δεν έλειπαν σχεδόν ποτέ από το σπίτι της και ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας.

Ταιριάζουν με τα πάντα με το τσάι, με τον καφέ, με κάθε είδους ροφήματα. Θα τα φτιάξετε πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα και θα τα καταναλώσετε ακόμα γρηγορότερα γιατί κανείς δεν μένει μόνο στο ένα…

Δείτε και τη συνταγή για τραγανά κουλουράκια της παρέας αλλά και τη συνταγή για τα μοναδικά νηστίσιμα, αγιορείτικα κουλουράκια που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα…

Τι θα χρειαστείτε:

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml. σπορέλαιο
  • 200 ml. χυμό πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Πώς θα τα φτιάξετε:

Σε μπολ βάλτε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά για 2-3 λεπτά με το σύρμα κουζίνας ή με το μίξερ χειρός. 

Ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια και συνεχίστε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα. 

Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να γίνεται το μίγμα ζύμη. 

Βγάλτε τη ζύμη από το μπολ και ζυμώστε με προσοχή απαλά-απαλά και τόσο, όσο να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια σας…

κουλουράκια νηστίσιμα με πορτοκάλι - 17

Πλάστε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλετε και τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το πλάσιμο θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Μη μαλάξετε πολύ τη ζύμη γιατί όπως όλες οι ζύμες που περιέχουν λάδι με το πολύ ζύμωμα αρχίζουν και το ξερνάνε…

Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο, ανάλογα με τον φούρνο. 

Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι έτοιμα, ευωδιαστά και γεστικά όσο δε γίνεται! 

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά, να προσέχετε τους μοναδικούς και υπέροχους εαυτούς σας και έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Μη χτίζετε γύρω σας τοίχους για να καρατήσετε μακριά τη λύπη, γιατί αυτοί οι τοίχοι  κρατούν απ’ έξω και τη χαρά…» 

Σας φιλώ αυγή

Γλυκό Κυδώνι - 9

Απολαυστικό γλυκό κυδώνι (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια δοκιμασμένη πολλές φορές (και άρα σίγουρο ότι θα πετύχει), συνταγή για γλυκό κυδώνι. Ακολουθήστε τις οδηγίες και θα φτιάξετε αυτό το υπέροχο γλυκό κουταλιού που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Δοκιμάστε το τώρα που το κυδώνι είναι στο φόρτε του…

Δείτε περισσότερες συνταγές με κυδώνι που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Για περισσότερα βίντεο επισκεφθείτε τη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές μας και αν θέλετε ακόμη περισσότερα ρίξτε μια ματιά στο κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο καινούργιο βίντεο, κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι

εκμέκ κανταΐφι με εύκολη κρέμα - 55

Εκμέκ κανταΐφι με πανεύκολη βελουδένια κρέμα

Ετούτο το γλυκό, που σε μεγάλα τραπεζώματα, σε γιορτές, πανηγύρια και κάθε λογής οικογενειακές συνάξεις το βάζουμε σε πρώτη ζήτηση, έχει ρίζες τούρκικες και μάλιστα είναι το βαρύ πυροβολικό της τούρκικης κουζίνας.

Παρ’ όλα αυτά το οικειοποιήθήκαμε και λίγο-πολύ του αλλάξαμε τον αδόξαστο αφού προσαρμόσαμε προς το ελληνικότερο τα υλικά του. Πού να τρέχεις τώρα να βρεις βουβαλίσιο γάλα για την απαλή βελουδένια κρέμα πατισερί και παχιά καϊμάκια; Μια χαρά την κάνει τη δουλίτσα του και το ελαφρύ αγελαδινό και η φυτική κρέμα.

Εν ολίγοις το εκμέκ κανταΐφι είναι εξελληνισμένο σιροπιαστό γλυκό με τούρκικη ρίζα.

Με μια πρώτη ματιά λές «είναι δύσκολο». Εντάξει, μπορεί για να το φτιάξει κανείς, να κάνει τρεις διαφορετικές παρασκευές. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα εύκολο γλυκό που απλά θέλει μεθοδικότητα και χρόνο.

Το σημαντικότερο όλων είναι, πως όταν έρθει η ώρα να στηθεί, πρέπει όλα τα υλικά να είναι κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου. Πολλοί το θεωρούν γλυκό χειμωνιάτικο όμως το αδικούν.

Προσωπικά όλες τις εποχές το βρίσκω υπέροχο. Για δοκιμάστε το καλοκαιρι με μια μπαλίτσα παγωτό από δίπλα και τα λέμε. Ωραιότερο συνδυασμό δεν έχετε γευτεί!

Αν δεν έχετε επιχειρήσει ποτέ να το φτιάξετετε γιατι το φοβηθήκατε, είναι ευκαιρία να το τολμήσετε τώρα…

Αν πάλι αυτό το μεγαλειώδες γλυκό δεν ήταν η συμπάθειά σας, ετούτη εδώ η συνταγή θα σας αλλάξει γνώμη. Θα κάνει επίσης όσους το συμπαθούν να πετάξουν τις συνταγές που είχαν ως τώρα και να κρατήσουν για πάντα, αυτήν εδώ.

Σκέφτείτε μόνο τούτο: Εγώ που δεν είμαι των γλυκών, αγάπησα το εκμέκ κανταΐφι μέσα από αυτήν εδώ τη συνταγή. Γιατί όταν έχεις κάνει απόπειρες να το φας και δεν το έχεις ευχαριστηθεί, το παίρνεις με στραβό μάτι.

Ποιος άραγε θέλει να γευτεί ένα κολλώδες σιρόπι γεμάτο ζάχαρη; Ποιος ευχαριστιέται ένα εκμέκ που μυρίζει αυγουλίλα; Κανείς!

Γι αυτό σας λέω. Φτιάξτε το κριτσανιστο, βελουδένιο, αφράτο, μυρωδάτο εκμέκ μου και θα με θυμηθείτε…

Δείτε και την κλασική συνταγή για εκμέκ κανταΐφι που έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα στα ηχωμαγειρέματα

Τι θα χρειαστείτε:

Για τη βάση:

  • 500 γρ. κανταΐφι
  • 300 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι:

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 400 ml. νερό
  • Χυμός μισού λεμονιού
  • Φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. μέλι

Για την κρέμα:

  • 1200 ml. γάλα φρέσκο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκους αυγών
  • 40 γρ. κόρν φλάουρ
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 βανίλιες
  • 70 γρ. βούτυρο

Για τη σαντιγύ:

  • 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1-2 βανίλιες

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Εκμέκ κανταΐφι με πανεύκολη βελουδένια κρέμα” <span class="meta-nav">→</span>
κυδώνια ψητά 2020 - 16 - ηχωμαγειρέματα

Κυδώνια ψητά με κόκα κόλα

Παλιά στο χωριό σε κάθε κήπο υπήρχε και μια κυδωνιά. Τα κυδώνια δεν ήταν τέλεια σε εμφάνιση όπως αυτά που βρίσκει κανείς σήμερα στην αγορά. Ήταν ασχημούτσικα και κακοσχηματισμένα και τις περισσότερες φορές είχαν και σκουληκάκι στη σάρκα τους.

Όμως το άρωμά τους – αχ αυτό το άρωμα αλλά και η γεύση τους και το χρώμα τους – ήταν ανυπέρβλητο. Δεν είχαν καμιά σχέση με ετούτα εδώ τα «σημερινά, τα μεταλλαγμένα που όλο μπόι και φιγούρα είναι και από λεζέτι τίποτα» όπως έλεγε η γιαγιά μου…

Σκουληκιασμένα ξεσκουληκιασμένα, η μαμά μου τα καθάριζε με προσοχή και τα έφτιαχνε γλυκό του κουταλιού, υπέροχο πελτέ και εννοείται μαρμελάδα. Η αγαπημένη μου!

Α, τώρα που είπα μαρμελάδα θα σας πω και τούτο: Λένε, πως η πρώτη μαρμελάδα έγινε με κυδώνια. Την εμπνεύστηκαν μάλιστα μάγειρες σε κάποια κουζίνα ευγενών της Πορτογαλίας.

Το κυδώνι πορτογαλικά λέγεται παρμέλο. Πάρμελο, μάρμελο, μαρμελάδα. Οι ευγενείς την δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν και την έστειλαν πεσκέσι σε άλλους ευγενείς συγγενείς τους στην Αγγλία. Αυτό ήταν! Έτσι διαδόθηκε, λένε, αυτή η υπέροχη χρυσοκόκκινη μαρμελάδα.

Υπάρχουν δε φήμες, πως οι βρετανοί ευγενείς την εξέλιξαν και γι αυτό η βρετανική μαρμελάδα κυδώνι είναι από τις καλύτερες του κόσμου.

Προσωπικά προτιμώ τη δική μου αυτή που τη φτιάχνω με παραδοσιακή συνταγή, από γιαγιά σε μητέρα και κόρη και εγγονή και δεν δέχομαι αντίρρηση καμία.

Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή που μου αρέσει περισσότερο: Η λέξη μαρμέλο προέρχεται (μάλλον) από το λατινικό melimelum, που κι αυτό με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό μελίμηλον, δηλαδή το κυδώνι, που ήταν μεν σαν μήλο αλλά στυφό και για να το γλυκάνουν και να το συντηρήσουν το έβραζαν ολόκληρο με μέλι, όπως αναφέρεται και σε συνταγή του Απίκιου.

Τώρα, σας τα λέω όλα αυτά γιατί έχω μπροστά μου κάτι κυδώνια, μα κάτι κυδώνια όνειρο. Είναι προσφορά της φίλης μου της Ιωάννας. Η γέρικη κυδωνιά της παραφορτώθηκε εφέτος και η Ιωάννα που έχει την καλή συνήθεια να μοιράζεται τα πάντα, μου χάρισε αρκετά.

Αποφάσισα λοιπόν και έψησα μερικά στον φούρνο γιατί ανακάλυψα στο διαδίκτυο μια συνταγή με κόκα κόλα. Την “πείραξα” βέβαια κάπως. Η συνταγή προέβλεπε σταφίδες, κανέλες, γαρύφαλλα και αποξηραμένα φρούτα.

Κράτησα την κόκα κόλα από καθαρή περιέργεια και αφαίρεσα τα υπόλοιπα. Πρόσθεσα ένα ποτηράκι κρασί και αρωμάτισα με βανίλια και ιδού το αποτέλεσμα. Έγιναν ωραιότατα και στην εμφάνιση και στη γεύση…

Δείτε και μια ακόμα συνταγή-πρόταση για κυδώνια ψητά που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 2½ κιλά κυδώνια καθαρισμένα
  • 2½ κούπες ζάχαρη
  • 1 κουτάκι κόκα κόλα
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 2 βανίλιες

Πώς θα φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Κυδώνια ψητά με κόκα κόλα” <span class="meta-nav">→</span>
το τουρσί της Ντόινας - 18 - ηχωμαγειρέματα

Το τουρσί της Ντόινας

Το ότι το τουρσί είναι η πιο απλή και σίγουρη, παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης τροφίμων είναι γνωστό σε όλους. Την χρησιμοποιούσαν από τα παλαιότερα χρόνια για να συντηρήσουν τρόφιμα που δεν μπορούσαν να διατηρηθούν από μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα.

Η μέθοδος ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα ψύξης αλλά ούτε ήταν γνωστή η χρήση κονσερβών. Ταυτόχρονα, τα τρόφιμα που συντηρούνταν με αυτόν τον τρόπο, αποκτούσαν μια ιδιαίτερα ευχάριστη ξινή γεύση.

Το ότι αυτή η μέθοδος είναι πανάρχαια και προέρχεται απο την ιστορική Περσία ή αλλιώς το σημερινό Ιράν μάλλον δεν θα είναι και πολλοί αυτοί που το γνωρίζουν. Η λέξη τουρσί έχει τις ρίζες της στην περσική λέξη ترشی (turşi) που σημαίνει ξινός.

Αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν γενικώς το ξύδι και κυρίως εκείνο που ήταν αναμεμειγμένο με αρωματικούς σπόρους φυτών, όπως ο κόλιαντρος, το φασκόμηλο, η δάφνη. Συνήθιζαν μάλιστα πολλές φορές να διατηρούν μέσα σ’ αυτό κάποια φρούτα και λαχανικά.

Τουρσί μπορούν να γίνουν όλα τα λαχανικά, με πιο συνηθισμένα το λάχανο, καρότο, πιπεριά, κουνουπίδι, αγγουράκι, σελινόριζα, παντζάρι, μελιτζάνα και ότι άλλο κηπευτικό κατεβάσει ο νους σας. Τουρσί γίνονται και πολλά φρούτα. Αξέχαστα θα μου μείνουν τα αχλάδια τουρσί του θείου Βασιλάκη στα πήλινα κιούπια.

Τώρα, λοιπόν που άρχισαν οι πρώτες ψύχρες, φτιάξτε εύκολα και γρήγορα λαχανικά τουρσί για δύο λόγους: πρώτον γιατί συμπληρώνουν και νοστιμίζουν το κυρίως πιάτο, ιδιαίτερα τα όσπρια και τα λαδερά και δεύτερον γιατί χάρη στη ζύμωση την οποία έχουν υποστεί προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα προβιοτικά συστατικά, “καλά” βακτήρια δηλαδή που εποικίζουν το έντερο και συμβάλουν στην υγεία και την καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Τα τουρσιά, εξασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία του εντέρου, βελτιώνουν τα προβλήματα πέψης, το φούσκωμα και τα αέρια, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, συντελούν στην καλύτερη όψη της επιδερμίδας ακόμη και σε απώλεια βάρους.

Κι αν ακόμα, προβληματίζεστε γατί δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ, ιδού η ευκαιρία: Φτιάξτε το πιο απλό εύκολο και χωρίς πολλές απαιτήσεις τουρσί της ξαδέρφης μου της Ντόινας. Η Ντόινα ζει στη Ρουμανία και έχει ειδικότητα στα τουρσιά…

Τι θα χρειαστείτε:

Λαχανικά της αρεσκείας σας όπως:

  • Πράσινες ντοματούλες
  • Πράσινες και κόκκινες πιπεριές
  • Κουνουπίδι
  • Λάχανο
  • Καρότο
  • Σέλινο

…και ότι άλλο κηπευτικό έχετε στη διάθεσή σας.

Η αναλογία για την αλμύρα είναι:

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κ.σ. αλάτι χοντρό

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Το τουρσί της Ντόινας” <span class="meta-nav">→</span>
Γλυκό μήλο - 24 - ηχωμαγειρέματα

Το πιο εύκολο γλυκό μήλο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια πανεύκολη συνταγή για γλυκό κουταλιού μήλο που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε σπιτικό γλυκό κουταλιού τότε αυτή η συνταγή είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσετε. Δοκιμάστε το και θα ξετρελάνετε μικρούς και μεγάλους!

Τώρα που είναι η εποχή του μήλου δείτε και τρεις συνταγές για μηλόπιτα που έχουμε δημοσιεύσει και είναι από τις πλέον δημοφιλείς κάθε τέτοια εποχή (κλασική αφράτη, σιροπιαστή, τριφτή)…

Αν σας αρέσουν τα βίντεο, τότε δείτε αυτή τη σελίδα με μερικές από τις βίντεο-συνταγές μας.

Για περισσότερα βίντεο επισκεφθείτε το κανάλι μας Youtube ηχωμαγειρέματα και αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο νέο βίντεο, κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι!

μυζηθρόπιτες κρητικές - 13 - ηχωμαγειρέματα

Μυζηθρόπιτες κρητικές

Αυτές τις καταπληκτικές πιτούλες είχα την τύχη να τις δοκιμάσω, περιχυμένες με θυμαρίσιο μέλι, ένα καλοκαίρι, όταν έκανα διακοπές (προ αμνημονεύτων χρόνων) στην Κρήτη.

Και δεν τις δοκίμασα απλά, έφτιαξα κιόλας μερικές, μπαίνοντας στα ενδότερα ενός κρητικού μαγειρειού στα Σφακιά. Παρακολούθησα την Σφακιανή νοικοκυρά, που τις έφτιαχνε και αποτύπωσα όλα τα μυστικά της.

Έκτοτε αυτή η γευστική εμπειρία έμεινε κλεισμένη στο συρτάρι της μνήμης μου μαζί με τις άλλες μου εμπειρίες από εκείνο το ανεπανάληπτο καλοκαίρι. Για να είμαι ειλικρινής εκεί θα έμενε, ξεχασμένη, αν δεν ερχόταν να μου τη θυμίσει φίλος παλιός, εκ Χανίων καταγόμενος, ο οποίος ήρθε να με δει μαζί με μια νταμιτζάνα τσικουδιά και ένα καλαθάκι κρητική ξυνομυζήθρα.

«Γιατί δε δημοσιεύεις και κάτι από την Κρητική κουζίνα;» μου είπε, «Κάτι εύκολο και γρήγορο που όμως, όταν το δοκιμάσουν οι αναγνώστες σου να μην το ξεχάσουν ποτέ. Τι θα έλεγες για μυζηθρόπιτες;» Κάθισα λοιπόν και τις έφτιαξα και έγιναν μούρλια και τις τιμήσαμε όλοι δεόντως.

Οι μυζηθρόπιτες, βέβαια, είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα από τα γευστικά αριστουργήματα της Κρητικής κουζίνας η οποία είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο ως η πιο νόστιμη και υγιεινή. Βασίζεται στα αγνά προϊόντα της Κρητικής γης, κυρίως στο λάδι, τα γαλακτοκομικά, τα άγρια χόρτα, τα λαχανικά και φυσικά το καλό κρασί, τα οποία κλείνουν μέσα τους τον πλούτο της κρητικής γης, τη ζεστασιά και το φως του μεσογειακό ήλιου και την αλμύρα της θάλασσας.

Αυτή ακριβώς η διατροφή εξασφάλισε στους Κρήτες μία από τις πρώτες θέσεις στο κατάλογο με τους μακροβιότερους πληθυσμούς του κόσμου. Οι λαχταριστές αυτές πιτούλες γίνονται σχεδόν πάντα με ξινή μυζήθρα γι αυτό άλλωστε λέγονται και ξυνομυζήθρες. Είναι όμως εξ ίσου νόστιμες και με καλή φέτα.

Τι θα χρειαστείτε:

(για 20-25 πίτες)

  • 2 κούπες χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή έναν κύβο νωπή
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • ⅓ κούπας ελαιόλαδο
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη

Για τη γέμιση:

  • ½ κιλό ξυνομυζήθρα ή φέτα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (ή σπορέλαιο)

Πώς θα τις φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Μυζηθρόπιτες κρητικές” <span class="meta-nav">→</span>
αφράτο γλυκό μήλου με παντεσπάνι στον φούρνο - 17

Αφράτο γλυκό με μήλο στον φούρνο

Αυτό το «μηλένιο γλυκό», έγινε με μήλα από τις μηλιές του κ. Τάκη του γείτονα. Οι μηλίτσες μας φέτος δυστυχώς κακόπαθαν και δεν κάρπισαν. Τις πρόλαβε ο παγετός επάνω στον ανθό τους και τις άφησε στέρφες. Όταν όμως έχεις καλό γείτονα ε, κάπως τη βολεύεις κι εσύ.

Οι μηλιές του κ. Τάκη ίσως γιατί είναι πιο προστατευμένες στην αυλή του, τα κατάφεραν, αψήφησαν την παγωνιά και στέκουν κατάφορτες και περήφανες για τη προκοπή τους.

Τα μήλα τα μάζεψα ένα-ένα μοναχή μου. Ε, όπως και το κάνουμε άλλη είναι η αίσθηση που έχεις όταν τα ψωνίζεις από τον μανάβη και εντελώς άλλη όταν τα κόβεις η ίδια από το δέντρο.

Έτσι, λοιπόν καθώς τρυγούσα τους ζουμερούς καρπούς και τους έβαζα με προσοχή στο καλάθι μου για να μην μου τραυματιστούν σκεφτόμουν πόσο μακραίωνη είναι η ιστορία τους και πόσο άπειροι οι συμβολισμοί.

Το μήλο συνδέθηκε με το προπατορικό αμάρτημα, όταν η Εύα το πρόσφερε στον Αδάμ, έγινε αιτία του Τρωικού πολέμου, όταν ο Πάρης αποφάσισε να το δώσει στην Αφροδίτη, και εμφανίζεται διαχρονικά σε ιστορίες και μύθους με πιο γνωστή ίσως αναφορά στις μέρες μας στο παραμύθι της Χιονάτης, η οποία μόλις δάγκωσε ένα κατακόκκινο λαχταριστό μήλο έπεσε σε βαθύ ύπνο.

αφράτο γλυκό μήλου με παντεσπάνι στον φούρνο - 30

Αλλά υπήρξε και πηγή έμπνευσης για τραγούδια, ρητά και παροιμίες: «Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο/ γιατί με μάρανες τον πικραμένο;», «Μηλίτσα πού ‘σαι στον γκρεμό με μήλα φορτωμένη τα μήλα σου λιμπίζομαι και γκρεμό φοβούμαι» «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», «το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει», και άλλα πολλά…

Το μήλο είναι αγαπημένο φρούτο σε όλες τις χώρες του κόσμου, με περισσότερες από 3.000 ποικιλίες. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στη μαγειρική: το ελληνικό φιρίκι γίνεται παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, και κάποια είναι κατάλληλα για σούπες, σαλάτες αλλά και σάλτσες συνοδευτικές για κρέατα (κυρίως χοιρινό).

Κι από όλα τα «μηλένια» γλυκά, η μηλόπιτα είναι η πιο διάσημη. Είμαι σίγουρη πως κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της. Δοκιμάστε όμως και τούτη εδώ. Μπορεί να γίνει η αγαπημένη σας.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 7 μήλα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • Λίγη κανέλα
  • 30 γρ. βούτυρο

Για το παντεσπάνι:

  • 4 αυγά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml. λάδι
  • 100 ml. γάλα
  • 9 κ.σ. αλεύρι
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1-2 βανίλιες

Για την κρέμα:

  • 100 ml. γάλα
  • 360 ml. κρέμα γάλακτος
  • Κανέλα για το πασπάλισμα

Πώς θα την φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Αφράτο γλυκό με μήλο στον φούρνο” <span class="meta-nav">→</span>
χούμους - μια ανατολίτικη νοστιμιά - 17

Βελούδινο χούμους. Η Ανατολή στο τραπέζι μας…

Το χούμους είναι παραδοσιακό ανατολίτικο πιάτο, γνωστό σε όλον τον κόσμο. Μην φανταστείτε κάτι πολύπλοκο. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια βελούδινη κρεμώδης και διακριτικά νόστιμη αλοιφή που έχει σαν βάση το πολτοποιημένο ρεβύθι, το ταχίνι και το ελαιόλαδο.

Με σκορδάκι, κρεμμύδι και λεμόνι και μερικά ανατολίτικα μπαχαρικά όπως είναι το κύμινο αλλά και το δικό μας μπούκοβο, εξελίσσεται σε μια πολύ θρεπτική τροφή και ιδιαίτερα εύκολη για “βούτες” κάθε στιγμή της ημέρας…

Δείτε και τη συνταγή για φάβα αλοιφή που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα αλλά και τη συνταγή μας για ρεβυθόσουπα.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 350 γρ. ρεβύθια ξηρά
  • 1 ½ κ. γ. μαγειρική σόδα
  • 120 γρ. ταχίνι
  • Χυμός από 1 λεμόνι ή λίγο περισσότερο
  • 60 ml. ελαιόλαδο
  • 1 ½ σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένο)
  • Λίγο κύμινο
  • Αλάτι
  • Μπούκοβο, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κρεμμύδι για το σερβίρισμα

Πώς θα το φτιάξετε:

Συνέχεια ανάγνωσης “Βελούδινο χούμους. Η Ανατολή στο τραπέζι μας…” <span class="meta-nav">→</span>
Συνταγή για πίτα με τσουκνίδες (τσουκνιδόπιτα)

Παραδοσιακή, χωριάτικη τσουκνιδόπιτα (Βλάχικη πίτα-βινίτα) [ΒΙΝΤΕΟ]

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη συνταγή για παραδοσιακή, χωριάτικη τσουκνιδόπιτα (οι Βλάχοι και ειδικότερα οι Αρβανητόβλαχοι τη λένε “πίτα-βινίτα“) που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή σε εμφάνιση πίτα και από γεύση; Το κάτι άλλο, δεν σας λέω τίποτα… Δοκιμάστε να τη φτιάξετε. Χρειάζεται κάποια μαεστρία κατά το άνοιγμα του φύλλου αλλά η εμπειρία όταν τη δοκιμάζεις ροδοψημένη, δεν περιγράφεται…

Αν σας αρέσουν τα βίντεο δείτε τη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές μας. Το ξέρατε ότι έχουμε και κανάλι Youtube ηχωμαγειρέματα; Βέβαια! Κάντε άμεση εγγραφή για να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο νέο βίντεο (έχουμε πάνω από 350 βίντεο ανεβασμένα στο κανάλι μας στο Youtube).

Κέικ τσουρεκάτο, κανέλα - ηχωμαγειρέματα - 10

Κέικ τσουρεκάτο με άρωμα κανέλας (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πρωτότυπη, εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για κέικ με υφή τσουρεκιού και άρωμα κανέλας. Δοκιμάστε να το φτιάξετε για τους αγαπημένους σας αλλά και για εσάς (ειδικά τα παιδιά θα το λατρέψουν) και δεν θα το μετανιώσετε. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο…

Δείτε περισσότερες συνταγές για κέικ που έχουμε δημοσιεύσει στα ηχωμαγειρέματα. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε την δική σας αγαπημένη συνταγή και θα τη δημοσιεύσουμε! Μάθετε περισσότερα εδώ

Αν σας αρέσει να βλέπετε βίντεο δείτε τη σελίδα με τις βίντεο-συνταγές μας ή επισκεφθείτε το κανάλι μας ηχωμαγειρέματα στο Youtube. Αν θέλετε να ενημερώνεστε κάθε φορά που ανεβάζουμε κάποιο βίντεο στο Youtube κάντε άμεση εγγραφή στο κανάλι.