Παραδοσιακός Τραχανάς - Ηχωμαγειρέματα

Πως φτιάχνεται ο παραδοσιακός Τραχανάς

Υπάρχει μια μυρωδιά που φέρνει χειμώνα, φέρνει χωριό κι αναμμένο τζάκι, φέρνει φίλους και ωραίες παρέες, με σκουφιά και κασκόλ πεταμένα στους καναπέδες, φέρνει τους ήχους που βγάζουν τα κουτάλια, όταν βυθίζονται στα πιάτα, φέρνει μνήμες και ανθρώπους.

Είναι ο τραχανάς, βεβαίως!

Εγώ έχω καταχωρημένη την εικόνα του στο άλμπουμ του μυαλού μου, έτσι όπως τον έφτιαχνε η γιαγιά μου, απλωμένο σε ολόκληρη την αυλή στα κατάλευκα σεντόνια, να ξεροψήνεται  κάτω από τον καυτό Αυγουστιάτικο ήλιο.

Ο τραχανάς, λοιπόν – και δεν είναι υπερβολή – να σας πω ότι έχει τις καταβολές του από την αρχαιοελληνική γαστρονομία, στην οποία συναντάει κανείς αναφορές του Αθήναιου και του Διοσκουρίδη στον «χόνδρο», δηλαδή το χοντρό αλεσμένο σιτάρι.

Στο τέλος του 1989, διάβασα ότι έγινε μιας διεθνής συνάντηση στις ΗΠΑ με αντικείμενο την ιστορική προέλευση διαφόρων τροφών.

Μια ιστορικός της διατροφής, η Maria Johnson, εξέφρασε την άποψη ότι ο ελληνικός τραχανάς προέρχεται από την τουρκική λέξη «tarhana», που ούτε λίγο ούτε πολύ σημαίνει, σπιτικά ζυμαρικά με βασικά συστατικά στοιχεία τα δημητριακά και το γάλα.

Στον τόπο μας (Φλώρινα) στη ντόπια διάλεκτο, ο τραχανάς ονομάζεται «Ταράνα», στα βλάχικα, «πισερούτς» και στα δε αρβανήτικα «ροσνίτσα».

Ίσως οι περισσότερες έχετε ακουστά τη φράση  «Τι κάνει αυτός; Απλώνει τραχανά!», που δηλώνει μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, υπομονή και λεπτοδουλειά.

Για παράδειγμα, ένας τρόπος -ο πιο δύσκολος τρόπος- παρασκευής του ξινού τραχανά έχει τα εξής στάδια: Ιούλιο και Αύγουστο μαζεύεται το γάλα σε καθαρούς τενεκέδες, τις καρδάρες όπως τις λέγαμε στο χωριό μου. Το αφήνουν να ξινίσει.

Μια μέρα πριν βραστεί ο τραχανάς, ρίχνουν γιαούρτι μέσα στο γάλα. Την επομένη βράζουν το γάλα. Μετά, αλάτι και καλό ανακάτεμα. Μετά αρχίζει το βράσιμο και πέφτει το σιμιγδάλι.

Όταν είναι έτοιμος και λίγο στεγνωμένος, τον ψιλοκόβουν, μια πολύ κοπιαστική δουλειά, και τον απλώνουν σε καθαρά σεντόνια και τραπεζομάντηλα σε όλο το σπίτι…

Εγώ όμως θα σας δώσω μια εκδοχή κατασκευής του τραχανά που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια γιατί είναι η πιο εύκολη, αλλά δεν στερείται καθόλου νοστιμιάς.

Η ποσότητα που θα προκύψει από τα υλικά είναι αρκετή για μια πρώτη δοκιμή.

Πιστέψτε το! Ο τραχανάς μέσα στη σεμνότητα του, προσφέρει υψηλότατες απολαύσεις!

Υλικά:

  • ½ κιλό Γάλα
  • 2 αυγά
  • 1½ κιλό αλεύρι
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Χρησιμοποιήστε αλεύρι της αρεσκείας σας, (για όλες τις χρήσεις, ολικής αλέσεως ή ανάμικτο κλπ.) αλλά πρώτα απ’ όλα κοσκινίστε το.

Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά και ανακατέψτε τα με το γάλα (ή το γιαούρτι αν προτιμάτε τον ξινό τραχανά). Ρίξτε και λίγο αλάτι.

Παραδοσιακός Τραχανάς - 1
γάλα + αυγά

Αρχίστε να ρίχνετε το γάλα λίγο-λίγο στο  αλεύρι…

Παραδοσιακός Τραχανάς - 2
αλεύρι

Πάρτε με τις χούφτες σας ποσότητες αλευριού και αρχίστε να το τρίβετε καθώς θα υγραίνεται ανάμεσα στις παλάμες σας, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη ψιχουλιαστή σαν πίτουρο…

Παραδοσιακός Τραχανάς - 3
Παραδοσιακός Τραχανάς - 4
Παραδοσιακός Τραχανάς - 5

Τη βάζετε σε ένα σκεύος με τρύπες (κόσκινο) και την κοσκινίζετε ενώ ο τραχανάς θα πέφτει σπυρωτός σπυρωτός…

Παραδοσιακός Τραχανάς - 6
Παραδοσιακός Τραχανάς - 7
Παραδοσιακός Τραχανάς - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Στη συνέχεια θα χρειαστείτε ένα πιο λεπτό κόσκινο (σίτα) μέσα από το οποίο θα κοσκινίσετε τη ψιχουλιαστή ζύμη του τραχανά, για να φύγει το περιττό αλεύρι…

Παραδοσιακός Τραχανάς - 8
Παραδοσιακός Τραχανάς - 9
Παραδοσιακός Τραχανάς - 10

Απλώνετε τον τραχανά σε καθαρά σεντόνια στον ήλιο.

Τώρα που η ηλιοφάνεια δεν είναι αρκετή, μπορείτε να απλώστε τον τραχανά σε σεντόνι για ένα 24ωρο μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι και μετά αφού προθερμάνετε το φούρνο στους 50ο C, βάλτε τον σε ταψί, αφήστε τον όλη τη νύχτα ανακατεύοντας πού και πού.

Το πρωί θα είναι έτοιμος…

Παραδοσιακός Τραχανάς - 12
Παραδοσιακός Τραχανάς - Ηχωμαγειρέματα

Σε επόμενη συνταγή θα σας πω πώς να τον μαγειρέψετε.

(Στις φωτογραφίες βλέπετε πως φτιάχνουν τον τραχανά οι έμπειρες τεχνήτριες από τη Δροσοπηγή Φλώρινας, Στυλιάδου Φλώρα και Βακφάρη Μαριάνθη.)

Σας φιλώ αυγή…


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

4,6
4,6 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 14 αξιολογήσεις)
Τέλεια79%
Πολύ καλή14%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή7%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Ο τραχανάς είναι απ’τις πιο δυνατές παιδικές αναμνήσεις! Θα μπορούσαμε να έχουμε και συνταγή με σιμιγδάλι αντί αλευριου 😍 ?

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Δεν έχουμε φτιάξει τραχανά με σιμιγδάλι οπότε δεν διακινδυνεύουμε να σας δώσουμε κάποια συνταγή. Πρέπει να πειραματιστείτε. Θα φτιάξουμε όμως και θα μοιραστούμε τη συνταγή!

Πολύ ωραίό.

Πολυ ωραια. Επιστροφη στα παιδικα χρονθα στο χωριο!

δεν καταλαβα καλα. την ιδια στιγμη που φτιαχνουμε τη ζυμη,,,το κανουμε σαν πιτουρο με αλευρι και τριβουμε στο κοσκινο? οχι να ξεραθει πρωτα?

Απάντηση από ηχωμαγειρέματα

Αγαπητή φίλη, πρώτα περνάμε τη ζύμη (τρίβοντας την) από το ειδικό κόσκινο με τις μεγάλες τρύπες ώστε να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικοί κόκκοι τραχανά. Έπειτα το περνάμε από το λεπτό κόσκινο (σίτα) ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι…

Μπράβο σας

Ευχαριστούμε για της γευστικές συνταγές που μας δίνετε

Είναι τέλειος το απόγευμα θα φτιάξω….

Ευχαριστώ πολύ για την παραδοσιακή αυτή συνταγή.Όταν ο καιρός θα είναι κατάλληλος θα την προσπαθήσω κ φυσικά θ αφήσω σχόλια.

Λυπάμαι για τα μικροπρεπή σχόλια του αναγνώστη πιο κάτω, Σεβασμός σημαινη κ Πολιτισμός,

Μπράβο σας!

Δεν την έφτιαξα. Και ούτε ξέρω πως γίνετε. Αλλά σε αυτόν που σχολίασε με άσχημο τρόπο, μήπως αυτός πρέπει να μάθει να μιλάει πρώτα; λίγο που έχω ψάξει σχεδόν κάθε περιοχή κάνει κάτι διαφορετικό στο τραχανά. Δε νομίζω αυτός που σχολίασε να ξέρει όλες τις Παρασκευές. Είναι καλό να δοκιμάζεις πράγματα κ να μην είσαι στενομυαλος

Πολύ ωραία θα προσπαθήσω να το φτιάξω ευχαριστώ.


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *