Οι περισσότεροι θεωρούν το πρασόρυζο ένα από τα πλέον ταπεινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, αλλά για μένα είναι ένα γαστρονομικά κορυφαίο πιάτο.
Για να είμαι ειλικρινής είναι απ’ τα φαγητά που δεν μαγειρεύω και πολύ συχνά αλλά μια δυο φορές το μήνα σίγουρα θα υπάρχει στο τραπέζι.
Το αστείο είναι πως κάθε φορά που σερβίρω πρασόρυζο θα το σχολιάσουν θετικά και πάντα με την ίδια έκπληξη, για το πώς ένα τόσο απλό φαγητό καταφέρνει να είναι τόσο νόστιμο.
Ομολογώ ότι είχα ένα προβληματισμό για το αν αξίζει τον κόπο να σας δώσω την συνταγή μου. Αλλά τελικά το αποφάσισα για τον εξής λόγο. Ψάχνοντας στο διαδίκτύο για συνταγές πρασόρυζου, διαπίστωσα ότι οι περισσότερες είχαν μακρινή σχέση με τη δική μου.
Με λίγα λόγια είδα πολλά υλικά, όπως σέλινο, ντομάτα, καρότα, τυρί, αλλαντικά, και κάθε λογής εξωτικά ή βαριά καρυκεύματα όπως κάρδαμο, μπαχάρι, δάφνη και άλλα.
Το δικό μου πρασόρυζο, είναι συνταγή της γιαγιάς Αθηνάς. Μια συνταγή απλή και απέριττη, σοφή και κομψή, παραδοσιακή και είναι γνωστό πως η παραδοσιακή κουζίνα διέπρεψε γιατί έδειχνε μεγάλο σεβασμό στα υλικά και στους συνδυασμούς τους.
Έτσι, τίποτα δεν έμπαινε τυχαία και ποτέ δεν προστίθεντο στοιχεία και γεύσεις σε ένα πιάτο, αν δεν υπήρχε λόγος. Κάθε παραδοσιακό πιάτο είναι η γιορτή ενός ή δύο κεντρικών υλικών και ό,τι άλλο μπει στη συνταγή, στόχο έχει μόνον να αναδείξει ή να συμπληρώσει αυτά τα κεντρικά υλικά.
Για αυτήν την απλότητα αποφάσισα να σας κάνω γνωστή τη συνταγή. Έτσι σας προκαλώ και σας προσκαλώ, αν δεν το ξέρετε έτσι το πιάτο ή αν ποτέ ως σήμερα δεν σας ήρθε η όρεξη για πρασόρυζο, να δοκιμάσετε την απλή αυτή συνταγή.
Εύκολη και απλή, παραδοσιακή ελληνική συνταγή με την ετοιμασία να παίρνει περί τα 15 λεπτά και το μαγείρεμα περί τη μισή ώρα. Αποτελεί ιδανική συνταγή για όλες τις εποχές του χρόνου. Ελπίζω να σας εκπλήξει ευχάριστα!
Υλικά:
- 1 φλ. τσαγιού ρύζι
- 4-5 πράσα
- 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- Λίγο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 μεγάλα ποτήρια ζωμό λαχανικών η νερό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- Χυμός λεμονιού από ένα ζουμερό λεμόνι
- 100 ml. ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και λίγο για σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόψτε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες…
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι ή περάστε το στο μούλτι.
Βάλτε το λάδι σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση.
Μόλις πάρει θερμοκρασία, ρίξτε το κρεμμύδι, ανακατέψτε καλά και προσθέστε την ζάχαρη.
Σε 3 λεπτά, προσθέστε το πράσο και σοτάρετε το μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 5 λεπτά, να αρχίσει να μαραίνεται…
Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετέ το μαζί με το μίγμα πράσου-κρεμμυδιού για 1 λεπτό.
Στη συνέχεια ρίξτε το νερό και ανακατέψτε καλά. Αφού πάρει βράση, προσθέστε τον άνηθο, τον δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατέψτε πάλι.
Στη συνέχεια χαμηλώστε την ένταση (να σιγοβράζει) και βάλτε το καπάκι στη κατσαρόλα.
Στα 15 περίπου λεπτά και καθώς το ρύζι έχει πιει το περισσότερο ζουμί στο φαγητό, προσθέστε το λεμόνι και ανακατέψτε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5 λεπτά…
Δοκιμάστε στο 20λεπτο να δείτε αν το ρύζι σας έχει γίνει και έχει μείνει ελάχιστο υγρό στη κατσαρόλα, που θα το πιει στη διάρκεια του φυσικού κρυώματος.
Αφαιρέστε το φαγητό απ’ τη φωτιά και διατηρείστε το σκεπασμένο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να είναι σε θερμοκρασία που μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις του. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και λεμόνι.
Σερβίροντας σε κάθε πιάτο προσθέστε αν θέλετε λίγο ελαιόλαδο, και οπωσδήποτε τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδέψτε το με φέτα.
Είμαι σίγουρη ότι όταν το δοκιμάσουν θα ακούσετε εκτός από επαίνους, και μυκηθμούς ικανοποίησης από τη λιτή νοστιμιά του συνδυασμού των γεύσεων και την φρεσκάδα των αρωμάτων…
Καλή επιτυχία φίλες μου!
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα ας πετάξουμε ότι περιττό βαραίνει τη ζωή μας γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά «Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βοή το ανέμου, ο ήχος της βροχής, η απαλότητα του χιονιού… Τίποτα άλλο…»
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση