Φίλες μου, η αλήθεια είναι ότι ενώ τρελαίνομαι για τη γεύση του, δεν το μαγειρεύω πολύ συχνά γιατί είναι λίγο μπελαλίδικο, ένα φαγητό που κατά τη γιαγιά Αθηνά «πρώτα το τρως και μετά το καταλαβαίνεις» .
Της έπεφτε, βλέπετε, κομματάκι βαρύ και το έτρωγε με «ρέγουλα και πάντα μεσημέρι»…
Για το μοσχαράκι στιφάδο σας μιλάω, που το μαγείρεψα, κατά παραγγελία φίλων, την προηγούμενη Κυριακή και μοσχομύρισε το σπίτι.
«Το θέλουμε με ολόκληρα κρεμμύδια, και μπόλικο μπούκοβο, ξέρεις εσύ…»
Μπορεί τα κρεμμύδια να φέρνουν δάκρυα στα μάτια, να μην είναι και ο καλύτερος σύμμαχος για δροσερή αναπνοή, σίγουρα όμως τέρπουν τον ουρανίσκο γι αυτό και χρησιμοποιούνται πολύ και με πολλούς τρόπους στην κουζίνα με κορυφαίο το στιφάδο.
Το στιφάδο είναι ένα φαγητό… Φαγητό, με όλη τη σημασία της λέξης, αρωματικό, παραδοσιακό, μαμαδίσιο, χορταστικό, χειμωνιάτικο.
Το τιμήσαμε όλοι είναι η αλήθεια και δεν μας έπεσε καθόλου βαρύ γιατί φρόντισα να καθαρίσω τα κρεμμύδια από βραδύς και να τα αφήσω να κολυμπάνε στο νερό όλη νύχτα. Μυστικό της κουμπάρας μου της Βούλας καλονοικοκυράς και άριστης μαγείρισσας.
Με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν τις γνωστές παρενέργειες και γίνονται ελαφριά και εύπεπτα…
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή γιατί αυτό το φαγητό εκτός από νόστιμο είναι και θρεπτικό, και αντιφλεγμονώδες και αντικαρκινικό, και φίλος της καρδιάς και των οστών, λόγω των κρεμμυδιών που είναι και το κύριο συστατικό του.
Βέβαια οι περισσότεροι όταν ακούμε τη λέξη στιφάδο ο νους μας πάει σε «λαγό στιφάδο» ή «κουνέλι στιφάδο».
Μπορεί όμως να μαγειρευτεί με όλα σχεδόν τα κρέατα, με γριβάδι και άλλα μεγάλα ψάρια, θαλασσινα, σουπιές, καλαμάρια, αλλά και χορτοφαγικό στιφάδο με μανιτάρια για όσους απέχουν από την κατανάλωση κρέατος.
Υλικά:
- 1 κιλό μοσχαράκι
- 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο (μέτρια)
- 2 ώριμες μεγάλες ντομάτες (τριμμένες)
- 1 κουτ. σούπ. ντοματοπελτέ
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- Πιπέρια: κόκκινο και μαύρο και μπαχάρια ολόκληρα
- ½ ποτήρι κρασιού ξύδι και ½ κρασί
- 1 φλυτζ. τσαγ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Μαϊντανός – ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τα κρεμμύδια από την προηγούμενη και βάλτε τα σε δοχείο με νερό. Αν τα κρεμμύδια είναι μεγάλα κόψτε τα σε φέτες και βάλτε τα στο νερό.
Προμηθευτείτε από το κρεοπώλη σας κρέας από μέρος του ζώου που είναι μαλακό. Εγώ προτιμώ «ελιά» γιατί βράζει ωραία και γίνεται «λουκούμι». Αν έχει και λίγο κοκκαλάκι ακόμα καλύτερα.
Κόψτε το σε κομμάτια.
Ζεστάνετε το μισό λάδι και “θωρακίστε” καλά το κρέας απ’ όλες τις πλευρές…
Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί τελείως το οινόπνευμα και να μείνουν μόνο τα αρώματα…
Κάντε χώρο στη μέση της κατσαρόλας και ρίξτε τον ντοματοπελτέ.
Αφήστε τον να τσιγαριστεί για λίγο ανακατεύοντας και προσθέστε το σκόρδο, τις ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη, τα μυρωδικά, τα πιπέρια, τα μπαχάρια…
Αλατίστε, αφήστε δύο-τρία λεπτά και ρίξτε αρκετό βραστό νερό.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για μία περίπου ώρα…
Σουρώστε τα κρεμμύδια. Αν θέλετε να γίνει το στιφάδο σας ακόμα πιο ελαφρύ, ζεματίστε τα για λίγο σε βραστό νερό.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο υπόλοιπο λάδι για ένα τεταρτάκι. Δεν χρειάζεται να πάρουν χρώμα.
Μόλις αρχίσει να μαλακώνει το κρέας προσθέστε τα κρεμμυδάκια στη κατσαρόλα και ρίξτε και το ξύδι.
Αφήστε να σιγοβράσει άλλη μια ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα…
Μετά, στρώστε απλά το τραπέζι, γεμίστε τα ποτήρια με αμυνταιώτικο κρασί και απολαύστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα αυτό το ελληνικότατο, μοναδικό, ευωδιαστό φαγητό.
Αν καλέσετε και φίλους ακόμα καλύτερα, γιατί φίλες μου δεν χρειάζεστε πολλά για να είστε καλά, μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το σύμπαν κρυμμένο στα πιο απλά πράγματα, ακόμα και σ’ ένα πιάτο καλομαγειρεμένο στιφάδο..!
Σας φιλώ αυγή.
Αφήστε μια απάντηση