Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - Συνταγή - ηχωμαγειρέματα

Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό…

Δεν φέρθηκε καλά ετούτη η Άνοιξη στις καρυδιές μας. Τις πέτυχε η ανοιξιάτικη παγωνιά επάνω στη ανθοφορία τους και τις τσάκισε. Για ένα διάστημα στέκονταν εκεί με τα γυμνά κλαδιά τους, υψωμένα προς τον ουρανό, χωρίς ίχνος ζωής, σαν μάνες που θρηνούσαν τα παιδιά τους…

Με το που ζέστανε όμως ο καιρός, ω του θαύματος, μικρά πράσινα φυλλαράκια άρχισαν να ξεπετιούνται, εδώ κι εκεί στην αρχή, και σιγά-σιγά φούντωσαν και γέμισαν ζωή και ομορφιά.

Εντάξει, μπορεί εφέτος να μην έχουμε τη σοδειά που περιμέναμε αλλά λιγοστά καρυδάκια βρήκα προστατευμένα κάτω από το πυκνό φύλλωμα και τα μάζεψα ίσα, ίσα για να φτιάξω υπέροχο λικέρ.

Το λικέρ καρύδι είναι ένα λικέρ ξεχωριστό, φίνο, αριστοκρατικό, με πολύ ιδιαίτερη γεύση και χαρακτήρα μοναδικό, όχι πολύ συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια.

Όμως πρέπει να γνωρίζετε πως είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ένα ποτό από καρύδια το χρησιμοποιούσαν σαν αντίδοτο κατά των δηλητηριάσεων. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα Ιταλοί μοναχοί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις θεραπευτικές ιδιότητες των καρυδιών και δημιούργησαν ένα απολαυστικό γλυκό ποτό που θεωρείται πρόγονος του σημερινού λικέρ.

Θυμάμαι πως όταν είχαμε κοιλόπονο η γιαγιά Αθηνά μας έδινε να πιούμε μονοκοπανιά ένα σφηνάκι καρυδάτο λικεράκι και ο πόνος έκανε φτερά. Η μαμά μου το έφτιαχνε κάθε χρόνο με τσίπουρο αλλά εγώ το δοκίμασα με βότκα και πρόσθεσα και λίγο κονιάκ.

Κατά την άποψή μου βγήκε καλύτερο. Το τσίπουρο έχει έντονη μυρωδιά και γεύση και καπελώνει αυτήν του καρυδιού σε αντίθεση με τη βότκα που είναι άοσμη.

Προλαβαίνετε να το φτιάξετε… Δεν χρειάζονται ειδικές ικανότητες.

Γίνεται πολύ εύκολα, και γρήγορα αρκεί να βρείτε καρυδάκια αγίνωτα. Επιβάλλεται να είναι τρυφερά και μικρά στο μέγεθος μεγάλης ελιάς. Και με λίγο μεγαλύτερα όμως θα γίνει η δουλειά, μόνο που το αποτέλεσμα γευστικά θα έχει μεγαλύτερη ένταση.

Δείτε και τις συνταγές για λικέρ μανταρίνι ή λικέρ φράουλα ή λικέρ ρόδι ή λικέρ αρμπαρόριζα

Τι θα χρειαστείτε για το στάδιο της προετοιμασίας του λικέρ:

  • 18-20 καρύδια φρέσκα και τρυφερά
  • 750 ml. βότκα και 250 ml. κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Φλούδα από ένα λεμόνι ακέρωτο

Για το σιρόπι:

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml. νερό
  • Χυμός λεμονιού
  • Φλούδα από ½ λεμόνι

Πώς θα το φτιάξετε:

Εφοδιαστείτε με γάντια μιας χρήσεως γιατί θα χρειαστεί να χαράξετε τα καρυδάκια και ο χυμός τους βάφει και δεν ξεβάφει εύκολα.

Να σας πω και τούτο, δοθείσης ευκαιρίας, η μαμά μου έβαφε με καρυδόφλουδες μάλλινη κλωστή και μας έπλεκε ωραιότατα πουλόβερ. Το χρώμα ήταν ανεξίτηλο…

Πλύντε και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας τα καρυδάκια και μ’ ένα μαχαίρι, χαράξτε τα βαθιά σε τρεις-τέσσερις μεριές…

Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 1
καρυδάκια
Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 2
Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 3

Βάλτε τα χαραγμένα καρυδάκια σε καθαρό και στεγνό, γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 4

Ρίξτε τη βότκα και το κονιάκ, το ξύλο κανέλας και λεμονόφλουδα.

Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 5
βότκα
Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 8
Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 10
φλούδα λεμονιού
Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 11
ξυλάκι κανέλας
Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 13
κονιάκ

Κλείστε το καλά με το καπάκι και αφήστε το σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος για 40 μέρες ή και περισσότερο.

Όσο περισσότερο καθίσει τόσο εντονότερη θα είναι η γεύση και τόσο πιο σκούρο το χρώμα…

Λικέρ Καρύδι, το Ιαματικό - 14

Μετά από 40 μέρες είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο.

Βάλτε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και βράστε τα για 3-4 λεπτά (μετρήστε από την ώρα που θα πάρουν βράση).

Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίξτε και τον χυμό του λεμονιού.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως. Αφαιρέστε από το ποτό τα καρυδάκια, τη λεμονόφλουδα και την κανέλα.

Σουρώστε το σε σουρωτήρι που έχετε τοποθετήσει βαμβάκι. Πετάξτε το βαμβάκι και επαναλάβετε τη διαδικασία ξανά και ξανά για να είστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα…

Ανακατέψτε το σουρωμένο ποτό με το κρύο σιρόπι, κλείστε το βάζο και φυλάξτε το σε σκιερό μέρος για άλλες 4-5 μέρες, ανακινώντας το ελαφρά, τρεις-τέσσερις φορές την ημέρα.

Σουρώστε άλλη μία φορά, αν χρειάζεται και μετά είναι πανέτοιμο για να το προσφέρετε σε φίλους και γνωστούς ή να το απολαύσετε, σκέτο ή με παγάκια, μόνη-ος, παρέα με τον υπέροχο εαυτό σας!

Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Πού και πού, είναι καλό να μένεις μόνη με τον εαυτό σου, πίνοντας ένα λικεράκι. Θα σου αποκαλύψει πράγματα που ούτε μπορείς να φανταστείς…»

Σας φιλώ αυγή.

Σημείωση: Το πρώτο στάδιο του λικέρ το έκανα χθες και αναρτώ τις φωτογραφίες. Για το δεύτερο στάδιο θα κάνετε υπομονή σαράντα μερούλες οπότε θα έχετε στη διάθεσή σας και τις άλλες φωτογραφίες…Save


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

4,7
4,7 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 3 αξιολογήσεις)
Τέλεια67%
Πολύ καλή33%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Εξαιρετικό!

Εξαιρετικά περιγραφική καλογραμμένη τρυφερή σωστή .

Αναλυτική και υπέροχη η συνταγή σου. Τώρα που τα καρύδια είναι γινομένα θα βγει καλό το λικέρ ή να περιμένω του χρόνου όταν είναι ακόμα μικρά;;


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:


Δημοσιεύτηκε στις:

σε:

,

από:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *