Τα υγρά χωράφια σου περιβόλι με ροδιές (Άσμα Ασμάτων)
Πέστε μου, είναι η τρελή ροδιά που ξεφωνίζει την καινούργια ελπίδα που ανατέλλει;
…………………………………..
πέστε μου είναι η τρελή ροδιά που σκιρτάει στο φως σκορπίζοντας το καρποφόρο
γέλιο της με ανέμου πείσματα και ψιθυρίσματα,
……………………………………………………………………………
πέστε μου είναι η τρελή ροδιά που σπαρταράει με φυλλωσιές νιογέννητες τον όρθρο
ανοίγοντας όλα τα χρώματα ψηλά με ρίγος θριάμβου; ( Τρελλή Ροδια Οδυσσέας Ελύτης)
Το ρόδι είναι ένα φρούτο με αρχέγονη ιστορία που τα μοναδικά χαρακτηριστικά του το έχουν κάνει σύμβολο.
Είναι ένα φρούτο όμορφο κατ’ αρχήν, με υπέροχο ροδοκόκκινο χρώμα με τον κάλυκα που έχει στην κορυφή να μοιάζει με κορώνα ή στέμμα.
Στο εσωτερικό του επίσης το ρόδι είναι μοναδικό, χωρισμένο σε πολλά «διαμερίσματα» με κίτρινα χωρίσματα, που έχουν «θήκες» για τους ζουμερούς, λαμπερούς, κατακόκκινους καρπούς που μοιάζουν με πολύτιμες χάντρες και διάφανες μεμβράνες που τους προστατεύουν.
Το ανοιγμένο ή σπασμένο ρόδι δίνει με το πλούσιο εσωτερικό του μια υπέροχη εικόνα αφθονίας, ενώ το κόκκινο χρώμα των ζουμερών και γευστικών καρπών του συμβολίζει την ευτυχία, τους χυμούς του ‘Ερωτα, αλλά και την αιωνιότητα.
Το ρόδι ήταν ανέκαθεν σύμβολο της γονιμότητας, της ευημερίας, της ευκαρπίας και της καλοτυχίας. Εδώ και πολλούς αιώνες την ημέρα της Πρωτοχρονιάς η παράδοση θέλει να υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας για καλή τύχη.
Το ρόδι επίσης είναι σύμβολο ζωής, αναγέννησης και ζευγαρώματος, το σπάνε και στους γάμους για γονιμότητα, ευημερία και καλοτυχία στο νέο ζευγάρι και όχι μόνο στη χώρα μας.
Στην Κίνα συνηθίζεται να δίνεται ένα κεραμικό ρόδι ως γαμήλιο δώρο, ενώ οι Βεδουίνοι σπάνε ρόδια και τα ρίχνουν μέσα στη σκηνή των νεόνυμφων για να φέρουν γονιμότητα.
Καρπός λοιπόν το ρόδι της αιωνιότητας, της αφθονίας, της γονιμότητας, της καλοτυχίας, του πλούτου, του έρωτα, αλλά και των νεκρών ή του θανάτου μιας και έχει συνδεθεί με το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.
Η Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας, πανάρχαιας θεάς της γονιμότητας (Δη-τη-Μήτρα), αθώα και έφηβη, μάζευε με τις φιλενάδες της λουλούδια στους αγρούς. Την είδε ο Πλούτωνας, θεός του κάτω κόσμου, την ερωτεύτηκε και την πήρε μαζί του.
Με την αρπαγή της Περσεφόνης έπαψε όμως η «Δη-τη-Μήτρα»να καρπίζει και οι άνθρωποι δεν είχαν πια να φάνε.
Έτσι, αναγκάστηκαν οι Θεοί να επέμβουν, ώστε να επιστρέψει η Περσεφόνη. Για να τη δέσει με τον Αδη όμως ο Πλούτωνας, της δίνει να φάει επτά σπόρους ροδιού.
Από τότε η Περσεφόνη, περνάει κάποιους μήνες στον κάτω κόσμο, την εποχή που ησυχάζει η Φύση, για να γυρίσει πάλι πίσω στον πάνω κόσμο, φέρνοντας μαζί της τον πλούτο του Πλούτωνα, τη γονιμότητα και την πανσπερμία.
Στη διάρκεια των εορτών της Δήμητρας, κατά τα “Θεσμοφόρια”, οι Αθηναίες έτρωγαν τα μικροσκοπικά λαμπερά σπόρια για να αποκτήσουν γονιμότητα και ευημερία. Οι ιερείς της Δήμητρας, στην Ελευσίνα, οι Ιεροφάντες, κατά την διάρκεια των μεγάλων μυστηρίων στεφανώνονταν με κλαδιά ροδιάς.
Το φρούτο το ίδιο απαγορευόταν στους μύστες γιατί, ως σύμβολο της γονιμότητας, φέρει την ιδιότητα να κάνει να κατεβαίνουν οι ψυχές στη σάρκα.
Οι μύθοι γύρω από τη ροδιά στην Αρχαία Ελλάδα είναι πολλοί, καθώς το δένδρο και οι καρποί του ήσαν αφιερωμένα στην Αφροδίτη, στην Περσεφόνη, στη Δήμητρα, στην Αθηνά και στην Ήρα.
Η Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή του ροδιού μιας και, όπως μας λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο. Η Ήρα, η μητέρα των Θεών, θεωρείται η προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας και η ίδια κρατάει στο δεξί της χέρι ένα ρόδι.
Στο ναό της Ήρας στο Άργος, λέγεται ότι ο Παυσανίας θαύμασε το χρυσελαφάντινο άγαλμα τη θεάς που κρατούσε στο χέρι της ένα ρόδι.
Το ρόδι είναι ένα από τα 7 αντικείμενα που επεδείκνυε ο Ιεροφάντης σε αυτούς που επρόκειτο να μυηθούν στα Ελευσίνια Μυστήρια.
Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια, ότι καλλιεργούσαν ροδιές στους κήπους του Βασιλιά Αλκίνοου στο νησί των Φαιάκων, ενώ ο Θεόφραστος αναφέρει τη ροδιά με τα ονόματα «ροιά» και «ρόα».
Ο πιο παλαιός μύθος είναι ίσως αυτός που συνδέει την Ροδιά με τον Ωρίωνα. Ο Ωρίων, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστερισμούς, ήταν ένας πελώριος Γίγας, γιος της Γης και ξακουστός για την ομορφιά του.
Ήταν λέει, άξιος κυνηγός και σκότωνε τ’ αγρίμια με χάλκινο ρόπαλο. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ωρίων παντρεύτηκε τη Σίδη, αλλά δεν στάθηκε τυχερός, καθώς η Σίδη παινεύτηκε πως είναι πιο όμορφη από την Ήρα και για τιμωρία η θεά την έστειλε στον κάτω κόσμο όπου μεταμορφώθηκε σε Ροδιά.
Tο ρόδι είναι σύμβολο ανάστασης και ζωής στον Xριστιανισμό και στην Xριστιανική τέχνη συμβολίζει την ελπίδα…
Καρπός ζωής, ζουμερός και νόστιμος στην πραγματικότητα, το ρόδι σκορπάει τους λαμπερούς κόκκινους σπόρους του στο κατώφλι της καινούριας χρονιάς, με την ελπίδα και την προσδοκία να είναι λαμπερή, «νόστιμη», ανέφελη και ευτυχισμένη.
Αν θέλετε να φυλακίσετε τις πολύτιμες ιδιότητες αυτών των λαμπερών σπόρων μέσα σε ένα μπουκάλι φτιάξε εύκολα και γρήγορα αυτό το υπέροχο λικέρ και τσουγκρίστε ποτήρια ανταλλάσσοντας ευχές με όσους αγαπάτε.
(Δείτε άλλη μια συνταγή για λικέρ ρόδι)
Τι θα χρειαστείτε:
- 5 φλ. τσαγ. ροδόσπορους
- 5 φλ. τσαγ. βότκα ή τσίπουρο
- 4 φλ. τσαγ. ζάχαρη
- Χυμό από δύο λεμόνια
- 2-3 ξυλάκια κανέλας
Πώς θα το φτιάξετε:
Είναι ίσως από τα πιο εύκολα λικέρ που έχετε φτιάξει ποτέ γι αυτό μη διστάσετε καθόλου. Προμηθευτείτε ρόδια από την λαϊκή που είναι άφθονα αυτήν την εποχή και ξεκινήστε.
Ίσως η πιο δύσκολη δουλειά είναι να βγάλετε τους ροδόσπορους αλλά και γι αυτό σας έχω τη λύση.
Αφού καθαρίσετε τα ρόδια, συγκεντρώστε τους σπόρους σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέστε το τσίπουρο ή τη βότκα και τη ζάχαρη και βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι.
Μόλις αρχίσει να βράζει κλείστε το μάτι και ρίξτε τα ξύλα της κανέλας και τον χυμό λεμονιού.
Κλείστε με το καπάκι την κατσαρόλα και το ξεχάστε τη για ένα εικοσιτετράωρο.
Μέσα σε αυτό το διάστημα το οινοπνευματώδες θα έχει πάρει ένα ωραιότατο λαμπερό ρόδινο χρώμα.
Στραγγίστε σε σουρωτήρι, πετάξτε τους σπόρους και μετά περάστε το λικέρ από φίλτρο του καφέ για να γίνει διαυγές και κρυστάλλινο.
Αν δεν έχετε φίλτρο του καφέ βάλτε χαρτί κουζίνας σε ένα χωνί. Θα κάνει την ίδια δουλειά, μόνο που θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.
Χωρίς πολύ κόπο θα έχετε ένα λικέρ με λαμπερό ρόδινο χρώμα, υπέροχη γεύση που κλείνει μέσα του τα μυστικά ενός καρπού που αποτελεί αιώνες τώρα, σύμβολο υγείας, ευτυχίας, ευδαιμονίας και γονιμότητας.
Καλή επιτυχία φίλες μου, καλόπιοτο το λικεράκι και στην υγειά σας.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να θυμάστε αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Ο σκοπός της ζωής είναι μια ζωή με σκοπό….»
Σας φιλώ αυγή
Πώς θα καθαρίσετε εύκολα το ρόδι
Χαράξτε το ρόδι στην μέση περιμετρικά με ένα κοφερό μαχαιράκι.
Προσέξτε να μην πάει το μαχαίρι πολύ βαθιά και πληγωθούν οι σπόροι.
Χωρίστε το ρόδι στη μέση.
Πάρτε ένα μπολ για να συγκεντρώσετε τους σπόρους.
Με ένα κουτάλι βαρύ χτυπάτε με δύναμη πρώτα το ένα μισό του ροδιού και μετά το άλλο.
Οι σπόροι θα πέσουν εύκολα και γρήγορα.
Αφήστε μια απάντηση