Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 9

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα

Η κολοκυθόπιτα που σας προτείνω φίλες μου δεν είναι σαν τις κλασσικές πίτες που φτιάχνουμε ανοίγοντας φύλλο. Είναι όμως εντυπωσιακή και νόστιμη.

Οι δικοί σας θα ξετρελαθούν, αλλά και σ’ ένα πιο επίσημο γεύμα θα  εντυπωσιάσει και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη όταν την προσφέρετε σαν πρώτο πιάτο στους καλεσμένους σας.

Δείτε και την συνταγή για κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο (μπατσίνα)!

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 10

Υλικά:

  • 6-7 φύλλα κρούστας ή 9 φύλλα Βηρυτού
  • Λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό κολοκυθάκια καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Λίγος φρέσκος ή ξερός δυόσμος

Για την κρέμα:

  • 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν θέλετε, χρησιμοποιήστε καλαμποκάλευρο)
  • ¼ του βιτάμ (συσκευασίας βούτυρο)
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλυτζ. τσαγ. φέτα θρυμματισμένη
  • 1 φλυτζ. τσαγ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

https://youtu.be/1pe1Un02dV4

Σ’  ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα κομμένα κολοκυθάκια.

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και όταν ροδίσουν, αποσύρουμε από το μάτι το τηγάνι, τα αδειάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ή στο τρυπητό που στραγγίζουμε τα μακαρόνια για να στραγγίξουν…

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 1
ελαιόλαδο + κρεμμύδι + κολοκυθάκια

Κρέμα:

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι ώσπου να αρχίσει να μοσχομυρίζει το αλεύρι.

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.

Απομακρύνουμε από το μάτι την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα αυγά και στη συνέχεια τα τυριά.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 2
τυρί φέτα + κεφαλοτύρι

Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα.

Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο κρούστας και με ένα πινέλο τα αλείφουμε ελαφρά με το λιωμένο βούτυρο και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο προσπαθώντας να καλύπτουμε με προσοχή το εσωτερικό της φόρμας έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο φύλλο έξω από τη φόρμα…

Αφού απλώσουμε όλα τα φύλλα ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με τον μισό δυόσμο.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 4

Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα κολοκυθάκια με την κρέμα και τον υπόλοιπο δυόσμο, απλώνουμε το μίγμα πάνω από τα κολοκυθάκια και κλείνουμε την πίτα γυρνώντας τα φύλλα της ζύμης προς τα μέσα έτσι που να σκεπάζουν καλά τη γέμιση.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 3
Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 5
Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα…

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 7

Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα είναι νόστιμη…

Κολοκυθόπιτα αλμυρή σε φόρμα - 8

Καλή επιτυχία φίλες μου και ως την επόμενη συνταγή, καλά να περνάτε!

Σας φιλώ, αυγή.


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

0,0
0,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Δεν υπάρχουν ακόμα βαθμολογίες. Γίνε ο/η πρώτος/η που θα βαθμολογήσει…


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *