Η κολοκυθόπιτα που σας προτείνω φίλες μου δεν είναι σαν τις κλασσικές πίτες που φτιάχνουμε ανοίγοντας φύλλο. Είναι όμως εντυπωσιακή και νόστιμη.
Οι δικοί σας θα ξετρελαθούν, αλλά και σ’ ένα πιο επίσημο γεύμα θα εντυπωσιάσει και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη όταν την προσφέρετε σαν πρώτο πιάτο στους καλεσμένους σας.
Δείτε και την συνταγή για κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο (μπατσίνα)!
Υλικά:
- 6-7 φύλλα κρούστας ή 9 φύλλα Βηρυτού
- Λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό κολοκυθάκια καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Λίγος φρέσκος ή ξερός δυόσμος
Για την κρέμα:
- 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν θέλετε, χρησιμοποιήστε καλαμποκάλευρο)
- ¼ του βιτάμ (συσκευασίας βούτυρο)
- 1 λίτρο γάλα
- 1 φλυτζ. τσαγ. φέτα θρυμματισμένη
- 1 φλυτζ. τσαγ. τριμμένο κεφαλοτύρι
- 2 αυγά ολόκληρα
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σ’ ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα κομμένα κολοκυθάκια.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και όταν ροδίσουν, αποσύρουμε από το μάτι το τηγάνι, τα αδειάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ή στο τρυπητό που στραγγίζουμε τα μακαρόνια για να στραγγίξουν…
Κρέμα:
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι ώσπου να αρχίσει να μοσχομυρίζει το αλεύρι.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Απομακρύνουμε από το μάτι την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα αυγά και στη συνέχεια τα τυριά.
Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα.
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο κρούστας και με ένα πινέλο τα αλείφουμε ελαφρά με το λιωμένο βούτυρο και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο προσπαθώντας να καλύπτουμε με προσοχή το εσωτερικό της φόρμας έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο φύλλο έξω από τη φόρμα…
Αφού απλώσουμε όλα τα φύλλα ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με τον μισό δυόσμο.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα κολοκυθάκια με την κρέμα και τον υπόλοιπο δυόσμο, απλώνουμε το μίγμα πάνω από τα κολοκυθάκια και κλείνουμε την πίτα γυρνώντας τα φύλλα της ζύμης προς τα μέσα έτσι που να σκεπάζουν καλά τη γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα…
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα είναι νόστιμη…
Καλή επιτυχία φίλες μου και ως την επόμενη συνταγή, καλά να περνάτε!
Σας φιλώ, αυγή.
Αφήστε μια απάντηση