Πριν δυο τρεις μέρες διάβασα ένα άρθρο σε κάποιο περιοδικό που αναφερόταν σε ένα από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα μας, το γιαούρτι.
Το άρθρο ανάμεσα στα άλλα πληροφορούσε ότι το γιαούρτι, είναι στη μόδα διεθνώς και ότι τα τελευταία χρόνια στην Αμερική κάνει θραύση το greek yoghurt, το ελληνικό γιαούρτι.
Μάλιστα ετοιμάζονται να το βάλουν στα σχολεία τους σαν κολατσιό των μαθητών!
Το καλό γιαούρτι, το γνωρίζετε άλλωστε φίλες μου, είναι πηγή υγείας και ευεξίας. Είναι αξεπέραστο σκέτο ή σερβιρισμένο με μέλι και λίγα καρύδια, ή με κάποιο από τα υπέροχα γλυκά μας του κουταλιού.
Όμως ήδη από τη δεκαετία του 1960 οι νοικοκυρές το συνδυάζουν με διάφορα προϊόντα της αγοράς όπως τον ζελέ, το ζαχαρούχο γάλα τις κομπόστες κ.α και φτιάχνουν δροσερά γλυκάκια, απολύτως καλοκαιρινά.
Να μην ξεχνάμε και το γιαουρτοπαγωτό που είναι και πολύ της μόδας τώρα τελευταία!
Εγώ πολύ συχνά συνδυάζω το γιαούρτι με ζαχαρούχο γάλα και φτιάχνω μια εύκολη, την ευκολότερη ίσως, γλυκόξινη κρέμα του κόσμου.
Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο όταν έχω τραπέζι και δεν θέλω να κουραστώ με κάτι πολύπλοκο, αυτή η δροσιστική κρεμούλα με βγάζει ασπροπρόσωπη γιατί τρώγεται ευχάριστα από όλους.
Δοκιμάστε να την φτιάξετε.
Αν η ποσότητα των υλικών σας φαίνεται μεγάλη δοκιμάστε με την μισή. Αν σας αρέσει το γιαούρτι δείτε και αυτό το ελαφρύ γλυκό γιαουρτιού στο πι και φι…
Yλικά:
- 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- Το ξύσμα και το χυμό 3 μεγαλούτσικων λεμονιών ή 4 μικρών
- 1 κούπα τριμμένα κουλουράκια ή παξιμαδάκια, ή σπιτικά μπισκότα, ή μπισκότα τύπου πτι μπερ ή digestive.
Για το γαρνίρισμα:
- Τριμμένο καραμελωμένο αμυγδαλάκι ή τριμμένη σοκολάτα, και γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδα.
Εκτέλεση:
Βάλτε το γιαούρτι σε ένα μπολ.
Προσθέστε το ζαχαρούχο και το ξύσμα λεμονιού…
Ανακατέψτε καλά-καλά με ένα κουτάλι (όχι με το μίξερ), ώσπου να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Συνεχίστε ρίχνοντας λίγο-λίγο και με προσοχή τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας απαλά.
Το λεμόνι εκτός από τη γεύση που προσδίδει έχει την ιδιότητα να σφίγγει τα γλυκά με γιαούρτι και να σταθεροποιεί την κρέμα.
Βάλτε το μίγμα στο ψυγείο και αφήστε το για μια ωρίτσα.
Εν τω μεταξύ τρίψτε τα μπισκότα ή τα κουλουράκια και στήστε το γλυκό σας σε ατομικές μερίδες, σε ψηλά ή χαμηλά ποτηράκια ή μπολάκια με τον παρακάτω τρόπο…:
Βάλτε 1-2 κουταλιές κρέμα γιαουρτιού και μετά καλύψτε με 1-2 κουταλάκια μπισκότο και μετά ξανά κρέμα.
Πασπαλίστε με καραμελωμένο τριμμένο αμύγδαλο, ή άλλον τριμμένο ξηρό καρπό ή τριμμένη σοκολάτα και τέλος γαρνίρετε με κομματάκια γλυκό κουταλιού.
Αφήστε άλλη μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και σερβίρετε.
Αν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα του λεμονιού, ελαττώστε την αλλά ελάχιστα. Το γιαουρτογλυκάκι είναι ευχάριστα ξινό και του πάει αυτή η… ξινίλα, ιδιαίτερα αν το σερβίρετε σαν επιδόρπιο.
Μπορείτε να το ετοιμάστε και από την προηγούμενη. Το μπισκότο απορροφά την όποια υγρασία του γιαουρτιού και είναι πολύ καλό, ίσως και καλύτερο.
Καλή επιτυχία φίλες μου!
Ως την επόμενη συνταγή προσέχετε τους πολύτιμους εαυτούς σας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και τα προβλήματα πολλά αλλά όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Δεν κερδίζεις τίποτα με το τα να στεναχωριέσαι. Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις χωρίς να χρειάζεται καν τις ερωτήσεις…»
Σας φιλώ αυγή…
Αφήστε μια απάντηση