Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 51

Αφράτο, Τυρένιο Χριστόψωμο

Χριστόψωμο το λένε, γιατί είναι του Χριστού το ψωμί. Καμωμένο από όλα εκείνα τα καλούδια που υπήρχαν στο κελάρι του κάθε νοικοκύρη: αλεύρι, μαγιά, αυγά, ζάχαρη, λάδι, καρύδια, αμύγδαλα, κανελογαρύφαλλο, κόλιαντρο, γλυκάνισο, ροδόνερο.

Κάθε τόπος είχε το δικό του Χριστόψωμο, προσφορά προς το Χριστό που γεννιέται την Άγια Νύχτα.

Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει…“, λέγανε καθώς ανακατεύανε τα υλικά.

Η νοικοκυρά έφτιαχνε το «ψωμί του Χριστού» την παραμονή των Χριστουγέννων, με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά, από ξερό βασιλικό.

Αφού έπλαθε το Χριστόψωμο άφηνε κατά μέρος ένα κομμάτι ζυμάρι. Το έφτιαχνε ζυμαρένια κορδόνια με τα οποία το διακοσμούσε…

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 53

Η γιαγιά Αθηνά δεν έφτιαχνε ένα, αλλά πολλά χριστόψωμα, ένα για κάθε σπίτι συγγενικό. Τα έφτιαχνε μάλιστα με μαγιά από ρεβύθι. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία μιας και η μαγιά από ρεβύθι απαιτούσε μαεστρία και εμπειρία για να πετύχει.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 50

Τα μοσχομυριστά ρεβυθοχριστόψωμα τα μοιράζαμε εμείς τα παιδιά πρωί-πρωί, πριν ακόμα χαράξει η άγια μέρα. Ξεχυνόμασταν στους χιονισμένους δρόμους, ντυμένοι στα ζεστά κρατώντας στο χέρι ωραίες πετσετούλες κεντημένες, που είχαν μέσα τυλιγμένο το χριστόψωμο μαζί με καρύδια, μανταρίνια και κάστανα.

Τα πηγαίναμε στα συγγενικά σπίτια και εκεί μας υποδέχονταν με χαρές αγκαλιές φιλιά και ευχές και το καλύτερο, μας έβαζαν ένα νόμισμα στο χέρι. Όχι τίποτε σπουδαίο. Τις περισσότερες φορές ήταν μια δραχμούλα ή ένα δίφραγκο αλλά για εμάς ήταν θησαυρός μεγάλος…

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 52

Το χριστόψωμο το δικό μου δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της γιαγιάς Αθηνάς. Όλο λέω να επιχειρήσω να φτιάξω εκείνη τη ρεβυθομαγιά αλλά δεν το έχω τολμήσει μέχρι τώρα.

Όμως σας βεβαιώνω πως είναι ένα χριστόψωμο εύκολο, ιδιαίτερα νόστιμο και πετυχαίνει πάντα. Φτιάξτε το απλά και μόνο για το έθιμο.

Θα κάνει καλό και σε εσάς και σε όσους αγαπάτε να φέρετε, μέρες που είναι, λίγη παράδοση στο σπίτι…

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 49

Τι θα χρειαστείτε:

  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml. γάλα
  • 2 αυγά
  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 25 γρ. μπυρομαγιά νωπή
  • 30 ml. σπορέλαιο
  • 200 γρ. φέτα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • Λίγο αλάτι

Πώς θα το φτιάξετε:

Χλιαρώστε λίγο από το γάλα και διαλύστε σε αυτό τη μπυρομαγιά με τη ζάχαρη.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 3
μαγιά νωπή + ζάχαρη
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 4
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 5
γάλα

Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα, τα δύο αυγά και ανακατέψτε…

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 6
αυγά
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 8
γάλα

Συνεχίστε το ανακάτεμα προσθέτοντας το γιαούρτι, το σπορέλαιο και το αλάτι.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 9
γιαούρτι
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 12
σπορέλαιο
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 11

Ρίξτε στο υγρό μίγμα πρώτα το μισό αλεύρι, ανακατέψτε με ένα πηρούνι και συνεχίστε, ρίχνοντας σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 13
αλεύρι
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 14

Ανακατέψτε με τα χέρια σας ώσπου να πετύχετε μια ζύμη ελαστική. Ίσως να χρειαστείτε λίγο ακόμα αλευράκι.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 15

Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα…

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 16

Ρίξτε στο σκεύος που ζυμώσατε λίγο σπορέλαιο, βάλτε μέσα το ζυμάρι και αλείψτε και την επιφάνεια του ζυμαριού επίσης με σπορέλαιο.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 19
σπορέλαιο

Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά…

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 20

Αλευρώστε μια επίπεδη επιφάνεια και ζυμώστε εκεί τη ζύμη ελαφριά και μετά απλώστε τη με έναν πλάστη σε μακρόστενο φύλλο…

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 21
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 22
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 23
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 24

Αλείψτε την επιφάνεια με το βούτυρο και πασπαλίστε με τριμμένη φέτα.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 25
βούτυρο
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 26
τυρί φέτα

Τυλίξτε το φύλλο σε ρολό…

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 28

Κόψτε τη μία άκρη και κρατήστε την. Τοποθετήστε το ρολό σε ένα ταψάκι αλειμμένο με βούτυρο.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 29
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 30

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το ρολό ακτινωτά σε κομμάτια, προσέχοντας όμως να μην το κόψετε μέχρι την άκρη.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 32

Γυρίστε το πρώτο κομμάτι προς το κέντρο του ταψιού.

Αφήστε το δεύτερο κομμάτι και γυρίστε το τρίτο, το πέμπτο και ούτω καθ’ εξής. Τα ζυγά κομμάτια που έμειναν απλά γυρίστε τα στο πλάι.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 33
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 34
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 35

Το χριστόψωμο θα πάρει έτσι ένα ωραίο σχήμα που θα μοιάζει κάπως σαν πλεξούδα.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 36

Το κομμάτι ζύμης που έχετε αφήσει στην άκρη, κόψτε το σε δύο κομμάτια.

Ανοίξτε ελαφρά το κέντρο του ταψιού και βάλτε τα μέσα το ένα πάνω στο άλλο.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 37
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 38
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 40

Αλείψτε το χριστόψωμο με χτυπημένο κρόκο αυγού και πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 42
κρόκος αυγού
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 41
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 43
σουσάμι
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 44

Ψήστε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα περίπου ώσπου να ροδίσει…

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 45

Βγάλτε το από τον φούρνο, καλύψτε το με μια πετσέτα και αφήστε το να κρυώσει.

Κόψτε αυτό το αφράτο, τυρένιο, μοσχομυριστό χριστόψωμο την άγια μέρα της γέννησης του Χριστού και μοιράστε το σε όλα μέλη της οικογένειας και σε όσους παραβρίσκονται στο τραπέζι σας όπως το θέλει η παράδοση.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 46
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 55
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 53

Ευχηθείτε και προσευχηθείτε όλοι μαζί για υγεία και δύναμη…

Άλλωστε το χριστόψωμο, το ψωμί του Χριστού, συμβολίζει την ένωση των μελών της οικογένειας και γενικότερα των ανθρώπων και των λαών.

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 47
Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 56

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα. Έως το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού, να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας.

Αγαπήστε την εικόνα που βλέπετε στον καθρέφτη σας και μην αφήνετε κανέναν, μα κανέναν, να σας κάνει να αισθανθείτε μειονεκτικά.

Πείτε αυτό που έλεγε συχνά η γιαγιά Αθηνά: «Η ευτυχία μου είμαι εγώ. Όχι εσύ. Όχι μόνο γιατί εσύ μπορεί να είσαι περαστική ή περαστικός, αλλά και επειδή θέλεις να με κάνει να είμαι αυτό που δεν είμαι. …»

Αφράτο, τυρένιο, Χριστόψωμο - 48

Σας φιλώ αυγή


Αυτόματες ειδοποιήσεις ηχωμαγειρέματα:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για άμεση εγγραφή στις αυτόμ. ειδοποιήσεις…

Βαθμολογήστε αυτήν τη συνταγή / σελίδα, από 1 έως 5 αστέρια:


Συνολική βαθμολογία μέχρι τώρα:

0,0
0,0 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 0 αξιολογήσεις)
Τέλεια0%
Πολύ καλή0%
Μέτρια0%
Φτωχή0%
Κακή0%


Είπαν για αυτήν τη συνταγή / σελίδα:

Δεν υπάρχουν ακόμα βαθμολογίες. Γίνε ο/η πρώτος/η που θα βαθμολογήσει…


Για περισσότερες συνταγές από τα ηχωμαγειρέματα επιλέξτε μια από τις βασικές κατηγορίες:


…ή δοκιμάστε την αναζήτηση:


…ή επιλέξτε κάποια από τις λέξεις-κλειδιά:


Κάντε την 100% δωρεάν εγγραφή στα ηχωμαγειρέματα!

Συμπληρώστε την διεύθυνση email σας παρακάτω:


Βρείτε μας στα social:


Φτιάξτε οποιαδήποτε παραδοσιακή πίτα, δείτε το βίντεο:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *