Τα μυρμήγκια, αυτά τα μικροσκοπικά, ευφυή, μαυριδερά έντομα που ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες, τα γνωρίζουμε όλοι μας.
Εμφανίζονται ξαφνικά, κατά χιλιάδες, από το πουθενά, μόλις ζεστάνει κάπως ο καιρός, και κάνουν την επέλασή τους με σκοπό να κατακτήσουν ότι βρεθεί στο διάβα τους.
Βουτάνε με αυτοθυσία στο βάζο με τη μαρμελάδα ή το μέλι που ξεχάστηκε ανοιχτό στον πάγκο, επιτίθενται στο μισοτελειωμένο φαγητό που έμεινε ξεσκέπαστο ή τρυπώνουν στο κέικ που έμεινε εκτεθειμένο και του αλλάζουν τα… φώτα και την εμφάνιση.
Υποψιάζομαι πως κάπως έτσι θα πρέπει να βγήκε και το όνομα του…. “μυρμηγκάτου”, αυτού του παλιομοδίτικου γλυκού, που προσωπικά το είχα τελείως ξεχάσει.
Προχθές όμως που σκάλιζα τα κιτάπια μου ξέθαψα τη συνταγή που με είχε βγάλει, ομολογώ, ασπροπρόσωπη ούκ ολίγες φορές σε δύσκολες περιπτώσεις.
Είμαι λοιπόν εδώ να σας την παρουσιάσω και να σας πω με τη δέουσα σιγουριά που μου δίνει η πείρα μου: Αν αγαπάτε τα σιροπιαστά και δει τα σοκολατένια, ετούτο εδώ το μυρμηγκάτο θα το λατρέψετε…
Τι θα χρειαστείτε:
- 6 αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο
- 140 γρ. τρούφα σοκολάτας ή νιφάδες σοκολάτας
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκ. αλάτι
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2-3 βανίλιες
Για το σιρόπι:
- 600 ml. νερό
- 600 γρ. ζάχαρη
- 1-2 βανίλιες
Για το γλάσο:
- 100 ml. γάλα καυτό
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Πώς θα το φτιάξετε:
Βάλτε το σιρόπι να βράσει για τέσσερα λεπτά και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. Ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός…
Σπάστε τα αυγά και χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπήστε τα ασπράδια με ½ κουτάλι γλυκού αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα…
Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και το μίγμα να αφρατέψει.
Προσθέστε έναν-έναν τους κρόκους. Περιμένετε πρώτα να απορροφηθεί ο ένας και μετά προσθέστε τον άλλον…
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ακόμα…
Πάρτε με μια σπάτουλα, μια ποσότητα από τη σφιχτή μαρέγκα που έχετε φτιάξει με τα ασπράδια και με απαλές κινήσεις, από κάτω προς τα επάνω, ενσωματώστε τη στο μίγμα…
Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο ώσπου να τελειώσει όλη η μαρέγκα.
Ανακατέψτε το μπέικιν με το αλεύρι και ρίχνοντας λίγο-λίγο ενσωματώστε το και αυτό στο μίγμα.
Τέλος προσθέστε και τις νιφάδες ή την τρούφα σοκολάτας και ανακατέψτε απαλά…
Βουτυρώστε ένα ταψάκι 25 Χ 35 εκατοστά (αν είναι και λίγο μεγαλύτερο δεν χάλασε ο κόσμος…)
Ρίξτε το αφράτο μίγμα στο ταψί και στρώστε με μια σπάτουλα να πάει παντού.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
Σιροπιάστε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι και αφήστε το στην άκρη…
Γλάσο
Σπάστε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και ρίξτε τη σε μπολ μαζί με το καυτό γάλα. Ανακατέψτε προσεχτικά ώσπου να διαλυθεί η σοκολάτα και να προκύψει μια λεία κρέμα.
Απλώστε την επάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι και στρώστε να πάει παντού…
Και τώρα δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας!
Έχετε φτιάξει ένα γλυκό υπερπαραγωγή. Ένα γλυκό που όποιος το δοκιμάσει δεν γίνεται να μην υποκλιθεί μπροστά στη ζαχαροπλαστική σας δεινότητα…
Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα.
Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να προσέχετε του υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας και να έχετε κατά νου αυτό που έλεγε η γιαγιά Αθηνά: «Οι σκέψεις μοιάζουν με τα φύλλα και οι πράξεις με τους καρπούς. Όπου βλέπεις πολλά φύλλα εκεί να είσαι σίγουρος πως υπάρχουν λίγοι καρποί…».
Σας φιλώ, αυγή.
Αφήστε μια απάντηση