Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 47 - συνταγή ηχωμαγειρέματα

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου

Αυτά τα αφράτα, τα στρουμπουλά τυροπιτάκια, τα πασπαλισμένα με σουσάμι, που θυμίζουν λίγο κρουασανάκια είναι… είναι απλά τέλεια! Παλιά παραδοσιακή συνταγή και ως εκ τούτου αλάνθαστη. Τα έφτιαχνε η γιαγιά Αθηνά, τα έφτιαχνε η μαμά μου, τα έφτιαχνα κι εγώ πολύ συχνά όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά και συνεχίζω να τα φτιάχνω, γιατί αν και μεγάλωσαν εξακολουθούν όποτε έρχονται να τα ζητάνε.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 46

Τα λέγαμε «τα τυροπιτάκια με τα χίλια πρόσωπα» γιατί είναι μεν τυροπιτάκια αλλά μπορούν να γίνουν και…σπανακοπιτάκια και λουκανικοπιτάκια και γλυκά πιτάκια και ότι πιτάκια τραβάει η όρεξη του καθενός. Είναι τα τυροπιτάκια που μέσα στην φουσκωτή τους κοιλίτσα κρύβουν την έκπληξη.

Δεν σας λέω πολλά, μόνο τούτο: Φτιάξτε τα γιατί είναι εύκολα, νόστιμα, ταιριάζουν με το καφέ το τσάι, το γάλα, είναι ότι πρέπει για κολατσιό και επίσης σας δίνουν τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσετε…

Δείτε και τη συνταγή για πεντανόστιμα αλμυρά σνακ για κάθε στιγμή.

Τι θα χρειαστείτε

Γα τη ζύμη:

  • 1 ½ κούπα γάλα
  • ½ μαργαρίνη τύπου βιτάμ λιωμένη ή ½ κούπα σπορέλαιο
  • 1 κύβος (40 γρ.) νωπή μπυρομαγιά
  • 2 αυγά + 1 για το άλλειμα
  • 1 κουτ. γλυκ. γεμάτο αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει. Παίρνει γύρω στο 1 ½ κιλό

Για τη γέμιση:

  • ½ κιλό μυζήθρα ή φέτα ή και τα δύο μαζί ή ότι τυριά έχετε στο ψυγείο σας
  • 3 αυγά
  • Αλάτι (αν το χρειάζεται)
  • Πιπέρι
  • Μισό λιωμένο βιτάμ για τα ταψιά που θα ψήσετε τα τυροπιτάκια

Πώς θα τα φτιάξετε:

Χλιαρώστε το γάλα και ρίξτε το σε βαθύ μπωλ.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 1

Διαλύστε μέσα στο στο γάλα την ζάχαρη και την μπυρομαγιά.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 2Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 5

Προσθέστε τα αυγά ολόκληρα, το λιωμένο βούτυρο ή το σπορέλαιο, το αλάτι και ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα ή με ένα πιρούνι.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 4Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 6Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 8Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 9

Προσθέστε το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας στην αρχή με ένα πιρούνι και μετά με το χέρι σας, Με το αλεύρι χρειάζεται πάντα να προσέχετε λιγουλάκι γιατί η επιτυχία της ζύμης εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού οπότε μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο από την προτεινόμενη ποσότητα ή λίγο περισσότερο…

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 10Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 11Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 13

Ζυμώστε με τα χέρια σας ώσπου να πετύχετε μια ζύμη μαλάκια που να μην κολλάει στα χέρια σας και να είναι ελαστική.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 14

Αφήστε την να «ησυχάσει» για ένα μισάωρο…

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 16

Έν τω μεταξύ φτιάξτε τη γέμιση αναμειγνύοντας την μυζήθρα ή την θρυμματισμένη φέτα με τα αυγά και το πιπέρι και αν χρειαστεί αλατίστε.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 19Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 20

Αφού φουσκώσει η ζύμη, χωρίστε την σε έξι (6) κομμάτια).

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 21Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 23Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 24Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 25

Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε στρόγγυλο φύλλο.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 26

Χωρίστε κάθε φύλλο, πρώτα σε τέσσερα και ύστερα σε οχτώ τριγωνικά κομμάτια.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 27

Πάρτε με ένα κουταλάκι μια ποσότητα γέμισης και βάλτε την στην μία πλευρά του τριγώνου. φέρτε τις δυο πλευρές προς τα μέσα όπως φαίνεται στην φωτογραφία και τυλίξτε τη ζύμη. Το τυροπιτάκι είναι έτοιμο.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 28Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 30Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 29Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 31Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 32Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 33

Κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα τρίγωνα…

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 34

Βάλτε τα τυροπιτάκια στα ταψιά (θα χρειαστείτε 2) αφού προηγουμένως τα έχετε αλείψει με το λιωμένο βούτυρο και αφήστε τα τυροπιτάκια για λίγο να φουσκώσουν.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 36Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 37Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 38

Τέλος αλείψτε τα με αυγό, πασπαλίστε τα με σουσάμι και ψήστε και τα δύο ταψιά μαζί στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς ή αν προτιμάτε ένα ένα ταψί στις αντιστάσεις στους 180 με 190 βαθμούς.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 39Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 40Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 42Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 43

Είναι τέλεια ζεστά αλλά και κρύα. Μπορείτε να τα φυλάξετε και στην κατάψυξη.

Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 44Τα τυροπιτάκια της γιαγιάς μου - 45

Καλή επιτυχία φίλες μου και καλά μαγειρέματα! Μέχρι το επόμενο μαγειρικό μας ραντεβού να περνάτε καλά και να προσέχετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας. Τολμήστε να κοιτάξετε με καθαρό μάτι τα ελαττώματά σας και να τα αποδεχτείτε. Μην προσπαθείτε να τα κρύβετε όπως η γάτα τις ακαθαρσίες κάτω από το χαλί. Μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Αρετές μας είναι τα ελαττώματά μας που τα παραδεχτήκαμε…»

Σας φιλώ αυγή.-

MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *