Λαανοντολμάδες - ηχωμαγειρέματα - 7

Λαχανοντολμάδες

Πραγματικά δεν γνωρίζω πολλούς που θα μπορούσαν  να αντισταθούν σε αυτό το νοστιμότατο, κλασικά χειμωνιάτικο φαγητό.  Είναι Ιδανικό για το καθημερινό αλλά και για ένα γιορτινό ή κυριακάτικο γεύμα. Εδώ πάνω στη Μακεδονία θεωρείται και παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό. Παλαιότερα δεν νοούνταν χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς την παρουσία των λαχανοντολμάδων ή αλλιώς «λαχανοσαρμάδων» που τους έφτιαχναν μάλιστα – σύμφωνα με τις διηγήσεις των παλαιότερων – με κρέας  χοιρινό ψιλοκομμένο με τον μπαλτά, γιατί όπως έλεγε χαρακτηριστικά η γιαγιά Αθηνά, «….το λάχανο γενικά το θέλει το λιπάκι του.»

Για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να θυμηθώ, στο σπίτι μας δεν τους μαγειρεύαμε του λαχανοντομάδες συχνά, ίσως γιατί ο μπαμπάς μου είχε μια απέχθεια προς το λάχανο και επειδή ήταν λιτοδίαιτος – «μίζερος» κατά τα λεγόμενο της γιαγιάς – το μενού το καθόριζε κατά ένα μεγάλο μέρος η δική του διάθεση.

Μάλλον  γι αυτό, αν και μας αρέσουν, ούτε εγώ τους μαγειρεύω πολύ συχνά, ίσως δυο ή τρεις φορές το χρόνο. Η μία από αυτές είναι Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά.

Λαανοντολμάδες - ηχωμαγειρέματα - 6

Τους παραδοσιακούς  λαχανοσαρμάδες, παλαιότερα  τους έφτιαχναν με λάχανο τουρσί, λάχανο δηλαδή
συντηρημένο στην αρμιά, ένα μείγμα αλατιού και νερού. Πριν κανά δυο-τρία  χρονάκια, τέτοια εποχή,  με προμήθευε λάχανο τουρσί ο κ. Πατσούρης που είχε το παραδοσιακό μπακάλικο στη γειτονιά.  Συντηρούσε  ωραιότατα  λάχανα βουτηγμένα στην  άλμη μέσα  σε μεγάλα ξύλινα καδιά.

Την αναλογία δυστυχώς δεν την γνωρίζω. Δεν φρόντισα να την μάθω γιατί είχα την απατηλή εντύπωσή πως τα μικρό παραδοσιακό μαγαζάκι που μέσα στα λίγα τετραγωνικά του έβρισκες και του πουλιού το γάλα, θα υπάρχει στη γειτονιά για πάντα. Ειλικρινά δεν το φανταζόμουν ποτέ ότι η έλλειψη της παρουσίας του κ,  Πατσούρη και του μικρού μπακάλικου  θα ήταν τόσο αισθητή σε όλους, εδώ στη μικρή μας γειτονιά.

Τέλος πάντων! Που θα μου πάει όμως; Του χρόνου τέτοιον καιρό θα έχω πειραματιστεί πάνω στο θέμα και θα σας έχω την διαδικασία για το λάχανο τόυρσί με το νι και με το σίγμα. Ελλείψει λοιπών λάχανου τουρσί  μαγείρεψα σήμερα του λαχανοσαρμάδες  με ωραιότατο, φρέσκο λάχανο, τραγανό, τραγανό και γλυκύτατο.

Είναι λίγο μπελάς το ζεμάτισμα του λάχανου αλλά χαλάλι. Αξίζει τον κόπο γιατί το αποτέλεσμα σε αποζημειώνει. Φτιάξτε τους λοιπόν μιας και οι  μέρες το απαιτούν. Φτιάξτε τους, αν όχι για τίποτε άλλο, για να τιμήσετε την παράδοση…… «ρε γαμώτο»!

Τι θα χρειαστείτε:

  • Ένα λάχανο μέτριο (περίπου δύο κιλά), αφράτο όχι πολύ σφιχτό  να ξεχωρίζουν τα φύλλα του
  • 750 γρ  κιμά ανάμεικτο, χοιρινό και μοσχαρίσιο
  • Λίγα κόκκαλα ή ένα δυο παιδάκια
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζ. τσαγ. ρύζι κατά προτίμηση τύπου καρολίνα, πλυμμένο
  • 2 μεγάλα ξερά  κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγο ξερό δυόσμο (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαυροπίπερο
  • Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1 μικρή ντοματούλα περασμένη στον τρίφτη ή λίγο κονκασέ
  • 2 κουτ. γλυκ. αλάτι

Σάλτσα αυγολέμονο:

  • 1 κουτ. σουπ. κορν φλάορ
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζητήστε από τον χασάπη να σας προμηθεύσει μαζί με τον κιμά και δυο-τρία κοκκαλάκια που θα δώσουν έξτρα γεύση στο φαγητό. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και μαράνετέ το σε ένα τηγάνι με δυο κουταλιές λάδι. Ζυμώστε τον κιμά με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα  αχνισμένα κρεμμύδια, το μισό φλιτζάνι λάδι, το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι.

Λαανοντολμάδες - ηχωμαγειρέματα - 4

Προσθέστε λίγο νεράκι, ή τρίψτε μια μικρή ντοματούλα. Δίνει νοστιμιά και κάνει το μείγμα πιο αφράτο. Αφήστε στην άκρη το μείγμα να ξεκουραστεί και να ανταλλάξουν τα υλικά τις γεύσεις και τα αρώματα, και ασχοληθείτε
με το λάχανο. Χαράξτε το κοτσάνι του γύρω γύρω με ένα κοφτερό μαχαιράκι και αφαιρέστε το. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κοχλαστό, αλατισμένο νερό, βουτήξτε  το λάχανο  και αφήστε το να βράσει για 5΄ λεπτά περίπου από τη μία  πλευρά, άλλα 5΄ από την άλλη και βγάλτε το με προσοχή σε ένα ταψί.

Λαανοντολμάδες - ηχωμαγειρέματα - 5

Αφαιρέστε τα φύλλα που μπορούν να βγουν με ευκολία κι αν χρειαστεί, ξαναβράστε το υπόλοιπο για άλλα 5′ λεπτά. Καλύψτε με μια στρώση από τα χοντρά και άκαμπτα φύλλα τον πάτο της κατσαρόλας, και τοποθετείστε από πάνω τα κόκκαλα ή τα παιδάκια. Σκεπάστε τα με μια ακόμα στρώση από χοντρά φύλλα. Πάρτε ένα ένα φύλλο, αφαιρέστε το μεσαίο σκληρό νεύρο. Αν τα φύλλα είναι μεγάλα κόψτε τα στη μέση. Βάλτε μία κουταλιά  από το μείγμα του κιμά σε κάθε φύλλο (ή και παραπάνω αν τους θέλετε μεγαλύτερους), διπλώστε πρώτα  τις πλαϊνές άκρες και τυλίξτε προσεχτικά φτιάχνοντας ένα μακρόστενο πακετάκι.

Λαανοντολμάδες - ηχωμαγειρέματα - 3

Τοποθετήστε τους κοντά και σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλο στην κατσαρόλα με το σημείο ένωσης προς τα κάτω. Το πιο πιθανό είναι πως θα γίνουν δύο στρώσεις.

Λαανοντολμάδες - ηχωμαγειρέματα - 2Λαανοντολμάδες - ηχωμαγειρέματα - 1

Σκεπάστε τους με ένα πιάτο για να μην χοροπηδούν στο βράσιμο, γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό, έτσι ώστε σχεδόν να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες και ρίξτε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι λάδι. Αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου μία ώρα. Βγάλτε προσεχτικά τους λαχανοντολμάδες από την κατσαρόλα και σουρώστε το ζουμί τους σε ένα δεύτερο μικρότερο κατσαρολάκι. Διατηρήστε το ζουμί σε θερμοκρασία λίγο πριν από το βρασμό.

Σε ένα βαθύ πιάτο αραιώστε το κορν φλάορ με ελάχιστο νερό και χτυπήστε το μαζί με τα αβγά, χρησιμοποιώντας το σύρμα αντί για το πιρούνι. Προσθέστε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε σταδιακά και το ζεστό ζουμί. Βάλτε το μείγμα στην κατσαρόλα και σιγοβράστε για 1-2΄ λεπτά ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, ώστε να μη σβολιάσει. Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, αραιώστε τη με λίγο ζεστό νερό, αλλά προσέξτε γιατί όσο κρυώνει πήζει.

Λαανοντολμάδες - ηχωμαγειρέματα - 8

Αν δεν σας αρέσει η σαλτσούλα, κάντε ένα απλό αυγολέμονο χτυπώντας τα αυγά με το λεμόνι και αυγοκόψετε τους όπως ακριβώς και με τα γιουβαρλάκια. Μπορείτε άνετα να διατηρήσετε τους λαχανοντολμάδες χωρίς τη  σάλτσα τους δυο τρεις  μέρες στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να τους καταψύξετε. Όπως και να τους κάνετε θα είναι τέλειοι.

Λαανοντολμάδες - ηχωμαγειρέματα - 7

Καλή επιτυχία φίλες μου, να περνάτε καλά και να προσέσετε τους υπέροχους και μοναδικούς εαυτούς σας. Μέχρι τοεπόμενο μαγειρικό μας ραντεβού  Φροντίστε να γεμίζετε τη ζωή σας με χαρά κάνοντας αυτό που αγαπάτε. Μην το αναβάλλετε για αύριο γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά Αθηνά: «Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εμείς που δεν εξουσιάζουμε το αύριο, αναβάλλουμε τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος…».

Εύχομαι από καρδιάς Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Σας φιλώ, αυγή!

Δείτε φωτογραφίες από τους λαχανοντολμάδες (ή λαχανοσαρμάδες) που έφτιαξα τα Χριστούγεννα του 2017:

Λαχανοσαρμάδες 2018 - 1 Λαχανοσαρμάδες 2018 - 2Λαχανοσαρμάδες 2018 - 3Λαχανοσαρμάδες 2018 - 4Λαχανοσαρμάδες 2018 - 5Λαχανοσαρμάδες 2018 - 6Λαχανοσαρμάδες 2018 - 7Λαχανοσαρμάδες 2018 - 8Λαχανοσαρμάδες 2018 - 9Λαχανοσαρμάδες 2018 - 10Λαχανοσαρμάδες 2018 - 11Λαχανοσαρμάδες 2018 - 12Λαχανοσαρμάδες 2018 - 13Λαχανοσαρμάδες 2018 - 14Λαχανοσαρμάδες 2018 - 15Λαχανοσαρμάδες 2018 - 16Λαχανοσαρμάδες 2018 - 17Λαχανοσαρμάδες 2018 - 18Λαχανοσαρμάδες 2018 - 19Λαχανοσαρμάδες 2018 - 20Λαχανοσαρμάδες 2018 - 22Λαχανοσαρμάδες 2018 - 23Λαχανοσαρμάδες 2018 - 24Λαχανοσαρμάδες 2018 - 25Λαχανοσαρμάδες 2018 - 26Λαχανοσαρμάδες 2018 - 27

MENOU florina's - Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *